همزمان با انتشار اخباری مبنی بر وعدههای وزیران کار و اقتصاد ایران برای رسیدگی به مشکلات کارگران شرکت هفتتپه در خوزستان، گزارشها حاکی از افزایش شمار بازداشتهای اعتراضات گسترده آنها به دستکم ۱۹ نفر است.
غلامرضا شریعتی، استاندار خوزستان پیش از این بازداشت چهار نفر در ارتباط با اعتراضهای کارگری هفتتپه و شوش که ۱۴ روز از آغاز آن میگذرد را تایید کرده بود، اما به اسامی آنها و دلیل بازداشتشان اشارهای نداشت.
سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفتتپه روز یکشنبه ۲۷ آبان خبر داد که اسماعیل بخشی، از نمایندگان کارگری این واحد صنعتی همراه با مسلم آرمند، یکی دیگر از نمایندگان کارگری و یک خبرنگار زن بازداشت و به اداره امنیت شهرستان شوش انتقال یافتهاند.
پس از انتشار این گزارشها، کانال رسمی کارگران هفت تپه با اعلام اسامی ۱۸ نفر، از بازداشت آنها به دست نیروهای امنیتی خبر داده و همچنین نوشته که سپیده غلیان، خبرنگار نیز در میان بازداشتشدگان است.
این کانال تلگرامی، اسامی بازداشتشدگان را «اسماعیل بخشی، محسن آرمند، محمد خنیفر، پویا بشمه، سعید منصوری، جلیل احمدی، ایمان خضری، عظیم سرخه، مهدی داوودی، سعید الکثیر، علیزاده، امید آزادی، حسن فاضلی، سمیر احمدی، عماد کثیر و محمود سعدی» از نمایندگان کارگری اعلام کرده است.
بر اساس این گزارش، «خالد تمیمی و سلامتنیا» از مدیران بخشهای شرکت نیشکر هفتتپه نیز بازداشت شدهاند.
این بازداشتها در شرایطی انجام شده که دادستان عمومی و انقلاب شوش به وکیل کارگران بازداشتی گفته است: «گزارشی در این زمینه به دست او نرسیده است».
بیشتر در این باره: خصوصی سازی در ایران : «شیر بییال و دم و اشکم»با ادامه اعتراضهای کارگری، نیروهای یگانهای ویژه در بامداد روز شنبه در محوطه هفتتپه و شهرستان شوش مستقر شده بودند. اما گزارشها حاکی از خروج نیروهای این یگان از شوش در روز یکشنبه بود.
اسماعیل بخشی پیش از بازداشت در یک سخنرانی که فیلم آن در شبکههای اجتماعی انتشار یافت با انتقاد از اعزام نیروهای یگان ویژه به منطقه خطاب به آنان گفته بود که چرا اسلحه خود را به سوی مردم گرفتهاند و اعلام کرده بود که کارگران معترض تنها خواستههای صنفی دارند.
کارگران نیشکر هفتتپه با اعلام آنچه «بیکفایتی کارفرمای خصوصی» شرکت مینامند، خواستار واگذاری مالکیت این واحد به کارگران و اداره آن از سوی یک شورای کارگری و یا بازگرداندن مالکیت شرکت به بخش دولتی و نظارت شورای کارگری بر اداره آن هستند.
خواسته صنفی دیگر کارگران شرکت نیشکر هفتتپه، پرداخت چهار ماه دستمزد معوقه هزاران کارگر این واحد کشاورزی - صنعتی است.
راضی نوری، نماینده شوش در مجلس شورای اسلامی نیز گفته که «مجموعه وزارت اقتصاد به ما قولهایی داده است که ظرف یک یا دو روز آینده مشکلات کارگران نیشکر هفت تپه را حل کند و ما امیدوار هستیم تا این مشکلات حل شود».
وی در گفتوگو با ایسنا به قولهای وعده داده شده اشارهای نکرده، اما در گفتوگو با «رویداد ۲۴» گفته که «طی درخواست وزیر جهاد کشاورزی از جهانگیری، اعلام شد حقوق کارگران هفت تپه (حدود پنج هزار نفر) از محل یارانه نیشکر پرداخت شود».
به گفته نوری، «پیش از این، این کارخانه درگیر مشکلاتی شده بود و حتی کارگران تا سه ماه هم حقوق دریافت نکرده بودند، اما اکنون شرایط بسیار سختتر شده و این کارخانه به دلیل نوسانات ارزی نتوانست به موقع خریدها و تعهدات خود را انجام دهد».
یک مقام مسئول در وزارت کار که به نام وی اشارهای نشده نیز به خبرگزاری فارس گفته که با دستور وزیر کار، روز یکشنبه «تیمی از کارشناسان این وزارتخانه به سرپرستی مدیرکل حمایت از اشتغال و بیمه بیکاری» عازم هفتتپه خوزستان شدند.
با این حال به گزارش ایلنا، کارگران معترض این کارخانه اعلام کردهاند از آنجا که «چندین سال است مرتبا وعده محقق شدن مطالباتمان را از زبان مسئولان میشنویم اما خبری از عملی شدن آنها نیست به همین دلیل باتوجه به تجربیات قبلی، اجتماعات صنفی خود را تا لحظه وصول مطالباتمان ادامه میدهیم».
در همین حال غلامحسین محسنی اژهای، معاون اول قوه قضاییه، از «فراری» بودن مدیرعامل کشت و صنعت هفتتپه خبر داده و به گزارش ایسنا وی «اصلا زندان نیست که فرصتی به او داده شود تا مشکلات را حل کند».