به رغم لغو لایحه «استرداد متهمان» تظاهرات در هنگ کنگ ادامه دارد

عکسی از تظاهرات ماه های اخیر در هنگ کنگ.

با وجود تعهد دولت محلی هنگ کنگ به لغو لایحه مربوط به استرداد محکومان به چین، روز جمعه ۱۵ شهریور معترضان یک پاسگاه پلیس و یک ایستگاه مترو را به محاصره درآوردند و نیروهای پلیس نیز در برخورد با تظاهرکنندگان از گلوله های پلاستیکی و گاز اشک آور استفاده کردند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس حدود ۲ هزار تظاهرکننده خشمگین اواخر وقت جمعه یک پاسگاه پلیس در محله شلوغ و کارگری نشین مونگ کوک را برای دومین شب پیاپی به محاصره درآورده و خواستار پاسخگویی در مورد حمله خشونت آمیز پلیس در روز ۳۱ اوت به یک ایستگاه مترو در آن حوالی شدند.

نیروهای پلیس در مقابل پاسگاه موانعی برپا کرده و با شلیک گلوله های پلاستیکی و گاز اشک آور سعی کردند جمعیت که اکثر آنها برای حفاظت از خود ماسک به صورت داشتند و چتر حمل می کردند را متفرق کنند.

در شبکه های اجتماعی شایعاتی در مورد تلاش پلیس برای سرپوش گذاشتن بر مرگ یک تظاهرکننده در جریان حمله به ایستگاه مترو پخش شده است. فیلم هایی که از آن واقعه منتشر شده نشان می دهند که پلیس به عده ای که در داخل واگون ها قصد دارند حرکت مترو را متوقف کنند با باتوم و گاز فلفل حمله می کند.

تظاهرکنندگان برای روشن شدن حقایق می خواهند فیلم های دوربین های مدار بسته ایستگاه مترو منتشر شود.

تظاهرکنندگان پس از ورود واحدهای پلیس ضد شورش از مقابل پاسگاه پلیس عقب نشینی کردند ولی تعدادی از آنها با افروختن آتش در خیابان و تخریب چراغ های راهنمایی و سقف یک ایستگاه مترو دیگر به تجمع خود ادامه دادند.

ساعاتی قبل از این حادثه به دلیل تجمع معترضان در ایستگاه مترو «پرنس ادوارد» در ساعات شلوغ رفت و آمد مسئولین مترو مجبور شدند این ایستگاه را ببندند.

در یک حرکت اعتراضی دیگر حدود هزار معترض در پارکی درجوار ساختمان ادارات قانونگذاری هنگ کنگ تجمع کرده و شعار «مبارزه تا آزادی» سر می دادند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس یادآوری می کند که کری لم، رییس دولت محلی هنگ کنگ دو روز پیش اعلام کرد که دولت محلی رسما لایحه مربوط به استرداد متهمان هنگ کنگی برای محاکمه در چین را پس خواهد گرفت. طرح این لایحه که از نگاه بسیاری نشان دهنده تلاش های دولت مرکزی چین برای محدود کردن آزادی های سیاسی و مدنی در هنگ کنگ است دلیل آغاز تظاهراتی شد که از چند ماه پیش ادامه دارد.

اعتراض به این لایحه در هفته های اخیر به مرور به یک جنبش عمومی برای دفاع از آزادی و به خصوص اعتراض به شدت عمل و خشونت پلیس در برخورد با تظاهرکنندگان بدل شده است.

معترضان در روزهای اخیر شعار جدیدی را تحت عنوان «پنج خواسته و نه یکی کمتر» مطرح کرده اند. خواست های آنها تحقیقات مستقل در مورد ادعای مربوط به خشونت پلیس، آزادی نامشروط تمامی بازداشت شدگان، توصیف نکردن تظاهرات به عنوان شورش و انتخاب مستقیم اعضای رهبری دولت محلی است.

کری لم با رد خواست های تظاهرکنندگان تاکید کرده که تحقیقات اداره بازرسی پلیس در مورد این حوادث کافی است. ولی منتقدان می گویند مسئولین این نهاد متحدان سیاسی خانم لم هستند و اختیار احضار شهود ندارند.

پلیس هنگ کنگ نیز مدعی است که در برخورد با معترضان فقط از حداقل زور برای آرام کردن شورش و متفرق کردن مردم استفاده کرده است.

به نظر می رسد که در روزهای آینده نیز تظاهرات در هنگ کنگ ادامه خواهد داشت و در روز یکشنبه فرودگاه نیز مجددا یکی از نقاط تجمع معترضان خواهد بود.

تحت تاثير اين ناآرامی ها روز جمعه «فيچ» يک آژانس درجه بندی اعتبار رتبه اعتباری هنگ کنگ را کاهش داد و اعلام کرد اين ناآرامی ها به وجهه هنگ کنگ صدمه طولانی مدت زده و حدی از نارضایتی عمومی ادامه خواهد داشت.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان که برای دیدار با رهبران چين به پکن رفته روز جمعه گفت از حقوق و آزادی های مردم هنگ کنگ بايد حفاظت شود و راه حل گفتگوهای سیاسی است و نه خشونت.

با استفاده از آسوشیتدپرس، ش.ر.