سازمان دیدبان حقوق بشر گروه طالبان را متهم کرد که گروهی از شهروندان افغان را که عمدتا از قوم هَزاره و شیعه هستند به صورت اجباری وادار به ترک محل زندگیشان کرده است.
در میان افرادی که وادار به کوچ اجباری شدهاند، کارمندان دولت پیشین افغانستان نیز وجود دارد و یک مقام سازمان دیدبان حقوق بشر این اقدام طالبان را «مجازات گروهی»، «باجگیری» و «ظالمانه» خوانده است.
بخش عمده افرادی که کوچ داده شدهاند، از سال ۱۹۷۰ در ولایتهای ارزگان و دایکندی ساکن بودهاند و تعداد آنها ۲۸۰۰ نفر گزارش شده است. از این تعداد ۵۰ نفر از کسانی که برای شکایت به مقامهای گروه طالبان مراجعه کردهاند، بازداشت شدهاند.
پاتریشیا گاسمن، مسئول بخش آسیای سازمان دیدبان حقوق بشر، گفته است اقدامات طالبان بر اساس «قومیت یا عقاید سیاسی» صورت گرفته است و غیرقانونی است.
او با اشاره به این که خانوادههای آواره شده در هنگام برداشت محصول، وادار به کوچ اجباری شدهاند، میگوید طالبان با این کار به حامیان خود پاداش میدهد و باید این روند را متوقف کند و درباره اختلافات مربوط به زمینها طبق قانون تصميم بگیرد.
از زمان خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و تسلط طالبان بر کل این کشور نزدیک به دو ماه پیش، اقلیتهای قومی و مذهبی از جمله شیعیان هزاره مورد خشونت این گروه قرار گرفتهاند.
روز ۱۳ مهرماه نیز سازمان عفو بینالملل گزارش داده بود که گروه طالبان ۱۳ شهروند هزاره افغانستان که ۱۱ نفر از آنها کارمند دولت سابق بودهاند به قتل رسانده است.
بیشتر در این باره: عفو بینالملل: طالبان ۱۳ شهروند هزاره را به قتل رسانده استعفو بینالملل در گزارش خود تاکید کرده بود در حالی که گروه طالبان مدعی شده افراد وابسته به دولت سابق را مورد آزار و اذیت قرار نمیدهد، کشتن این افراد، تناقض در حرف و عمل اعضای این گروه را تائید میکند.
عفو بینالملل روز ۲۹ مرداد هم در بیانیهای شورای امنیت سازمان ملل را خطاب قرار داده و خبر داده بود که جنگجویان طالبان پس از به دست گرفتن کنترل استان غزنی در افغانستان، ۹ مرد از قوم هَزاره را قتل عام کردهاند.
علاوه بر این، در هفتههای گذشته در دو مسجد شیعیان حمله انتحاری رخ داد. در حمله اول در جریان نماز جمعه در یک مسجد اهل تشیع در محله سیدآباد ولایت قُندز (کندز)، دستکم ۴۶ تن کشته و دهها نفر نیز زخمی شدند.
در حادثه دوم که روز ۲۳ مهرماه رخ داد، حمله انتحاری به مسجد شیعیان در شهر قندهار دستکم ۴۷ کشته و ۷۰ زخمی برجای گذاشت.
پس از این حملات گروه حکومت اسلامی، داعش، مسئولیت حملات را بر عهده گرفت. مقامهای طالبان وعده دادهاند که عاملان حمله را تحت تعقيب قرار دهند.
با وجود چنین هشداری، گروه حکومت اسلامی در اطلاعیهای که روز ۲۵ مهر منتشر کرد، بار دیگر شیعیان را «خطرناک» توصیف و تاکید کرد که اعضای این گروه به حملات خود علیه «اماکن مذهبی و مراکز شیعیان» ادامه خواهند داد.
مقامهای حکومت ایران از گروه طالبان خواستهاند که عوامل حمله به مراکز مذهبی شیعیان را مجازات کنند. مسئولان جمهوری اسلامی میگویند گروه طالبان در افغانستان در حال مبارزه با داعش است و رویکرد حمایتآمیزی از این گروه داشته است.