وزیر خارجه آلمان گفت، برلین به رغم آن که نسبت به برنامه موشکی ایران و دخالتهای این کشور در جنگ داخلی سوریه نگاه مثبتی ندارد، اما «تلاش فراوانی» خواهد کرد تا توافق هستهای وین همچنان پابرجا بماند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، هایکو ماس که از کشور اردن بازدید میکرد، تاکید کرد که باید تمایزی میان توافق هستهای و دیگر فعالیتهای ایران قائل شد.
ایران تحت توافق هستهای فعالیتهای اتمی خود را محدود کرد و به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه داد که نظارت بیشتری بر تاسیسات این کشور داشته باشد تا در قابل آن، تحریمهای بینالمللی علیه تهران لغو شود.
اما دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا که از این توافق ناراضیست و آن را منفی میشمارد به کشورهای اروپایی مهلت داده که تا اواسط ماه مه سختگیریهای بیشتری علیه ایران اعمال کنند و اگرنه واشنگتن از توافق خارج خواهد شد.
در این راستا فرانسه، بریتانیا و آلمان تلاش کردهاند که به منظور حفظ برجام، کشورهای اتحادیه اروپا را برای وضع تحریمهای جدید علیه ایران راضی کنند، اما گزارشها حاکی است که برخی کشورها از جمله ایتالیا و اتریش و اسپانیا برابر این خواسته مقاومت کردهاند.
تحریمهای پیشنهادی برلین، پاریس و لندن علیه ایران در مورد فعالیتهای موشکی ایران و مداخله این کشور در رخدادهای سوریه است و شامل فهرستی از اشخاص و نهادها میشود که این میان نقش دارند.
ایران اقدام قدرتهای اروپایی را «اشتباه بزرگ محاسباتی» خوانده و تاکید داشته که این امر بر حیات توافق هستهای تاثیر منفی خواهد گذاشت.
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، روز پنجشنبه اظهارات علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران را بازتاب داده که هشدار داده اگر برجام به هم بخورد، ایران ضرب شست ویژهای به برهم زنندگان این توافق نشان خواهد داد.
آقای صالحی عنوان کرد: «لبته هیچگاه به دنبال حدوث چنین وضعیتی [بر هم خوردن برجام] نیستیم. ما به جد به دنبال حفظ منافع و حاکمیت ملی خود هستیم اما در صورت خارج شدن آمریکا و عقب نشینی اروپا و قدرتهای بزرگ دیگر از این توافق، قطع به یقین به گونه دیگری عمل خواهیم کرد.»
دونالد ترامپ چهار شرط را برای ادامه همراهی آمریکا با برجام تعیین کرده که عبارتند از «دسترسی فوری» بازرسان بینالمللی به تمامی مکانها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیتها برای برنامه هستهای ایران، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هستهای، و محدودیت برنامه موشکهای دوربرد ایران؛ زیرا به گفته آقای ترامپ، برنامه موشکهای دوربرد و برنامه تسلیحات اتمی ایران «جدانشدنی هستند».