نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل، روز پنجشنبه ۹ شهریور گفت، ایران با احیا و بهبود روابطش با گروه ستیزهجوی حماس، چهره واقعی خود را نشان داده است و جامعه بینالمللی میبایست تهران را در این زمینه وادار به پاسخگویی کند.
یحیی السنوار، مسئول جنبش حماس در نوار غزه روز ششم شهریور از بهبود روابط با ایران خبر داد و گفته بود که ایران بزرگترین حامی شاخه نظامی این گروه است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، نیکی هیلی اظهارات رهبر جنبش حماس در غزه را اعترافی «خیرهکننده» دانسته است.
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنيت که توافق هسته ای ایران و شش قدرت جهانی را مورد تایید قرار داد، ايران از صادرات و انتقال انواع سلاح منع شده است.
نماینده آمریکا در سازمان ملل با اشاره به اظهارات رهبر حماس در غزه گفته است: «ایران دارد چهره واقعی خود را به نمایش میگذارد. ایران باید تصمیم بگیرد که آیا میخواهد یک عضو مسئول جامعه بینالمللی باشد که تعهداتش را انجام میدهد، یا میخواهد رهبر جنبشهای جهادی و تروریستی باشد. به هر حال نمیتواند همزمان هر دو باشد».
خانم هیلی افزوده است: «جامعه بینالمللی میبایست خیلی پیش از این ایران را وادار به رعایت استاندارهای بینالمللی میکرد، استانداردهایی که دیگر کشورها به آنها متعهدند و بر اساس ارزشهایی مانند صلح و امنیت هستند».
رویترز میگوید، نه ایران و نه حماس ابعاد کمکهای تهران به این گروه را اعلام نمیکنند اما دیپلماتها معتقدند طی سالهای اخیر به رغم کاهش کمکهای ایران، این کمکها به جای بخش سیاسی حماس، به سمت بخش نظامی آن یعنی گردانهای عزالدین قسام هدایت شده است.
طبق این گزارش، به دنبال خودداری حماس از حمایت از بشار اسد در جریان جنگ داخلی سوریه، روابط این گروه با ایران رو به سردی نهاد و این اقدام حماس خشم تهران را برانگیخت.
با این حال، یحیی السنوار روز دوشنبه در خصوص روابط حماس و ایران گفته بود: روابط در حال توسعه است و در حال بازگشت به وضعیتی است که در گذشته بود.
یحیی السنوار در ماه فوریه سال جاری به عنوان رهبر حماس در غزه انتخاب شد و روز دوشنبه در نخستین کنفرانس خبری خود در این سمت با خبرنگاران صحبت کرد.
حماس از سال ۲۰۰۷ یعنی زمانی که غزه را به طور کامل تصرف کرد، سه بار با اسرائیل وارد جنگ شده است.