«گیسوبران» اعتراضی زنان ایرانی و شماری از دختران و زنانی که گیسوان خود را در اعتراضات جاری ایران بریدند یا در اعتراضات سهیم شدند، به موضوعی قابل توجه در ملاک شبکه جهانی بیبیسی در معرفی فهرست انتخابی زنان سال ۲۰۲۲ مبدل شده است.
معترضین ایرانی که پس از کشته شدن مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله سقزی، به نشانه حمایت از جنبش اعتراضی «زن، زندگی، آزادی» گیسوان خود را بریدند، به عنوان یک مجموعه، رویا پیرایی، دختر نوجوانی که پس از قتل مادرش در اعتراضات کنونی گیسویش را برید و همچنین لیلی، دختر معترض ایرانی که فیلم او در حال بستن موهایش برای آغاز ورود به اعتراضات در نخستین روزهای تظاهرات در فضای مجازی قرار گرفت، از زنان برگزیده در فهرست رسانه بینالمللی بیبیسی هستند.
مجموعه زنان معترض ایرانی که گیسوی خود را بریدند، از این نظر در فهرست این رسانه هستند که بر اهمیت نقش زنان در اعتراضها تاکید شود و از تلاش آنان برای آزادی و علیه حجاب اجباری تقدیر شود.
بیبیسی جهانی نوشت: «گیسو بریدن که نشانه سنتی عزاداری ایرانی است، یکی از نمادهای جنبشی شد که افراد مشهور، ستارهها، سیاستمداران و کنگشگران سراسر جهان نیز پیرو آن شدند».
بیشتر در این باره: نتیجه یک بررسی: اعتراضات به جغرافیای خاصی در ایران محدود نیسترویا پیرایی، ۱۶ ساله، که مادرش مینو مجیدی در نخستین هفتههای اعتراضات جاری در کرمانشاه بهدست نیروهای حکومتی کشته شد، زمانی مورد توجه قرار گرفت که با در دست داشتن موهای بلند قیچی شده خود در کنار مزار مادر، ماتمزده به دوربین نگریست. رویا ماه گذشته در پاریس با امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، دیدار کرد تا برای حمایت بینالمللی از معترضین ایران تلاش کند.
لیلی، که نام خانوادگی او فاش نشده است، با بستن موی خود در خیابان برای آماده شدن به صحنه اعتراضات، گفته است که «برای انسانهایی مانند حدیث نجفی و مهسا امینی خواهد جنگید...ما از رژیم ایران که ما را تهدید به کشتن میکند، هراس نداریم؛ امیدمان آزادی ایران است».
سایر زنان ایرانی قرار گرفته در این فهرست عبارتند از: بانو گوهر عشقی، مادر داغدار ستار بهشتی و عضو «مادران دادخواه»، خانم زهرا محمدی، مربی آموزش زبان کردی و پایهگذار انجمن نوژین در شهر سنندج، نرگس محمدی، زندانی سیاسی و کنشگر حقوق بشر، سپیده قلیان، فعال سیاسی و کارگری، الناز رکابی، سنگنورد ایرانی که ماه گذشته بدون حجاب در مسابقات کره جنوبی شرکت کرد، نیلوفر بیانی، فعال محیط زیست زندانی، زر امیرابراهیمی، بازیگر ساکن فرانسه و ایفاگر نقش اول در فیلم «عنکبوت مقدس» و نازنین زاغری- رتکلیف، زندانی پیشین.
بیشتر در این باره: انقلاب زنان در ایران آغاز شده استنام بانو گوهر عشقی به عنوان «نماد پایداری و استقامت» در این فهرست قرار گرفته است.
این رسانه در مورد خانم عشقی نوشت: او پس از جان باختن پسرش، ستار بهشتی، در بازداشت، خواهان اجرای عدالت است و شخص علی خامنهای را مسئول کشته شدن فرزندش میداند.
این سازمان افزوده است که خانم عشقی «یکی از اعضای مادران دادخواه ایران است؛ گروهی که خواهان عدالت برای قتل فرزندان خود است».
بیبیسی جهانی خاطرنشان کرده که بانو عشقی یکی از امضاکنندگان نامهای بود که چهار سال پیش خواهان کنارهگیری علی خامنهای شد و در اعتراضات جاری ایران نیز برای ابراز همبستگی با معترضان، روسری از سر برداشت.
شبکه جهانی بیبیسی یادآور شد که زر امیرابراهیمی در زمان زندگی و کار در ایران خود قربانی انتشار فیلم خصوصی خود با اهداف انتقامجویی شد تا بدنام شود و برای یک زندگی جدید کشورش را ترک کرد.
این سازمان نیلوفر بیانی را به عنوان فردی که مدیر برنامه محیط زیست ایران و کارش نجات یوزپلنگ آسیایی بود، معرفی کرد اما پس از ۱۲۰۰ ساعت بازجویی و شکنجه و تهدید جنسی، به ده سال زندان محکوم شد.
در گزارش این رسانه آمده است که الناز رکابی در بحبوحه اعتراضات علیه حجاب در ایران، بدون روسری در رقابت جهانی شرکت کرد و در بازگشت به تهران ناچار به «اعتراف اجباری» شد تا بگوید که روسریاش «سهوی» افتاده بود.
این گزارش در مورد سپیده قلیان که چهار سال را در زندان گذرانده، نوشت که این حامی حقوق کارگران استان خوزستان از زندان نیز فعالیت خود را ادامه داد و صدای خود را به بیرون فرستاد تا رفتارهای غیرانسانی درون زندان را بازگو کند. او در آزادی با قید وثیقه نیز کتابی در باره شکنجه و بیعدالتی در قبال زنان زندانی در ایران نوشت.
بیشتر در این باره: یک ماه پس از جانباختن مهسانازنین زاغری- رتکلیف، شهروند دو تابعیتی ایرانی- بریتانیایی که سالها در ایران زندانی و گروگان حکومت بود، در بازگشت به لندن گفت که «دنیا باید متحد شود تا دیگر هیچ انسانی به خاطر کاری که نکرده، به گروگان گرفته نشود یا به زندان نیفتد».
شماری از زنان فعال افغانستانی، زنان کشورهای خاورمیانه و آفریقا و زنانی از کشور جنگزده اوکراین، شامل بانوی اول اوکراین، و یک زن هنرمند روس تلاشگر برای آگاهیرسانی در مورد تلفات نظامیان روسیه، در میان زنان برگزیده سال ۲۰۲۲ از سوی رسانه جهانی بیبیسی هستند.
از اسرائیل یک زن فعال در پلیس که نخستین تراجنسیتی در این نهاد است و به جامعه الجیبیتی کیو کمک میکند، و در میان فلسطینیان خانم لینا ابوعاقله، کنشگر حقوق بشر و برادرزاده شیرین ابوعاقله، خبرنگار کشته شده بهدست ارتش اسرائیل که برای آگاهیرسانی و عدالتخواهی در مورد عمه خود تلاش میکند، در میان فهرست زنان انتخابی است.