آیکیا، شرکت سوئدی پرآوازهٔ تولید مبلمان، به دلیل بیگاری گرفتن از زندانیان سیاسی و سایر زندانیان محکوم به کار اجباری در دوران حکومت کمونیستی آلمان شرقی ۶ میلیون یورو غرامت میپردازد.
به گزارش شبکه سیانان در روز یکشنبه ۱۳ آبان، این غرامت از طریق صندوق ویژهٔ برپا شده از سوی دولت کنونی فدرال آلمان به قربانیان یا بازماندگان داده خواهد شد و این امیدواری را برانگیخته که سایر شرکتهایی را که در مظان اتهام مشابه هستند، زیر فشار بگذارد.
آیکیا تا سال ۱۹۸۹ که آلمان شرقی فرو پاشید دارای شعبهای در این کشور بود که مدتهای مدید در مظان اتهام بود که از زندانیان سیاسیِ مخالف حکومت وقت کمونیستی یا زندانیان محکوم شده به جرایم بزهکاری برای تولیدات خود بیگاری گرفته بود.
بیشتر در این باره: گولاگ یا اردوگاههای کار اجباری در کره شمالیآیکیا در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که در دهههای هفتاد و هشتاد میلادی از زندانیان سیاسی در آلمان شرقی برای تولید محصولات خود سوء استفاده کرده است. این اعتراف پس از تحقیقات مستقل صورت گرفت و نشان داد که نمایندگان آیکیا از این موضوع آگاهی داشتند.
مدیر کل آیکیا در آلمان با ابراز پشیمانی عمیق از این عملکرد گذشته، تعهد این شرکت به پرداخت غرامت به قربانیان جنگ سرد را اعلام کرد. رئیس صندوق غرامت نیز ابراز امیدواری کرد که سایر شرکتها از این اقدام پیشگامانه آیکیا پیروی کنند.
دولت وقت آلمان شرقی در سیاستی مانند حکومت وقت اتحاد جماهیری شوروی که جزو اقمار آن محسوب میشد، مخالفان سیاسی خود را در این نظام تکحزبی به حبسِ همراه با کار اجباری محکوم میکرد.
تشکیلات مخفی اطلاعاتی و پلیسی آن حکومت، موسوم به اشتازی، که تقریباً از تمامی جنبههای مختلف زندگی ساکنان آلمان شرقی جاسوسی میکرد، ید طولایی در بازداشت و به محکمه سپردن مخالفان حکومت داشت.
دولت کنونی فدرال آلمان از سه سال پیش برای احقاق حقوق قربانیان و بازماندگان آنها که در دوران حکومت کمونیستی آلمان شرقی مورد سوء استفاده قرار گرفته یا آزار دیده و زندانی شده بودند، فعالیت کرده که یکی از مأموریتهای نماینده ویژه در این امر، تلاش برای روشن کردن وضعیت بیگاری گرفتن از زندانیان سیاسی آن زمان در شرکتهایی مانند آیکیا بود.
راینر واگنر، رئیس پیشین صندوق غرامت آلمان از ۱۲ سال پیش گفته بود که مورد آیکیا تنها مشتی نمونهٔ خروار از شرکتهای پرشمار دیگری است که آنها نیز از بیگاری از زندانیان سیاسی در آلمان شرقی بهرهمند شدهاند.
فروشگاههای ایکیا به خاطر ارائه انواع مبلمان ساده، کاربردی و نسبتاً ارزان در جهان محبوبیت دارد.
اینگوار کامپراد، بنیانگذار ایکیا که شش سال پیش از این، در سن ۹۱ سالگی درگذشت، در ۱۷ سالگی شرکت تولید اسباب و اثاث خانه آیکیا را با تولید خودکار، قاب عکس و ساعت در سوئد بنا کرد و چهار سال بعد مبلمان و میز و صندلی به تولیداتش اضافه شد.
با تلاش او چند سال بعد این شرکت در جهان محبوب شد و در حال حاضر بیش از ۴۷۰ شعبه در پنجاه کشور دارد.