در آستانه روی کار آمدن دولت جو بایدن در آمریکا، وزیران خارجه فرانسه و آلمان خواهان ازسرگیری روند صلح اسرائیل و فلسطینیان با هدف حمایت از تشکیل کشوری برای فلسطینیان شدند.
فراخوان فرانسه و آلمان برای احیای راهکار موسوم به «دو کشوری» در مرزهای پیش از جنگ سال ۱۹۶۷ روز دوشنبه، ۲۲ دیماه، و در پایان نشست چهارجانبه وزیران خارجه این دو قدرت اروپایی با همتایان مصری و اردنی آنها منتشر شد.
به گزارش رویترز، ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه و هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در چارچوب کوشش گروه موسوم به «مونیخ» برای صلح اسرائیلی- فلسطینی، و با وجود بیماری همهگیر کرونا، روز دوشنبه در قاهره گردهم آمدند. این سومین نشست این گروه در ۱۱ ماه اخیر بود.
اعضای «گروه مونیخ» در بیانیه پایانی نشست قاهره «تاکید» کردند که خواهان همکاری با دولت جدید آمریکا برای تحقق صلح جامع، عادلانه و پایدار در نزاع اسرائیلی- فلسطینی، ضمن رعایت معیارها و قوانین بینالمللی هستند.
سامح شکری، وزیر خارجه مصر که میزبان نشست بود، گفت تضمین اصلی برای ثبات منطقه، وجود کشوری برای فلسطینیان در کنار اسرائیل است.
عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر، نیز در دیدار با وزیران خارجه «گروه مونیخ» در شامگاه دوشنبه گفت که حل قضیه فلسطین، واقعیات و شرایط کل منطقه را تغییر خواهد داد.
بیشتر در این باره: موافقت نتانیاهو با ساخت «۸۵۰ خانه جدید» در شهرکهای یهودینشین کرانه باخترینشست «گروه مونیخ» پیش از تغییر دولت در آمریکا، نشان از کوشش دوباره اروپاییان و کشورهای عربیِ حامی روند صلح اسرائیلی- فلسطینی برای احیای راهکاری دارد که در چهار سال ریاست جمهوری دونالد ترامپ از شیوههای دیرینه آن، فاصله گرفته بود.
کشورهای اروپایی و عربی که هم با آمریکا و هم با اسرائیل مناسبات کامل دارند، با هیچ یک از تصمیمات دولت ترامپ در قبال اراضی فلسطینی و به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل، کنار نیامدند اما عملا نیز نتوانستند راهکاری در برابر طرح آمریکا موسوم به «معاهده قرن» ارائه کنند.
فلسطینیان «معاهده قرن» را «خیانت قرن» نامیده و مشوقهای مالی کلان ناشی از آن را رد کرده و گفتند هرگز به آن تن در نخواهند داد و «قدس فروشی نیست».
در حالی که اسرائیل و آمریکا در چهار سال گذشته اجماع داشتند که با پیشبرد صلح میان اسرائیل با کشورهای عرب، فلسطینیان نیز به میز مذاکرات باز خواهند گشت، فلسطینیان و برخی از حامیان آنها همچنان تاکید داشتند که صلح اسرائیل و کشورهای عربی تنها باید بعد از صلح اسرائیل با فلسطینیان به پیش برود. با وجود این، امارات، بحرین، سودان و مراکش به تازگی با عادیسازی رابطه با اسرائیل اقدام کردند.
فراخوان «گروه مونیخ» به ازسرگیری روند صلح اسرائیلی- فلسطینی در روزی منتشر شد که دولت اسرائیل برنامه ساخت و ساز حدود هزار خانه دیگر برای شهرکنشینها در اراضی فلسطینی را اعلام کرد، امری که با واکنش تند تشکیلات خودگردانی روبهرو شد.
رسانههای اسرائیل گزارش دادهاند که نخست وزیر و وزیر دفاع اسرائیل اجماع دارند که چند روز باقیمانده از کار دولت دونالد ترامپ، فرصتی برای صدور مجوز ساخت و سازهای آتی در شهرکنشینها است.
آقای بایدن در گذشته با ساخت و سازهای اسرائیلی در کرانه باختری بهشدت مخالفت کرده است. بسیاری از مقاماتی نیز که او برای دولت خود انتخاب کرده، پیشینه مخالفت و اظهارنظر علیه سیاست شهرکسازیهای اسرائیلی دارند.