بهت عمومی از شدت اعتراضات در فرانسه؛ ۴۰ هزار پلیس برای مهار ناآرامی‌ها به خیابان آمدند

مادر نوجوان کشته‌شده در اعتراضات روز پنجشنبه فرانسه

در پی دو شب اعتراضات خشونت‌آمیز به کشته‌شدن یک نوجوان به‌دست پلیس فرانسه، دولت این کشور اعلام کرد که برای مهار ناآرامی‌ها تعداد نیروهای پلیس را به ۴۰ هزار نفر افزایش داده است که پنج هزار نفر آن‌ها فقط در پاریس و حومه مستقر شده‌اند.

ژرال دارمنن وزیر کشور فرانسه روز پنجشنبه هشتم تیر گفت که این تعداد چهار برابر بیشتر از دو شب گذشته است.

درگیری‌های شدیدی میان معترضان و نیروهای پلیس فرانسه در شامگاه چهارشنبه و پنجشنبه رخ داد و نزدیک به صد ساختمان دولتی در سراسر کشور آسیب دیدند.

آقای دارمنن افزود: «خرابکاران حرفه‌ای باید به خانه بروند».

افسر پلیسی که تیراندازی او موجب مرگ یک نوجوان ۱۷ ساله شد، به قتل عمد متهم شده است. تحقیقات اولیه دستگاه قضایی فرانسه حاکی است که در زمان تیراندازی به این راننده نوجوان، «شرایط استفاده قانونی از سلاح رعایت نشده است».

قرار است کیفرخواست او به اتهام «قتل عمد» به دادگاه فرستاده شود.

قتل این نوجوان که فقط اسم کوچکش علنی شده (نائل)، در روز سه‌شنبه و پس از توقف خودرو او در یک ایست بازرسی پلیس در منطقه نانتر حومه غربی پاریس اتفاق افتاد.

بر اساس اعلام دستگاه قضایی فرانسه، این نوجوان در خط ویژه اتوبوس در حال رانندگی با سرعت زیاد بود و پشت چراغ قرمز هم توقف نکرد و پلیس به همین دلیل او را متوقف کرده بود.

انتشار فیلم قتل این نوجوان موجی از خشم را در فرانسه ایجاد کرده و جوانان خانواده‌های کم‌درآمد که معمولا در شهرک‌هایی ساکن هستند که پروژه‌های دولتی مسکن اجتماعی در آن‌ها اجرا شده، دست به اعتراض زدند.

امانوئل مکرون رئیس‌جمهور فرانسه روز پنجشنبه پس از دومین شب از شورش‌های شهری در کشور، خشونت‌های صورت گرفته را «خشونت غیرقابل توجیه» دانست و آن را محکوم کرد.

آقای مکرون روز چهارشنبه کشته‌شدن این نوجوان را «غیرقابل توضیح و «غیرقابل توجیه» عنوان کرده بود که اعتراض حزب راست افراطی فرانسه و اتحادیه پلیس این کشور را برانگیخت. آنان گفتند که این اظهارات مکرون مغایر با فرض «بی‌گناهی» متهم است.

به گفته مقام‌های فرانسوی، تاکنون ۱۵۰ نفر به‌دلیل دست داشتن در این خشونت‌ها بازداشت شده‌اند.

در حالی که دولت مکرون برای اعلام وضعیت اضطراری در کشور تحت فشار احزاب راست و راست افراطی قرار دارد، او هنوز به چنین درخواستی پاسخ مثبت نداده است.

وضعیت اضطراری، شبیه وضعیتی است که در سال ۲۰۰۵ در زمان تصدی وزارت کشور توسط نیکلا سارکوزی برای مهار اعتراضات به کشته‌شدن یک نفر اعلام شده بود.

میزان تخریب اموال و اماکن عمومی در شامگاه چهارشنبه در شهرهای مختلف کشور از جمله لیون، تولوز و برست موجی از واکنش‌ شهروندان و مقام‌های فرانسه را برانگیخته است.

شهردار یکی از حومه‌های پاریس گفته که این نگرانی وجود دارد که وضعیت در شب‌های آینده «بدتر» شود.

در مقابل، برخی معترضان نیز دلایل خود را برای این اعتراضات اعلام کرده‌اند. خبرگزاری فرانسه به نقل از دو نوجوانی که سطل‌های زباله را هل می‌دادند، نوشت: «ما از این رفتار [پلیس] خسته شده‌ایم. این برای نائل است. ما نائل هستیم.»

میزان خسارت‌ها در پاریس به حدی است که روز پنجشنبه حمل‌ونقل عمومی به ویژه در شمال پایتخت به‌دلیل تخریب‌ها، تردد تراموا و اتوبوس‌ها مختل شد.

فرانسه در دهه‌های اخیر چندین بار صحنه اعتراضاتی از این دست بوده است. تاکنون چندین جوان که اغلب از خانواده‌های مهاجر بوده‌اند در جریان بازداشت یا بازرسی‌های پلیس فرانسه کشته شده‌اند.

قتل نائل، به ویژه انتقادها از بازرسی‌های پلیس از خودروها را افزایش داده است.

در سال گذشته میلادی، رکورد کشته‌شدن افراد پس از امتناع از بازرسی‌های پلیس در جاده‌ها و خیابان‌ها شکسته شد و به سیزده نفر رسید.

بر اساس گزارش خبرگزاری‌های آسوشیتدپرس و فرانسه/م.ت/ک.ر