شرکت هواوی، دومین سازنده بزرگ تلفن همراه و بزرگترین سازنده زیر ساختهای مخابراتی جهان، سالانه بیش از ۲۰ میلیارد دلار هزینه تحقیق توسعه میکند اما با این پشتوانه، تحریمهای آمریکا چه ضربه ای به این شرکت خواهد زد و این شرکت چه راهکارهایی برای تحریمهای آمریکا دارد؟
تحریمهای آمریکا به دو بخش سختافزاری و نرم افزاری باز میگردد و در بخش نرمافزاری هم بزرگترین چالش فاصلهگرفتن گوگل از همکاری با هواوی است.
این تحریمها پس از فرمان اجرایی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، هواوی را هدف گرفتند. ترامپ در یک فرمان اجرایی شرکتهای آمریکایی را از خرید تجهیزات مخابراتی و فناوری از هر شرکتی که «تهدیدی برای امنیت ملی» باشد، منع کرد.
گوگل اواخر اردیبهشت اعلام کرد خدمات اساسی این شرکت به تلفنهای محصول هوآوی ادامه خواهد یافت ولی ممکن است برخی از ابزارها و خدمات حمایتی را از دست بدهند.
بنا بر گزارشها پس از پایان زمان ۹۰ روزه همکاری شرکتها با هواوی، پشتیبانی گوگل از تلفنهای هوشمند ساخت این شرکت پایان مییابد. آنچه سبب میشود سرویسها و خدمات گوگل، فروشگاه اپلیکیشن پلیاستور و دریافت بهموقع کدهای امنیتی گوگل در گوشیهای جدید ساخت هواوی روی ندهند.
بیشتر در این باره: گوگل ارائه برخی خدمات به هوآوی را در پی تحریم آمریکا قطع میکنددر حال حاضر علاوه بر گوگل، شرکتهای ژاپنی پاناسونیک و توشیبا نیز همکاری با هوآوی را متوقف کردهاند.
اما به غیر از کدهای امنیتی که هواوی نمیتواند زودتر از معرفی محصولات جدید اندروید دریافت کند، به دلیل متن باز اندروید، چینیها ممکن است بتوانند از راههای جایگزین استفاده کنند.
نرمافزار
مدتی است شرکت هواوی کار روی سیستم عامل خود با نامهانگمنگ را آغاز کرده است. این محصول در پائيز امسال معرفی میشود. هانگمنگ در واقع توسعه یافته اندروید به سبک هواوی است. این اندروید تفاوتهایی را با اندروید گوگل و اندروید متن باز دارد، با این وجود هواوی ادعا میکند تمامی اپلیکیشنهایی که برای اندروید توسعه داده شدهاند بدون مشکل روی این سیستم عامل کار میکنند. حتی اگر این ادعا واقعی باشد چندین مشکل باقی خواهند ماند؛ احتمالا بزرگترین مشکل فروشگاه اپلیکیشن است.
دو سازنده موبایل در گذشته در این عرصه شکست خورده بودند هم ویندوز در ویندوزفون و هم بلکبری برای سیستم عامل خود نتوانسته بودند توسعهدهندگان را قانع کنند تا اپلیکیشنهای خاص سیستم عامل این شرکتها را توسعه دهند.
اما برای هواوی دو تفاوت وجود دارد اول آنکه هواوی دومین تولیدکننده بزرگ تلفن همراه در جهان است حتی بزرگتر از اپل و بازار بزرگ محصولاتش سبب میشود برای توسعهدهندگان صرفه اقتصادی داشته باشد تا برای فروشگاه خاص اپلیکیشن این شرکت با نام اپگالری برنامه خود را توسعه دهند. از سوی دیگر پایه اندرویدی سیستم عامل هواوی سبب میشود پیچیدگی توسعه محصول به حداقل برسد.
اما اینجا باز یک مشکل دیگر وجود دارد بیشتر اپلیکیشنهای مهم، ساخت آمریکا هستند و قطعا اگر تحریم گسترش یابد این شرکتها محصولات خود را روی فروشگاه هواوی قرار نخواهند داد. برای این مشکل هواوی به فکر منبع سوم و همکاری با فروشگاههای دیگر اپلیکیشن در جهان است. نمونه این فروشگاهها در ایران کافه بازار و در اروپا فروشگاه پرتغالی اپتوئید (Aptoid) است.
اما اگر همه این مشکلات هم حل شوند باز هم مشکلاتی باقی میمانند: اپهای گوگل چگونه میتواند روی گوشیهای این شرکت قرار گیرند؟ برخی از نوشتن رابطهای خاص کاربری در گوشیهای این شرکت برای استفاده این محصولات خبر میدهند.
فرض بگیریم این شرکت بتواند این مشکلات را هم حل کند اما در آن صورت هم با چالش دیگری روبهرو است، و آن تامین سختافزار است.
سختافزار
این شرکت توانسته در زمینه پردازنده با توسعه پردازنده خاص خود با نام کرین تا حدودی از وابستگی به اینتل و کوالکام رهایی پیدا کند، اما مشکل آنجاست که قطعات کلیدی همین پردازنده هم گاها آمریکایی است.
وبسایت فناوری ورج به تازگی به بررسی دقیق قطعات آخرین ساخته شرکت هواوی با نام پی ۳۰ پرو پرداخته است. آنگونه که این وب سایت میگوید بسیاری از قطعات سختافزاری آمریکایی هستند که البته میتوان برای آنها جایگزین غیرآمریکایی یافت.
نکته مهم دیگر آنجاست که در زمینه تحقیق و توسعه هواوی با هزینه سالانه ۲۰ میلیارد دلار جزو برترین شرکتهای جهان است و اگر جایگزین هم پیدا نکند ممکن است در نهایت موفق شود مستقیما آنرا بسازد. البته این کار هزینه ساخت محصولات را در سالهای اول افزایش خواهد داد.
به پردازنده که مهمترین بخش یک گوشی تلفن همراه است بازگردیم؛ پردازنده کرین از معماری آرم استفاده میکند حق کپیرایت این معماری در اختیار یک شرکت بریتانیایی است و اگر این شرکت زیر فشار آمریکا هواوی را تحریم کند، هواوی نمیتواند دیگر از معماری آرم استفاده کند. فعلا هواوی امسال هم با معماری آرم پردازنده جدید خود را معرفی میکند اما پس از پردازنده امسال، این شرکت به احتمال زیاد در سال آینده از معماری آرم نمی تواند استفاده کند. این بدان معناست که هواوی حدود ۱۲ ماه فرصت دارد معماری خاص خود را طراحی کند.
برخی منابع میگویند هواوی مدتهاست در حال طراحی معماری خاص خود است اگر این اطلاعات صحت داشته باشد یک معماری جدید در جهان پردازندهها متولد میشود که سبب کاهش انحصار خواهد شد.
ولی شاید این موارد تنها نیمه آشکار کوه یخ بحران جاری است و بخش زیادی از واقعیت خارج از میدان دید ما و زیر آب قرار داشته باشد.
زیر ساختهای مخابراتی
اصلیترین فعالیت هواوی در جهان به ساخت تجهیزات زیر ساخت مخابراتی باز میگردد.
شرکت هواوی بزرگترین تولیدکننده تجهیزات مخابراتی در جهان است و در زمینه تکنولوژی فایو جی که آینده دنیای فناوری است بر اساس تحلیل برخی رسانهها و کارشناسان، هواوی از رقبای غربی خود بیش از یک سال جلوتر است.
این بخش دقیقا بیشترین میزان ترس از هواوی را هم ایجاد کرده است چرا که گلوگاه اطلاعات را در اختیار این شرکت چینی قرار میدهد. منتقدان میگویند دولت چین از این طریق میتواند به اطلاعات بخش زیادی از مردم جهان دسترسی داشته باشند.
در پاسخ هواوی میگوید فناوری فایو جی از فور جی هم امنتر است. البته در حال حاضر نمی توان مستقلا هیچ کدام از این اظهارات را ثابت کرد. برخی میگویند این موضوعات تنها به جنگ تجاری آمریکا و چین باز میگردد و برخی میگویند خطر جدیتر از رقابت تجاری بین دو ابـراقتصاد است.
اما تجهیزات زیرساخت مستقیما به کشورها باز میگردد نه مشتریان خرد، در نتیجه با تصمیم آمریکا و متحدانش، حتی اگر هواوی مشکل تامین قطعات سختافزاری را هم حل کند بازهم جلوی ضربهای که وارد خواهد شد را نمیتواند بگیرد.
با این حال رن ژنگفی، بنیانگذار و مدیرعامل هواوی به شبکه جهانی بیبیسی گفته است «دنیا پهناوراست و همچنان کشورهای زیادی ما را میخواهند. ما در حال حاضر ۱۳۱ قرارداد نسل پنجم شبکههای مخابراتی را در دست اجرا داریم و بیش از ۳۰ ایستگاه مخابراتی فایو جی را به نقاط مختلف جهان فرستادهایم. حتی اگر غرب را از ما بگیرند شرق را داریم».
اما برای اینکه مشخص شود حق با آقای رن است یا نه، هنوز باید کمی منتظر ماند.