امیدواری رافائل گروسی به مذاکرات برای دسترسی آژانس به سایت‌های اتمی ایران

رافائل گروسی

رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز جمعه ۲۴ مرداد بعد از دیدار با وزیر امور خارجه آمریکا در وین ابراز امیدواری کرد که مذاکرات با ایران برای دسترسی به سایت‌های هسته‌ای این کشور نتیجه بخش باشد.

به گزارش رویترز، رافائل گروسی در خصوص مذاکرات خود با مایک پومپئو اظهار داشت، دیدار بسیاری عالی بود. آمریکا یک شریک با اهمیت برای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شمار می‌آید و در بسیاری فعالیت‌ها از ما حمایت می‌کند. من به عنوان مدیرکل با تمامی اعضای آژانس که علاقه‌مند به فعالیت‌های این نهاد هستند٬ گفت‌وگو می‌کنم.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در خصوص دسترسی به سایت های هسته‌ای ایران گفت: ما از ایران درخواست کرده‌ایم که اجازه دسترسی (سایت های هسته ای را ) به ما بدهد که تاکنون چنین اتفاق نیفتاده است. در حال کار کردن روی (این موضوع) هستیم.

رافائل گروسی تصریح کرد: هدفم دسترسی (به این سایت‌ها) است تا به کار انجام راستی آزمایی ادامه بدهیم، چرا که این کار برای جامعه جهانی ضروری است.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفت، ما فرایند گفت‌وگو با مقامات ایرانی را آغاز کرده‌ایم و امیدوار هستم که به (دسترسی به این سایت‌ها) منجر بشود.

آژانس بین المللی انرژی اتمی در ماه ژوئن در گزارشی اعلام کرد که ایران در چهار ماه گذشته اجازه دسترسی به دو محل را نداده است و این مایه نگرانی جدی است.

به دنبال اقدام ایران در جلوگیری از دسترسی بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به دو سایت هسته‌ای، در ۳۰ خرداد سال جاری شورای حکام آژانس قطعنامه توبیخیِ پیشنهادی سه کشور اروپایی درباره فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی را تصویب کرد.

آژانس می‌گوید، احتمال دارد در این دو سایت در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، فعالیت‌هایی انجام شده باشد که ایران پیشتر دربارهٔ آن گزارش نداده بود.

تهران با رد این رویکردها یکی از دلایل مخالفت با دسترسی را مبنای ادعاهای آژانس عنوان می‌کند: آرشیو هسته‌ای که توسط ماموران اسرائیل از ایران خارج شد.

بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران ۳۱ خرداد گفت که درخواست آژانس برای بازرسی از دو سایت مشکوک به فعالیت هسته‌ای در ایران «مبتنی بر مدارک ادعایی و جعلی» است که از «طریق عملیات جاسوسی اسرائیل» به دست آمده است.

خبرگزاری‌های بین‌المللی، از جمله رویترز، با اشاره به این که برخی گزارش‌های آژانس را دیده‌اند می‌گویند، این دو محل سایت‌هایی هستند که در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالا با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شده‌اند.

در گزارش‌ها گفته شده یکی از این دو محل احتمالاً منطقه تورقوزآباد در جنوب تهران است، مکانی که نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخست‌ وزیر اسرائیل، آن را در صدر اخبار بین‌المللی قرار داد.