انسداد هزاران حساب کاربری «وابسته به چین» در ادامه اعتراضات هنگ‌کنگ

عکس در دست معترض هنگ‌کنگی چین را به حزب نازی آلمان تشبیه کرده است

فیس‌بوک و توییتر دولت چین را متهم کرده‌اند که پشت ده‌ها هزار حساب کاربری برای «بی‌اعتبار» ساختن اعتراضات دموکراسی‌خواهی هنگ‌کنگ بوده است.

وزارت خارجه بریتانیا روز سه‌شنبه از بازداشت یک کارمند کنسولگری این کشور در هنگ‌کنگ خبر داده و اظهار «نگرانی شدید» کرده است.

از حدود سه ماه پیش اعتراض میلیون‌ها نفر در هنگ‌کنگ برای دستیابی به آزادی‌های بیشتر ادامه داشته و چین آمریکا را متهم کرده است که در این اعتراضات دست دارد.

اعتراضات هنگ‌کنگ زمانی آغاز شد که رهبران این منطقه تلاش کردند لایحه استرداد مجرمان به چین را از تصویب شورای قانونگذاری هنگ‌کنگ بگذرانند.

این لایحه به‌خاطر اعتراضات گسترده مردمی لغو شد، اما به موجی از مطالبات مردم برای گرفتن آزادی‌های بیشتر دامن زد.

تعطیلات آخر هر هفته اعتراضات مردمی هنگ‌کنگ برگزار می‌شود. گزارش‌ها حاکی است که روز یک‌شنبه ۱۸ مردادماه ۱.۷ میلیون معترض هنگ‌کنگی به خیابان‌ها آمده بودند.

کمپانی فیس‌بوک روز دوشنبه اعلام کرد که نزدیک به هزار حساب کاربری وابسته به کارزار دولت چین برای «بی‌اعتبار» کردن اعتراضات هنگ‌کنگ را مسدود کرده و توییتر نیز همزمان گفته است ۲۰۰ هزار حساب کاربری مشکوک به وابستگی به این کارزار را مسدود کرده است.

توئیتر گفته است این حساب‌های کاربری آشکارا در جهت بی‌اعتبار ساختن مشروعیت اعتراضات مردمی هنگ‌کنگ و انتشار اطلاعات نادرست درباره جنبش دموکراسی‎‌خواهی فعالیت می‌کردند.

دولت چین دسترسی مردم به فیس‌بوک و توییتر را مسدود کرده است، اما این شرکت‌های غول اینترنتی می‌گویند بسیاری از حساب‌هایی که مسدود شده‌اند، از سرورهای چینی وابسته به دولت چین یا رسانه‌های نزدیک دولت چین استفاده می‌کردند که ورود به شبکه‌های اجتماعی از این سرورها بدون فیلترشکن ممکن بوده است.

به عبارتی، دولت چین به این کاربرها مشخصا اجازه داده است بدون محدودیت از شبکه‌های اجتماعی استفاده کنند.

این کاربران با انتشار گزارش‌هایی سعی کرده‌اند وجهه معترضان هنگ‌کنگ را خراب کنند و آنها را با «تروریست‌های داعش» مقایسه و متهم کرده‌اند که «این یاغی‌ها» قصد راه‌اندازی کشتار در منطقه دارند.

دولت چین روز ۲۳ مرداد نیز هشدار داده بود که تظاهرات اعتراضی در هنگ‌کنگ به «تروریسم» نزديک شده است.

مقامات پکن همچنین هشدار داده‌اند که احتمال ارسال نیروهای نظامی برای پایان دادن به اعتراضات هنگ‌کنگ منتفی نیست و دونالد ترامپ رئیس‌ جمهوری آمریکا نیز هفته گذشته بدون ارائه جزئیاتی گفته بود سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا خبر از حرکت نیروهای ارتش چین به مرز هنگ‌کنگ داده‌اند.

توییتر همچنین می‌گوید به شواهدی دست یافته است که نشان می‌دهد دولت چین در صدد دور کردن توجه افکار عمومی از حوادث هنگ‌کنگ است.

هنگ‌کنگ یک منطقه ویژه اداری است که زمانی تحت کنترل بریتانیا بود، اما بر اساس توافق سال ۱۹۹۷ به چین برگردانده شد، اما این منطقه تحت سیاست موسوم به «یک کشور و دو سیستم»، در امور قضایی، اجرایی، مالی و انتظامی مستقل از پکن اداره می‌شود و در مقایسه با جمهوری خلق چین از آزادی‌های به‌مراتب بیشتری برخوردار است.

در این میان، وزارت خارجه بریتانیا از بازداشت یک کارمند کنسولگری این کشور در هنگ‌کنگ خبر داده و اظهار «نگرانی شدید» کرده است.

بر اساس گزارش‌ها، سایمون چنگ، کارمند سرکنسولگری بریتانیا در هنگ‌کنگ در راه بازگشت از سفری که به «شن‌ژن» چین داشته، بازداشت شده است.

منابع: خبرگزاری فرانسه، روزنامه گاردین، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.