هشدار درباره اثر منفی طرح «صیانت از فضای مجازی» بر مهاجرت نخبگان

مدیر رصدخانه مهاجرت ایران با اشاره به طرح «صیانت از فضای مجازی» در مجلس با تاکید بر این که جامعه بیش از این کشش فضای ناامیدی و انسداد را ندارد درباره اثر تصویب آن بر مهاجرت نخبگان از کشور هشدار داد.

بهرام صلواتی در گفت‌وگویی که روزنامه همشهری روز شنبه، ۹ مرداد، منتشر کرد با اتکا به آمار دریافتی از اداره گذرنامه می‌گوید که در فاصله سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۹ به‌ترتیب المپیادی‌ها با ۳۷.۲ درصد، مشمولان بنیاد ملی نخبگان با ۲۵.۵ درصد و رتبه‌های یک تا هزار آزمون سراسری با ۱۵.۴ درصد بیشترین درصد افراد مقیم خارج را به‌ خود اختصاص داده‌اند.

آقای صلواتی گفت: «نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم که دست روی دست بگذاریم و سرعت اینترنت را کم کنیم و از آن طرف در ترکیه و امارات برنامه‌های جذاب برای جذب متخصصان ایجاد کنند و جوانان ما به این کشورها نروند.»

بر اساس «سالنامه مهاجرتی ایران ۱۴۰۰» که توسط رصدخانه مهاجرت ایران و زیرنظر پژوهشکده سیاستگذاری دانشگاه صنعتی‌ شریف در هفته اول مرداد منتشر شد، ایران از نظر شاخص مهاجرت در سال ۲۰۲۰ بین ۱۳۲ کشور جهان در رتبه ۱۰۲ قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش همچنین ایران در سال ۲۰۱۸ از نظر «دانشجوفرستی» رتبه ۱۹ را در بین ۲۴۱ کشور مورد مطالعه به‌ خود اختصاص داده است.

در این گزارش همچنین آمده است که خروج دانشجویان از کشور از ۱۹ هزار در سال ۲۰۰۳ به حدود سه برابر یعنی ۵۶ هزار نفر در سال ۲۰۱۸ رسیده است.

این آمار در حالی اعلام می‌شود که در دو سه سال گذشته، با توجه به فشارهای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی گرایش به مهاجرت در بین اقشار مختلف جامعه ایران افزایش چشمگیر یافته و آمار دقیقی درباره مهاجرت‌های غیرقانونی در دست نیست.

در گزارش سالنامه مهاجرتی ایران در این باره آمده است که بر اساس تعداد ایرانیانِ در وضعیت پناهجویی در سال ۲۰۲۰، ایران رتبه ۱۴ را در میان ۱۹۵ کشور داشته است.

بر اساس این گزارش تعداد جمعیت مهاجران با تابعیت ایرانی در ترکیه بر اساس سال اخذ اقامت در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال ۲۰۱۸ و در این سال نسبت به سال ۲۰۱۷ دو برابر شده است.

در این گزارش آمده است که در سال ۲۰۱۹، حدود ۴۲ هزار مهاجر با تابعیت ایرانی وارد ترکیه شده‌اند، در حالی که این تعداد در سال ۲۰۱۶ حدود ۱۵ هزار و ۵۰۰ نفر بوده است.