درخواست سه معترض محکوم به اعدام از مردم، برای جلوگیری از اعدام آنها، علاوه بر تجمع شبانه حوالی زندان دستگرد اصفهان، هشتگ «نذارید ما را بکشند» را هم در فضای مجازی فارسیزبان داغ کرد.
کاربران فضای مجازی انتشار دستنوشته سعید یعقوبی، صالح میرهاشمی و مجید کاظمی، سه متهم پرونده «خانه اصفهان» که حکم اعدام آنها تأیید شده، را «فریاد هموطنان از داخل زندان» نامیده و به درخواست کمک آنها پاسخ دادند.
روز چهارشنبه، ۲۷ اردیبهشتماه، پس از آن که حساب کاربری «۱۵۰۰ تصویر» که اخبار اعتراضات را پوشش میدهد، این دستنوشته را منتشر کرد و خبرهایی از آخرین ملاقات این مردان جوان با خانوادههایشان منتشر شد، نگرانیها از احتمال اجرای احکام آنها افزایش یافت.
یک شب قبل از آن نیز شبکه صداوسیما مرکز اصفهان، ویدئوی «اعترافات اجباری» این سه متهم را که پیشتر صداوسیمای جمهوری اسلامی پخش کرده بود، بار دیگر پخش کرد و به نگرانیها درباره نزدیک بودن اجرای حکم آنها دامن زد.
رسانههای جمهوری اسلامی در حالی از این سه مرد به عنوان «قاتل» نام میبرند که دیوان عالی کشور با رد فرجامخواهی آنها، حکم اعدامشان را به اتهام «محاربه» و به «قتل» صادر کرده است.
قوه قضائیه جمهوری اسلامی این سه مرد را متهم کرده که در کشتن دو بسیجی به نامهای محسن حمیدی و محمد كریمی و یک سرهنگ یگان ویژه به نام اسماعیل چراغی در اعتراضات شامگاه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ در محله خانه اصفهان دست داشتهاند و برای آنها حکم اعدام صادر کرده است.
فعالان حقوق بشر ایرانی و خارجی و کاربران شناختهشده و عادی در فضای مجازی با استفاده از هشتگ «نذارید ما را بکشند» که از دستنوشته خود این سه مرد معترض الهام گرفته شده بود خواستار «اتحاد» برای جلوگیری از کشتن آنها شدند.
سعید یعقوبی، صالح میرهاشمی و مجید کاظمی در دستنوشتهای که مهر کتابخانه مرکزی زندان اصفهان را داشت، دور جمله «به حمایت شما نیازمندیم» را خط کشیده بودند تا به این وسیله روی آن تأکید کنند.
علی کریمی، ستاره سابق فوتبال ایران در اینستاگرام، با استفاده از هشتگ «نذارید ما را بکشند» نوشت: «هیچ خاکی به اندازه خاک ایران، زندگی تو خودش دفن نکرده.»
گوهر عشقی، مادر دادخواهی که ستار بهشتی، فرزندش، در زندانهای جمهوری اسلامی کشته شد نیز در توئیتی نوشت: «فرزندانم نوشتند نذارید ما را بکشند. باید مینوشتند نذارید زندگیتون رو ازتون بگیرن. سکوت کنی فردا نوبت توست.»
کاربران زیادی نوشتهاند تا صبح نخوابیدند و از اینکه این سه جوان، با همه فشارهای روانی، یک شب دیگر زنده ماندند، خوشحالند.
در شبکههای اجتماعی از خبرگزاری رسمی قوه قضاییه جمهوری اسلامی، میزان نیوز، به عنوان «خبرگزاری مرگ» نام برده شده و کاربران از اینکه این خبرگزاری صبح روز پنجشنبه، ۲۸ اردیبهشت با خبر مرگ این سه مرد معترض بهروز نشد، ابراز خوشحالی کردهاند.
فارغ از خوشحالیها از اعدام نشدن این سه مرد جوان که البته مرکز رسانه قوه قضاییه از عصر روز چهارشنبه، اجرای احکام آنها در بامداد پنجشنبه را تکذیب کرده بود، آنچه کاربران «اتحادِ» منجر به توقف اجرای این احکام خواندند، از جمله زاویههای مطرح شده در واکنشها در شبکههای مختلف اجتماعی است.
کاربرانی نوشتهاند پیش از این هم مردم معترض با هم متحد بودند، اما وارد شدن «مدعیان براندازی» خارج از کشور به ماجرا، «بازی» را از دست مردم «گرفت».
واکنشهای عملی و مجازی به احتمال اعدام این سه جوان پس از انتشار درخواست کمک آنها از مردم، با انتشار درخواست کمک نوید افکاری، کشتیگیر جوانی که جمهوری اسلامی، او را اعدام کرد نیز مقایسه شده است.
کاربرانی نوشتهاند مقایسه این حجم از عملگرایی در حال حاضر با دوران نوید افکاری نشان میدهد «جامعه ایران در این مدت، تحول عظیمی پیدا کرده است».
کاربران علاوه بر نام سه متهم پرونده خانه اصفهان، نام متهمان دیگری را که در دیگر زندانهای ایران در معرض اعدام احتمالی قرار دارند نیز ذکر کرده و خواستار «مقابله علیه فراموشی» شدهاند.
شب گذشته یاد توماج صالحی، خواننده رپ اعتراضی نیز که در دوران اعتراضات بازداشت شد، در دویستمین روز حبس در انفرادی و «زیر شکنجه» گرامی داشته شد.
نام دیگر اعدامشدگان در جمهوری اسلامی از جمله سه جوانی که جمهوری اسلامی در دوران اعتراضات اعدام کرد نیز در شبکههای اجتماعی ذکر شد.
کاربران نوشتهاند حالا که «مرگ»، زندگی ایرانیان را «گام به گام تسخیر» کرده، باید هر لحظه برای زندگی جنگید و خسته نشد.
تغییر مفهوم همه چیز حتی اذان صبح توسط جمهوری اسلامی از جمله مطالبی است که کاربران به آن اشاره کردهاند: «دیگر کسی با صدای اذان بیدار نمیشود، همه بیدار میمانند به این امید که موذن خواب بماند».
شماری از کاربران فضای مجازی نیز از سازمانهای حقوق بشری، سازمان ملل، دولتهای غربی و مخالفان جمهوری اسلامی در خارج از کشور انتقاد کرده و آنها را به «بیاعتنایی»، «کمکاری» و «قدرتطلبی» به جای توجه به «جنایتهای» جمهوری اسلامی متهم کردهاند.
بیشتر در این باره: پیام سه معترض محکوم به اعدام از زندان اصفهان: نگذارید ما را بکشند، به یاری شما نیاز داریمکاربرانی به «ماندگار شدن» جمله «نذارید ما را بکشند»، در کنار جملات دیگری که دیگر قربانیان کشتارهای جمهوری اسلامی بیان کرده بودند، مثل «اینا برای طناب دارشون دنبال گردن میگردن، نذار مامان بفهمه، برام گریه نکنید آهنگ شاد گوش کنید، منم پسر کسی هستم، عزیزجان اینا برای ورزشه» و غیره اشاره کردهاند.
در شبکههای اجتماعی همچنین پیشنهاد شده بود که تلاش شبانه برای نجات جانهای در خطر در ایران را باید به «حضور دائمی» در خیابان تبدیل کرد.
باوجود داغ شدن هشتگ «نذارید ما را بکشند»، برخی کاربران نوشتهاند که فعالیت مجازی نباید جای فعالیت عملی را بگیرد و تنها با «فعالیت عملی» است که جلو هر شب «هزار بار مردن و زنده شدن» جوانها در داخل و بیرون زندانها گرفته میشود.