وزیران خارجه گروه هفت روز جمعه ۱۳ آبان در پایان هفته هفتم اعتراضات سراسری در ایران، مرگ «ظالمانه» مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد و سرکوب «خشونتبار» معترضان به دست نیروهای انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی را محکوم کردند.
آنها همچنین به بازداشت «ناعادلانه» شهروندان خارجی و دوتابعیتی بهشدت اعتراض کردند و از جمهوری اسلامی خواستند که به این قبیل اقدامات «شنیع» به امید کسب منفعت سیاسی پایان دهد.
در بیانیهای که پس از نشست دو روزه وزیران هفت کشور صنعتی منتشر شد، آمده است: «ما مرگ ظالمانه ژینا مهسا امینی، زن جوان ایرانی، را در پی بازداشت بهدست پلیس امنیت اخلاقی محکوم میکنیم. ما برخورد قهری و وحشیانه علیه معترضان مسالمتجو و کودکان را محکوم میکنیم.»
این نشست طی روزهای پنجشنبه و جمعه در شهر مونستر در غرب آلمان، با حضور وزیران خارجه آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، ژاپن، ایتالیا و کانادا برگزار شد که یکی از محورهای اصلی آن، بررسی سرکوب خشونتبار اعتراضات در ایران است.
وزیران خارجه گروه هفت همچنین مقامهای جمهوری اسلامی را به آزادسازی زندانیانی که به ناحق در حبس هستند، از جمله معترضانی که بهتازگی بازداشت شدهاند، کودکان، روزنامهنگاران و مدافعان حقوق بشر فراخواندند.
آنها ضمن ابراز تاسف از تشدید فشارها بر فضای مدنی و روزنامهنگاری مستقل ایران و نیز مسدود کردن اینترنت و رسانههای اجتماعی از سوی حکومت جمهوری اسلامی تاکید کردند: «ما به استفاده از تمام اقدامات دیپلماتیک موجود برای پاسخگو کردن مقامهای ایرانی ادامه خواهیم داد.»
این وزیران در بخش دیگری از بیانیه روز جمعه، «حمایت قاطعانه» خود از تلاشهای بینالمللی برای پاسخگو کردن تهران در قبال سرنگونی پرواز پیاس۷۵۲ هواپیمایی اوکراین را اعلام کردند.
همزمان با انتشار گزارشهایی مبنیبر کمک نظامی جمهوری اسلامی به روسیه در جنگ اوکراین، وزیران خارجه گروه هفت از تهران به دلیل ادامه دادن به اقدامات بیثباتکننده در خاورمیانه و کشورهای پیرامون مانند انتقال تسلیحات پیشرفته از جمله پهپادها به حکومتها و گروههای شبه نظامی بهشدت انتقاد کردند.
بیشتر در این باره: دبیرکل ناتو: ایران در حال بررسی تحویل موشکهای بالستیک به روسیه استیک روز پیش از این، دبیرکل ناتو، سازمان پیمان آتلانیتک شمالی، گفته بود که ایران علاوه بر ارائه پهپاد به مسکو، در حال بررسی تحویل موشکهای بالستیک به روسیه جهت استفاده در جنگ اوکراین است.
ینس استولتنبرگ، روز پنجشنبه در استانبول و در یک کنفرانس خبری چنین اقدامی از سوی حکومت ایران را «غیر قابل قبول» دانسته بود.
اوکراین و کشورهای غربی ایران را متهم میکنند که پهپادهای انتحاری در اختیار روسیه قرار داده تا این کشور آنها را در جنگ اوکراین به کار گیرد.
جمهوری اسلامی این اتهامات را رد کرده است. وزیر خارجه ایران هم گفته بود که اوکراین باید «مستندات ادعا» در مورد کاربرد پهپادهای ایرانی را ارائه کند و در آن صورت، «تهران بیتفاوت نخواهد نشست». از سوی دیگر، سفیر ایران در سازمان ملل تحقیق در اینباره توسط این سازمان را «غیرقانونی» خوانده است.
وزیران هفت کشور صنعتی پیشرفته در پایان این بیانیه بار دیگر بر عزم آشکار خود برای جلوگیری از دستیابی حکومت ایران به سلاح هستهای تاکید کردند و یادآور شدند که تهران بهرغم ماهها مذاکرات فشرده برای بازگشت به توافق برجام، تاکنون از اتخاذ تصمیمات ضروری سر باز زده است.
آنها تصریح کردند: «کشورهای عضو گروه هفت به همکاری با یکدیگر و شرکای بینالمللی خود برای رسیدگی به تشدید تنش هستهای با ایران و کوتاهی تهران در همکاری با آژانس بینالمللی انرژی هستهای ادامه خواهند داد.»
برخی از کشورهای گروه هفت از جمله آمریکا، کانادا، بریتانیا و همچنین اتحادیه اروپا در هفتههای اخیر علیه نهادهای امنیتی و مقامهای ایرانی که در سرکوب اعتراضات جاری در ایران نقش دارند تحریمهای جدیدی وضع کردهاند.