مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران میگوید بیش از ۵۵ درصد ذخایر نفت کشور هنوز برداشت نشدهاست.
به گزارش خبرگزاری شانا وابسته به وزارت نفت، کریم زبیدی در نشست بالادستی سومین کنگره نفت و نیرو، گفت که ۱۸۴ میدان مشتمل بر ۳۹۰ مخزن در کشور وجود دارد که از این تعداد، ۱۷۱ مخزن توسعه یافته یا در حال توسعه است و ۲۰۹ مخزن هم توسعه نیافتهاست.
زبیدی میزان ذخایر نفت درجای کشور (به همراه میعانات گازی) را بیش از ۷۱۲ میلیارد بشکه، ذخایر نفت باقیمانده قابل برداشت را بالغ بر ۱۰۱ میلیارد بشکه و متوسط ضریب بازیافت مخازن نفتی کشور را ۲۴٬۶ درصد اعلام کرد و گفت: «از این میزان ضریب بازیافت، تنها ۴٫۴ درصد آن حاصل بهکارگیری روشهای ازدیاد برداشت است.»
ضریب بازیافت عبارت است از مقدار نفتی که در عمل (قابل برداشت) میتوان از ذخایر موجود (نفت درجا) یک میدان استخراج کرد. ایران تنها با تزریق گاز و آب ضریب بازیافت میادین خود را مقداری (۴٫۴ درصد) میتواند افزایش دهد و برای استخراج باقی مانده نفت موجود در مخزن، نیاز به فناوریهای نوین دارد که بنا به گفته مقامات ایران، از عهده شرکتهای داخلی خارج است.
بر پایه الگوی جدید قراردادهای نفتی، موسوم به «آیپیسی»، ایران شرکتهای خارجی را موظف کردهاست که ضریب بازیافت میدانهای نفتی را افزایش دهند، اما بهرغم گذشت دو سال از معرفی این قراردادها، هنوز مناقصهای برای پروژهها برگزار نشده و اخیراً علی کاردر، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران، تا پایان سال ۲۰۱۷ برگزار نخواهد شد.
بر اساس آمارهای اوپک، ایران از ۱۹۶۰ تاکنون، کلاً نزدیک به ۷۳ میلیارد بشکه تولید نفت داشتهاست. ایران بیش از ۱۰۵ سال سابقه تولید نفت دارد، اما عمده تولید ایران از سالهای دهه ۶۰ میلادی تاکنون تولید شدهاست. البته ایران طی دهههای گذشته، اندوختههای تازهای از نفت و گاز کشف کرده و ذخایر قابل استخراج آن نیز افزایش یافتهاست.
بنا بر آمارهای شرکت «بیپی» در اوایل انقلاب ذخایر قابل بازیافت نفت ایران حدود ۵۸ میلیارد بشکه تخمین زده میشد. اما در این مدت، ضریب بازیافت میادین تغییر چندانی نداشتهاست.
بنا به گزارشهای رسمی، همچنین ارزیابی اداره اطلاعات انرژی آمریکا، هماکنون بیش از ۸۰ درصد نفت تولیدی ایران از میادینی انجام میگیرد که در نیمه دوم عمر خود قرار دارند و سالانه ۸ تا ۱۲ درصد تولید آنها (معادل ۳۰۰ هزار بشکه در روز) کاهش مییابد. با افزایش ضریب بازیافت هم توان تولید روزانه از میادین نفتی را افزایش داد، هم در دراز مدت، درصد بیشتری از ذخایر نفت مخزن را استخراج کرد.
مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت با بیان اینکه میانگین ضریب بازیافت قابل قبول برای میادین نفتی ۳۵ درصد است، ادامه داد: «بنابراین ضریب بازیافت فعلی نفت در ایران با این رقم حدود ۱۰ درصد اختلاف دارد و این ۱۰ درصد، در حکم افزایش ۷۰ میلیارد بشکهای ذخایر قابل برداشت نفت کشورمان خواهد بود.»
به گفته وی، با استفاده از روشهای افزایش ضریب بازیافت، میتوان این شاخص را بین ۵ تا ۱۵ درصد افزایش داد.
وی متوسط ضریب بازیافت مایعات و میعانات گازی را ۵۱ درصد و متوسط ضریب بازیافت گاز را نزدیک به ۷۰ درصد خواند. ایران هماکنون حدود ۳۴ تریلیون متر مکعب ذخایر گازی قابل بازیافت دارد.