رهبران بیست قدرت اقتصادی دنیا در بیانیه پایانی نشست خود در ریو دو ژانیرو بر «رنج ناشی از درگیریها» در خاورمیانه و اوکراین تاکید کردند و همچنین خواستار همکاری در زمینههایی چون کاهش فقر و مقابله با تغییرات اقلیمی شدند.
رهبران گروه ۲۰ در بیانیه پایانی نشست ریو که بامداد سهشنبه ۲۹ آبان منتشر شد، بر نیاز فوری افزایش کمکهای بشردوستانه در غزه و ضرورت حفاظت از جان غیرنظامیان تاکید کردند.
آنها با اشاره به «رنج انسانی هولناک» و «پیامدهای نامطلوب گسترش درگیریها»، بار دیگر بر «تعهد تزلزلناپذیر خود به راه حل دو کشوری» تاکید کردند.
نشست سالانه رهبران بیست قدرت بزرگ اقتصادی جهان روز دوشنبه در ریو دو ژانیرو، دومین شهر بزرگ برزیل، و با شعار «ایجاد دنیایی عادلانه و سیارهای پایدار» برگزار شد.
رهبران بیست قدرت اقتصادی بزرگ دنیا در بیانیه پایانی خود خواستار برقراری «آتشبس فراگیر در غزه مطابق با قطعنامه ۲۷۴۵ شورای امنیت سازمان ملل» شدهاند.
بیشتر در این باره: بایدن خواستار «افزایش فشار» گروه ۲۰ بر حماس درباره آتشبس شدآنها همچنین بر برقراری صلح در لبنان و ایجاد شرایط برای بازگشت امن ساکنان دو طرف خط آبی [مرز بین اسرائیل و لبنان] به خانههای خود تاکید کردند.
در این بیانیه ۲۲ صفحهای که شامل ۸۵ بند است از جمله تاکید شده است که رهبران ۲۰ قدرت اقتصادی جهان به تقویت رشد اقتصادی فراگیر و متوازن، پیشرفت تدریجی به سمت اهداف توسعه پایدار، و اقدامات اقلیمی متعهد هستند.
به نوشته خبرگزاری رویترز، نشست ریو تلاشی برای تقویت اجماع چندجانبه پیش از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید بود.
جنگ اوکراین
رویترز افزوده است که توافق رهبران گروه ۲۰ درباره جنگ روسیه علیه اوکراین تنها به این محدود شد که بر «رنج انسانی» و پیامدهای اقتصادی این درگیری» تاکید کنند.
پیشتر گزارش شده بود که به دنبال حملات گسترده روسیه به اوکراین در روز یکشنبه، دیپلماتهای اروپایی تلاش کردند در متن پیشنویس بازنگری شود اما در نهایت به نتیجه نرسیدند.
اصلیترین غایب اجلاس ریو ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، بود اما سرگئی لاوروف، وزیر خارجه این کشور، در این نشست حضور داشت.
بیشتر در این باره: حملات موشکی روسیه به دو شهر اوکراین بیش از ۲۰ نفر را کشتتغییرات آب و هوایی
بیانیه پایانی گروه ۲۰ در ساعات اولیه بامداد سهشنبه منتشر شد و به نوشته رویترز، بحث بر موارد مربوط به سیاستهای اقلیمی تا پس از نیمهشب ادامه داشت.
بر اساس بیانیه پایانی، رهبران بیست قدرت اقتصادی تاکید کردند که کشورهای مختلف جهان باید تا پایان اجلاس کاپ۲۹ که در جمهوری آذربایجان در حال برگزاری است بر سر میزان پولی که کشورهای ثروتمند باید در این زمینه به کشورهای در حال توسعه بپردازند به توافق برسند.
پیشتر، اجلاس کاپ۲۹ از رهبران گروه ۲۰ خواسته بود تا یک «سیگنال قوی» برای کمک به شکستن بنبست در زمینه مالی مربوط به تغییرات آب و هوایی ارائه دهند.
در حالی که در بیانیه مشترک گفته شده است که کشورها باید این موضوع را حل کنند، اما در نشست سران سازمان ملل که روز جمعه به پایان می رسد، راهحلی مشخص نشده است.
مقابله با فقر
برزیل، میزبان این دوره از نشست سالانه رهبران گروه ۲۰، تمرکز این اجلاس را بر موضوع فقر شدید، گرسنگی و همکاری برای اخذ مالیات عادلانه از ثروتمندترینهای جهان قرار داده بود؛ موضوعاتی که در بیانیه پایانی نشست نیز بازتاب داشت.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور برزیل، روز دوشنبه در مراسم افتتاح این اجلاس، تشکیل یک اتحاد جهانی برای مبارزه با فقر و گرسنگی را اعلام کرد و گفت بیش از ۸۰ کشور و همچنین چند بانک چندملیتی و خیریههای بزرگ در این اتحاد حضور دارند.
لولا با اشاره به تولید سالانه حدود شش میلیارد تُن مواد غذایی در جهان، گرسنگی را پدیدهای غیرقابل قبول خواند و گفت: «گرسنگی و فقر نتیجه کمبود یا پدیدهای طبیعی نیست، محصول تصمیمات سیاسی است.»
آفریقای جنوبی، میزبان گروه ۲۰ در سال آینده، با شعار توسعه پایدار و اخذ مالیات از ثروتمندان برای سال آینده موافقت کرد.
با این حال رویترز یادآور شده است که با شروع به کار دونالد ترامپ و تعیین اولویتهای جهانی از سوی او، ممکن است میزبان بعدی گروه ۲۰ قدرت چندانی نداشته باشد.
گروه ۲۰ شامل نوزده کشور و همچنین اتحادیه اروپا و اتحادیه آفریقا است. این نوزده کشور شامل ایالات متحده آمریکا، آرژانتین، استرالیا، برزیل، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان، آفریقای جنوبی، ترکیه، کره جنوبی و بریتانیا هستند.
دومین روز از نشست رهبران گروه ۲۰ در ریو دو ژانیرو عمدتا به برنامههای کوچکتر و دیدارهای دوجانبه اختصاص دارد.