مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۱۶ مرداد اعلام کرد که برایان هوک، نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران از سمت خود کناره گیری میکند.
مایک پومپئو اضافه کرده است که الیوت آبرامز، نماینده فعلی وزارت امور خارجه آمریکا در امور ونزوئلا، در دوره «انتقالی» مسئول امور ایران را نیز به عهده خواهد داشت.
در حالی برایان هوک سمت خود را ترک میکند که روز گذشته مایک پومپئو اعلام کرد، آمریکا هفته آینده در شورای امنیت خواستار به رای گذاشتن قطعنامه تمدید تسلیحاتی علیه ایران خواهد شد.
برایان هوک روز پنجشنبه در خصوص این قطعنامه گفته بود، امیدوارم که شورای امنیت راهی برای تمدید این تحریمها پیدا کند.
یک مقام دولت آمریکا هم به رویترز گفته است، جایگزینی الیوت آبرامز و برایان هوک دو هفته طول خواهد کشید.
مایک پومپئو با این حال توضیحی در خصوص دلایل کنارهگیری برایان هوک ارائه نکرده است.
برایان هوک، ۵۲ ساله در سال ۲۰۱۸ به عنوان نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران منصوب شد.
روزنامه نیویورکتایمز هم روز پنجشنبه گزارش داد، آقای هوک به احتمال زیاد قبل از نوامبر سال جاری از پست خود کنارهگیری میکند.
مایک پومپئو گفته است٬ بریان هوک دستاوردهای «تاریخی در مقابله با حکومت ایران» داشته و در مسیر تقویت امنیت ملی آمریکا و متحدین این کشور تلاش کرده است.
وی در ادامه میگوید٬ آزادی مایکل وایت و ژیائو وانگ از زندانهای جمهوری اسلامی یکی از دستاوردهای مذاکره آقای هوک یا ایرانیان بود.
نیویورکتایمز هم نوشته است، با کنارهگیری آقای هوک به نظر میرسد هیچ شانسی برای ابتکار عمل دیپلماتیک در رابطه با ایران تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی بماند.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ۱۳ آبان مصادف با ۳ نوامبر برگزار خواهد شد.
بیشتر در این باره: پومپئو: قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را هفته آینده مطرح میکنیمطی مدتی که آقای هوک نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران بود، دولت ترامپ از برجام خارج شد و تحریمهای سختی علیه جمهوری اسلامی اعمال شد، اگرچه آقای هوک هنوز هم میگوید درهای دیپلماتیک برای مذاکره با ایران باز است.
نیویورکتایمز مینویسد٬ اما برای مقامات ایران و حتی برخی منتقدان هوک در اروپا و آمریکا، وی فردی است که از سیاست خرد کردن اقتصاد ایران برای مجبور کردن جمهوری اسلامی به مذاکره و رسیدن به توافقی جدید حمایت میکند.
دولت ترامپ در ماه مه ۲۰۱۸، اردیبهشت ۹۷، از برجام که در سال ۲۰۱۵ حاصل شده بود، خارج شد.
به رغم خروج آمریکا از برجام و اعمال سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران، جمهوری اسلامی تاکنون به میز مذاکره نیامده و علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی نیز مذاکره با آمریکا را «بیفایده» توصیف کرده است.
آقای هوک بر این باور است که به مرور زمان، اقتصاد ایران به حدی از تحریمها آسیب خواهد دید که مقامات کشور را مجبور به آمدن به پای میز مذاکره خواهد کرد.
وی به نیویورکتایمز گفته است آمریکا خواهان توافقی تازه با ایران است و فشارهای ایالات متحده اقتصاد ایران را «دچار سقوط» کرده است.
بگفته وی رژیم ایران و گروههای تروریستی نیابتی این کشور طی ۳.۵ سال گذشته ضعیفتر شدهاند.
آقای هوک میگوید چه با ایران به توافقی برسیم یا نه، آمریکا موفق عمل کرده است.
با این حال، منتقدان رویکرد دولت ترامپ میگویند، راهبرد دولت آمریکا در قبال ایران «کلا تاکتیکی است، نه راهبردی».