هشدار وزیر خارجه آلمان درباره پیامدهای بحران کرونا برای حقوق بشر

هایکو ماس

وزیر خارجه آلمان روز جمعه با اشاره به وضعیت اطلاع‌رسانی درباره کرونا در کشورهایی چون روسیه، ایران، چین، ترکیه و ونزوئلا، درباره تاثیر این بحران بر وضعیت حقوق بشر هشدار داد.

هایکو ماس که روز جمعه، ۲۶ اردیبهشت، در نشست پارلمان آلمان سخنرانی می‌کرد، اقدامات این کشورها علیه روزنامه‌نگاران را «سرکوب‌گرانه» خواند.

او همچنین تاکید کرد که در برخی کشورهای اروپایی مانند مجارستان نیز مقام‌های دولتی با توسل به «اقدامات اضطراری» در شرایط بحرانی کرونا، حاکمیت قانون را تضعیف کرده‌اند.

وزیر خارجه آلمان تاکید کرده است که محدودیت حقوق شهروندان که به خاطر بحران کرونا صورت گرفته، باید مشروع و موقت و متناسب باشد.

سازمان گزارشگران بدون مرز نیز روز دوم اردیبهشت جاری در گزارشی درباره آزادی رسانه‌ها در جهان تاکید کرد که بحران شیوع کرونا موجب تهدید آزادی رسانه‌ها و گرفتاری بیشتر روزنامه‌نگاران شده است.

این سازمان در گزارش سالانه آزادی رسانه‌ها که بر اساس واکنش کشورها به بحران کرونا تنظیم شده بود، از حکومت ایران و چین به عنوان دو کشوری نام برده بود که در جریان شیوع کرونا، سانسور گسترده‌ای را در حوزه اطلاع‌رسانی اعمال کرده‌اند.

در این گزارش، جمهوری اسلامی ایران در میان ۱۸۰ کشور در رده ۱۷۳ قرار گرفت.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، هم در جریان بحران شیوع ویروس کرونا دو بار به دولت‌ها درباره پیامدهای حقوق بشری کرونا هشدار داده است.

بیشتر در این باره: هشدار گوترش به دولت‌ها: بحران کرونا را به بحران حقوق بشر تبدیل نکنید

او روز ۴ اردیبهشت با اشاره به این که ویروس کرونا می‌تواند بهانه‌ای به دست برخی دولت‌ها بدهد تا اقداماتی سرکوبگرانه و نامرتبط با مبارزه با این ویروس را به مرحله اجرا بگذارند، از دولت‌ها خواست به این گونه اقدامات دست نزنند.

آقای گوترش با اشاره به گزارش سازمان ملل درباره وضعیت مهاجران و پناهجویان گفت: «شاهد افزایش نفرت‌پراکنی، هدف قرار دادن گروه‌های آسیب‌پذیر و سرکوب‌های سخت از سوی مقامات امنیتی در برخی کشورها هستیم.»

بر اساس گزارش سازمان ملل، مهاجران، پناهجویان و آوارگان داخلی در کشورها «آسیب‌پذیرترین قشر در بحران جدیدند». این گزارش می‌افزاید که بیش از ۱۳۱ کشور مرزهای خود را بسته‌اند و تنها ۳۰ کشور پناهجویان را از این امر مستثنا کرده‌اند.

دبیرکل سازمان ملل همچنین روز ۱۹ اردیبهشت در یک پیام ویدئویی به حملات و بهتان‌های گوناگون علیه پناه‌جویان، خبرنگاران، افشاگران، کادرهای درمانی و مدافعان حقوق بشر اشاره کرد و برای پایان دادن به آنها خواستار تلاش همه‌جانبه و همگانی شد.

او در این پیام، بدون نام بردن از کشور خاصی گفت همه‌گیری جهانی کرونا «در خیابان‌ها و در فضای آن‌لاین موجی از احساسات ضدخارجی به راه انداخت، تئوری‌های توطئه ضدسامی را پخش کرد و مسلمانانی به خاطر کووید ۱۹ هدف حمله قرار گرفتند».