فلسطینیان روز چهارشنبه ۱۷ بهمن از مواضع رقیب اصلی نخست وزیر اسرائیل در انتخابات پیشرو در این کشور استقبال کردند. بنی گانتس از سلطه بر نواحی فلسطینی انتقاد کردهاست.
به گزارش خبرگزاری رویترز بنی گانتس، رقیب اصلی آقای نتانیاهو اشاره کرده که آماده است در مورد نحوه کنترل نواحی اشغالی در ساحل غربی رود اردن مذاکره و مصالحه کند. این با مواضع نخست وزیر فعلی اسرائیل کاملا در تضاد است که همواره برچیدن شهرکهای مهاجران یهودی را رد کرده است.
انتظار میرود طرح پیشنهادی آمریکا برای صلح خاورمیانه که تاکنون محرمانه بوده پس از انتخابات اسرائیل در روز ۹ آوریل علنی شود.
موسسات نظرسنجی تا این مرحله پیش بینی میکنند که حزب لیکود حدود ۳۰ کرسی از مجموع ۱۲۰ کرسی پارلمان اسرائیل را به دست خواهد آورد و در نتیجه آقای نتانیاهو برای پنجمین دوره میتواند نخست وزیر شود.
بیشتر در این باره: نیمی از اسرائیلیها تمایلی به نخستوزیری نتانیاهو ندارندبنی گانتس روز چهارشنبه در مصاحبه ای با روزنامه اسرائیلی يديعوت اخرونوت در پاسخ به سئوالی در مورد احتمال توافق با فلسطینیان گفت:«ما برای اینکه بر مردمان دیگر سلطه نداشته باشیم باید راه حلهایی پیدا کنیم.»
نظرسنجیها نشان میدهند حزبی که او تاسیس کرده به نام «استقامت» در رقابت با حزب لیکود در حال پیشرفت است و در انتخابات پارلمانی اسرائیل ممکن است ۲۴ کرسی به دست بیاورد.
آقای گانتس در سخنان قبلی خود گفته بود که شهرکهای یهودی نشین در ساحل غربی رود اردن را مستحکمتر خواهد کرد. ولی او توضیح نداده که در صورت تشکیل کشور مستقل فلسطینی سرنوشت شهرکهای مهاجرنشینی که پراکنده و در داخل خاک اسرائیل نیستند، چه خواهد شد.
خبرگزاری رویترز میافزاید نبیل ابو رودینه سخنگوی محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینیان، ضمن استقبال از سخنان آقای گانتس در مورد شهرکهای یهودی نشین، آنرا گامی «در جهت درست» توصیف کرده و افزوده است: «امیدوار کنندهاست البته اگر او در انتخابات پیروز شده و به سخنانش وفادار بماند».
بخش اعظم جامعه بینالمللی احداث شهرکهای یهودی نشین در مناطق اشغالی جنگ ۱۹۶۷ را غیرقانونی میداند. اما اسرائیل میگوید با این مناطق «پیوندهای تاریخی» دارد و جمعیت شهرکها نیز به مرور افزایش یافته است.
حزب لیکود در بیانیهای گفت بنی گانتس قصد دارد یک دولت «چپگرا»تشکیل دهد که به فلسطینیان نرمش نشان خواهد داد.
اما حزب «استقامت» به رهبری آقای گانتس میگوید «در مورد تخلیه شهرکهای یهودینشین هیچ تصمیم یکجانبهای اتخاذ نخواهد شد و از نظر او تضمینهای امنیتی این شهرکها غیرقابل مذاکره هستند».
بنیامین نتانیاهو، نوار غزه را دلیلی بر اثبات «خطرناک بودن» برچیدن شهرکهای یهودی نشین در ساخل غربی رود اردن میداند؛ پس از خروج یکجانبه اسرائیل در سال ۲۰۰۵ از غزه گروه حماس قدرت را در این منطقه به دست گرفت.
اما بنی گانتس در مصاحبه روز چهارشنبه گفت عقبنشینی اسرائیل از غزه به خوبی اجرا شد و باید از آن درس گرفت و در نقاط دیگر اجرا کرد.