گلشیفته فراهانی در فیلم «سرپناه» در کنار بازیگران و کارگردان اسرائیلی

تبلیغ تازه‌ترین فیلمی که با بازیگری گلشیفته فراهانی هنرمند سرشناس ایرانی ساکن اروپا ساخته شده است، او را در کنار بازیگران اسرائیلی، در فیلمی با هدایت یک کارگردان این کشور، زیر نام مشترک اسرائیل، آلمان و فرانسه نشان می‌دهد.

بدین ترتیب گلشیفته فراهانی بعد از نوید نگهبان دومین بازیگر سرشناس ایرانی است که در سال‌های گذشته در کنار بازیگران اسرائیلی در یک فیلم ایفای نقش کرده است.

فیلمی ۹۳ دقیقه‌ای با نام «سرپناه»؛ با کارگردانی اِران ریکلیس و با بازیگری نِتا ریسکین، لی اور اشکنازی و یهودا آلماگور.

اران ریکلیس کارگردان خود سناریو را نیز بر اساس کتاب «حلقه مأموران» نوشته شولامیت هرابن تنظیم کرده است.

اگر نوید نگهبان بازیگر ایرانی ساکن آمریکا در فیلم «بابا جون» در قالب یک یهودی ایرانی مهاجرت کرده به اسرائیل در دهه‌های گذشته ایفای نقش کرد، گلشیفته در نقش زنی لبنانی که با سازمان جاسوسی اسرائیل همکاری کرده، ظاهر شده است.

گلشیفته ایفاگر نقش مونا، همسر رهبر حزب الله است که خبرچین موساد بوده؛ رازش برملا شده و به سرعت او را از بیروت خارج می کنند؛ قول گرفته که بتواند با زندگی تازه‌ای را در غرب آغاز کند؛ برای این هدف صورتش عمل جراحی شده است؛ اما با بیرون بردنش از لبنان هنوز ماجراهای زیادی پشت سرش دراین کشور عربی همسایه شمالی اسرائیل باقی مانده است.

نوئومی ریمون یک زن جوان افسر موساد با یک رنج بزرگ شخصی در دل، برای مراقبت دو هفته‌ای از مونای عمل شده به خانه‌ای مخفی در هامبورگ آلمان که مونا در آنجا نگاهداری می‌شود، اعزام می‌شود تا او را از گزند کسانی که می‌خواهند دستشان به او برسد، حفظ کند؛ این مأموریت ظاهراً ساده و آرام، پیچیده می‌شود و دو زن در تهدید قرار می‌گیرند.

فیلم پیش از اکران در سینماهای تجاری، به عنوان نامزد دریافت جایزه برتر موسیقی فیلم به آکادمی سینمای اسرائیل معرفی شده بود. به گفته منقدین، فیلمبرداری سباستین اشمیت آلمانی با رنگهای اغوا کننده و مملو از حرکت، در زیبایی فیلم و تزریق انرژی به آن سهم زیادی دارد.

اما کیهان، روزنامه تندروی حامی جناح اصولگرا در ایران با سردبیری حسین شریعتمداری که نماینده آیت‌الله علی خامنه‌ای ولی فقیه در مؤسسه کیهان است، چهارشنبه ۲۷ دی به بازیگری گلشیفته در کنار هنرمندان سینمای اسرائیل، واکنش نشان داده و او را «بازیگر بی‌وطن» نامیده بود!

کیهان در این مطلب در بخش «اخبار ادبی و هنری» خود نوشته بود که «همکاری فراهانی با رژیم اشغالگر قدس در حالی اتفاق افتاده که این روزها اسرائیل تبدیل به نامی نفرت‌انگیز شده است و بسیاری از هنرمندان جهان اقدام به تحریم این رژیم غاصب می‌کنند».

اشاره تلویحی کیهان به جنبش حامی فلسطینیان موسوم به بی‌دی اس است که بایکوت، تحریم و انزوای اسرائیل را درخواست می کند و با فعالیت کسانی مانند راجر واترز خواننده گروه پینک فلوید، سایر هنرمندان جهان را از حضور در اسرائیل و همکاری با دنیای فرهنگ و هنر اسرائیلی برحذر می‌دارد.

کیهان نوشته بود «نکته قابل تأمل این است که فراهانی در این فیلم اسرائیلی نقش جاسوس موساد را ایفا کرده است».

اما پرسش در این است اگر گلشیفته در نقش یک زن فلسطینی در فیلمی اسرائیلی بازی کرده بود، کمتر مورد حمله قرار می‌گرفت؟

در همین حال، کیهان به زعم خود برای بی‌اعتبار کردن این هنرمند ایرانی، افزوده است «این فیلم هم مثل بسیاری دیگر از آثاری که این بازیگر در خارج از کشور بازی کرده، از نظر حرفه‌ای دست چندم و فاقد ارزش و اعتبار هنری است». اما کیهان ننوشته این «ارزیابی» را بر اساس چه معیارهایی با قاطعیت عنوان کرده است.

کیهان ظاهراً برای محکم کردن میخ حملات خود علیه این بازیگر سرشناس، این جمله را نیز به او نسبت داده است که او پس از خروجش از ایران در مصاحبه‌ای گفته است «زندگی‌اش را مدیون مادر بهایی و پدر کمونیستش می داند»؛ واژگان و القابی که به احتمال زیاد هرگز بر زبان گلشیفته جاری نشده و کیهان به سبک همیشگی آن را به این چهره هنری منسوب کرده است.

گلشیفته ۳۴ ساله با نام شناسنامه‌ای رهآورد، فرزند بهزاد فراهانی و خانم فهیمه رحیم نیا است. یک دهه اتهام زنی رسانه‌های تندروی وابسته به حکومت ایران، مردم ایران و ایرانیان جهان را از توجه به این خانواده هنرمند دور نکرده است.

بهزاد فراهانی پدر گلشیفته خود دهه‌ها یکی از سرشناس‌ترین چهره‌های دنیای فرهنگ و هنر ایران بوده است؛ شقایق، خواهر گلشیفته هنوز درسینمای ایران ایفای نقش می‌کند؛ برادر بزرگش آذرخش هنرمند موسیقی است و در فیلم سینمایی نیز حضور داشته است.

گلشیفته از ۱۴ سالگی در سینمای ایران ظاهر شده بود؛ دختر جوان با وجود شهرت زیادی که در کارهای سینمایی آن زمان در ایران کسب کرد، کشور و خانواده‌اش را پشت سر گذاشت، چرا که به گفته خودش، بازیگری‌اش در کنار لئوناردو دی کاپریو در فیلمی در سال ۱۳۸۷ به روندی منجر شد که ضمن بازجویی وزارت اطلاعات ایران از او و آزارهای دیگر، چاره‌ای برایش جز رفتن از ایران باقی نگذاشت.

گلشیفته در طول سال‌های زندگی در اروپا با پیشنهاد کارگردانان کشورهای مختلف برای بازی در فیلم‌های متعدد روبرو بوده است. او در ۹ سال اقامت در فرانسه در حدود ۱۵ فیلم، از جمله «گلاب» به کارگردانی جان استوارت ایفای نقش کرده و مشارکت او در فیلم «سرپناه» در کنار بازیگران اسرائیلی آخرین کار سال ۲۰۱۷ او بود.