سال ۲۰۱۸ «مرگبارترین سال برای روزنامه‌نگاران» طی شش سال گذشته

هنرمندان افغان در حال کشیدن تصویر خبرنگار کشته‌شده خبرگزاری فرانسه و دیگر روزنامه‌نگارانی که در اردیبهشت ماه امسال کشته شدند||کابل، سپتامبر ۲۰۱۸

فدراسیون جهانی روزنامه‌نگاران در گزارشی که در واپسین روز سال ۲۰۱۸ منتشر کرده می‌گوید ۹۴ تن از روزنامه‌نگاران و کارکنان رسانه‌ها در سال رو به پایان کشته شده‌اند که بالاترین رقم جان‌باختگان از سال ۲۰۱۲ به این سو است.

افغانستان در صدر فهرست «مرگبار‌ترین» نقاط جهان قرار دارد.

بنا به گزارش فدراسیون جهانی روزنامه‌نگاران، قتل‌ها و سوءقصدهای برنامه‌ریزی‌شده، انفجار بمب و حملات مشابه، و درگیری‌های مسلحانه، دلیل اصلی کشته‌شدن ۹۴ خبرنگار، روزنامه‌نگار و کارکنان رسانه‌ای در سال ۲۰۱۸ بود.

شمار جان‌باختگان ۱۲ نفر بیشتر از آماری‌ست که همین نهاد در سال ۲۰۱۷ اعلام کرده بود. از سال ۲۰۱۲ به این سو که ۱۲۱ تن از روزنامه‌نگاران جان خود را از دست دادند، وضعیت به وخامت سال جاری نبوده‌است.

در صدر فهرست «مرگبارترین» نقاط جهان برای کار خبری، همسایه شرقی ایران قرار دارد؛ در افغانستان دست‌کم ۱۶ نفر کشته شده‌اند. مکزیک، از دیگر کشورهایی که معمولا در بالای فهرست قرار دارد نیز با ۱۱ کشته پس از افغانستان قرار گرفته‌است. ۹ روزنامه‌نگار در یمن و هشت تن نیز در سوریه جان خود را از دست داده‌اند که منطقه غرب آسیا را به خطرناک‌ترین منطقه برای کار خبری تبدیل می‌کند.

در اردیبهشت ماه امسال، در یکی از مرگبارترین حملات علیه روزنامه‌نگاران و کارکنان رسانه‌ها در افغانستان در سال‌های اخیر، سه تن از خبرنگاران رادیو آزادی، رادیو اروپای آزاد برای افغانستان، نیز کشته شدند. گروه موسوم به «حکومت اسلامی» مسئولیت حمله اردیبهشت ماه را برعهده گرفت.

ایالات متحده در فهرست فدارسیون جهانی روزنامه‌نگاران در رتبه ششم است با پنج کشته، و در همان جایی که سومالی و پاکستان قرار گرفته‌اند.

در تیر ماه گذشته در جریان تیراندازی در دفتر روزنامه «کاپیتال گزت» در شهر آناپولیس ایالت مریلند، دستکم پنج نفر کشته و عده‌ای زخمی شدند. روزنامه کاپیتال یکی از قدیمی‌ترین روزنامه‌های آمریکا است. فرد مهاجم پس از شکست در روند قضایی یک پرونده افترا، کارکنان روزنامه را تهدید کرده بود.

در کنار همه این‌ها سال ۲۰۱۸ سال کشته شدن جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد ولیعهد عربستان سعودی، به‌دست گروهی که برای قتل او از ریاض به استانبول اعزام شده بود، نیز هست. ماجرای کشته‌شدن آقای خاشجقی با واکنش‌های گسترده‌ای روبه‌رو شد. عربستان سعودی، اتهام‌های واردشده به ولیعهد آن کشور در مورد آمریت قتل را رد کرده‌است؛ در حالی‌که بسیاری از قانون‌گذاران ایالات متحده انگشت اتهام را به سوی او گرفته‌اند.

فدراسیون جهانی روزنامه‌نگاران می‌گوید بیش از نیمی از روزنامه‌نگارانی که در سال ۲۰۱۸ کشته شده‌اند «عامدانه و به‌صورت حساب‌شده‌» هدف قرار گرفته‌اند.

فیلیپ لروث، رئیس فدراسیون جهانی روزنامه‌نگاران، به خبرگزاری اسوشیتدپرس می‌گوید روزنامه‌نگاران به این خاطر هدف قرار می‌گیرند، چون شاهد وقایع و رخدادها هستند.

به گفته آقای لروث پیامد قتل و کشتن روزنامه‌نگاران، افزایش روز افزون خودسانسوری‌ست.

فدراسیون جهانی روزنامه‌نگاران، اسوشیتدپرس، رادیو فردا|ت