آتن برای ساخت و اجرای «گنبد آهنین» در یونان در حال مذاکره با اسرائیل است

نمونه‌ای از یک پرتابگر رهگیر موشک از سامانهٔ «گنبد آهنین»

یونان در چارچوب راهبرد خود برای مقابله با تهدیدات هوایی و در بحبوحهٔ افزایش نگرانی‌های امنیتی در منطقهٔ مدیترانه، در حال مذاکره با اسرائیل برای اجرای طرح دفاع هوایی مشابه «گنبد آهنین» است؛ قراردادی که در صورت توافق، ارزش آن دو میلیارد یورو برآورد شده است.

مقامات دولت آتن روز پنج‌شنبه ۲۴ آبان گفتند این اقدام بخشی از کوشش گسترده‌تر یونان برای مدرن و به‌روز کردن نیروهای مسلح این کشور است.

به گزارش رویترز، یونان در شرایطی که در حال بیرون آمدن از زیر بار بدهی‌های درازمدت است، تمایل دارد برای دفاع از خود در توسعهٔ دفاع هوایی‌اش سرمایه‌گذاری بیشتری کند تا از رقیب منطقه‌ای‌اش ترکیه عقب نماند.

پس از حضور نیکوس دِندیاس، وزیر دفاع یونان، در نشستی محرمانه در روز پنج‌شنبه، یک منبع آگاه از مفاد مذاکرات به رویترز گفت یونان برای دستیابی به سامانه دفاع هوایی و ضد پهپادی چند لایه با اسرائیل وارد مذاکره شده است.

یونان برنامه‌ریزی کرده که تا ۱۱ سال دیگر ۱۲.۸ میلیارد یورو برای نوسازی نیروهای مسلح خود هزینه کند و ازجمله ۴۰ فروند اف‌۳۵ آمریکایی، چهار فروند شناور «بل‌هارا» و جت‌های جنگی فرانسوی رافال خریداری کند.

بیشتر در این باره: امضای قرارداد نیم میلیارد دلاری اسرائیل برای یک سامانه «پرقدرت» رهگیری لیزری

وزیر دفاع یونان با اشاره به درس‌عبرت‌ها از حملات پهپادی روسیه به اوکراین گفت اهمیت دارد که یونان با درک «واقعیات متفاوت» جدید، هرچه زودتر به پهپادهای قوی تجهیز شود.

ترکیه که به‌تازگی روابط خصومت‌آمیزش با یونان اندکی بهبود یافته، غیر از عضویت در ناتو و برخورداری از چتر دفاعی این پیمان، دفاع هوایی خود را نیز با تکیه به توان داخلی توسعه داده و ازجمله پهپادهای تهاجمی پرقدرتی ساخته که کاربرد مؤثر آن در آخرین جنگ جمهوری آذربایجان با ارمنستان مورد توجه ارتش‌ها قرار گرفت.

«گنبد آهنین»، سامانه دفاع هوایی کوتاه‌برد اسرائیل در مقابله با هزاران راکتی که در ۱۹ سال گذشته و به‌خصوص در ۱۳ ماه اخیر به سوی اسرائیل شلیک ‌شده کارآیی مؤثری از خود نشان داده است.

یونان برای دفاع هوایی خود تا به حال ازجمله به سامانهٔ روسی اس‌۳۰۰ متکی بود؛ سامانه‌ای که در پی عملیات هوایی اخیر اسرائیل در ایران، ازجمله اهداف این عملیات بود و برخی مقامات دفاعی اسرائیل مدعی شدند کشورها از این به بعد در تجهیز به این سامانهٔ روسی تردید خواهند کرد.

وزیر دفاع یونان همچنین با اشاره به حملات حوثی‌های متحد جمهوری اسلامی در دریای سرخ به کشتی‌ها نیز بر لزوم تجهیز یونان به کشتی‌های جنگی و زیردریایی‌های مدرن‌تر تأکید کرده است.

بیشتر در این باره: سامانه پدافندی «تاد» چیست و چرا آمریکا آن را در اسرائیل مستقر کرد؟