رئیس روابط عمومی وزارت بهداشت ایران از شناسایی «۱۷ بیمار» قطعی مبتلا به ویروس جهشیافته در ایران خبر داد.
کیانوش جهانپور روز سهشنبه، ۲۸ بهمن، در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا، خطر گسترش سریع این ویروس جهشیافته در کشور را «جدی» اعلام کرد.
به گفته وی، از آنجا که هفت نفر از این بیماران در استان قزوین به سر میبرند، «مقررات ویژهای برای شناسایی و کنترل شیوع این بیماری در استان قزوین اجرا میشود.»
از آنجا که مسئولان وزارت بهداشت به طور معمول از ارائه آمارهای تفکیکی شیوع کرونا در ایران خودداری میکنند، مشخص نیست ۱۰ نفر دیگر در کدام استانها زندگی میکنند.
در عین حال درستی آمار کرونا در ایران همواره مورد تردید جدی است و مقامهای سازمان نظام پزشکی میگویند آمار واقعی مرگ و میر ناشی از کرونا، ۳ تا ۴ برابر آماری است که وزارت بهداشت اعلام کرده است.
ویروس جهشیافته سرعت انتقال بیشتری نسبت به ویروس قبلی کرونا دارد، و بر اساس برآوردهای سازمان بهداشت جهانی، افرادی که به نوع جدید ویروس کرونا مبتلا میشوند، بهطور متوسط آن را به ۱.۵ نفر انتقال میدهند، حال آن که این میزان در مورد ویروس قبلی کرونا ۱.۱ نفر بود.
در روزهای اخیر و به دنبال گزارش افزایش موارد ابتلا به ویروس جهشیافته کرونا در ایران، هشدارها نسبت به وخیم شدن وضعیت همچنان ادامه دارد و سعید نمکی، وزیر بهداشت هم با ابراز نگرانی شدید از انتشار ویروس جدید کرونا در ایران گفته است: «اسفندماه خیلی سختی را پیش رو خواهیم داشت.»
مقامهای وزارت بهداشت ایران در حال حاضر افزایش موارد ابتلا و بستری به بیماری کووید ۱۹ در استانهای خوزستان، ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، اصفهان، فارس و سمنان را صعودی و نگرانکننده اعلام میکنند.
خبرگزاری ایسنا نیز به نقل از حمید سوری، رئیس تیم واکنش سریع کووید ۱۹ در ایران نوشته «سادهانگاری و سهلاندیشی شرایط از سوی مردم و برخی مسئولان» در کنترل پاندمی کرونا «نکتهای نگرانکننده» است.
به گفته آقای سوری، «اعلام رنگبندیهای کرونایی، شرایط عادی را در ذهن مردم و حتی مسئولان تداعی میکند.»
آقای سوری اضافه کرد: «متاسفانه این سادهانگاری کاذب شرایط در بین مسئولان سازمانها و ادارات و همچنین توده مردم مشاهده میشود که بازگشاییهای زودهنگام، سفرهای متعدد و غیرضروری، حضور در اجتماعات، مراسمات مختلف و همچنین مراکز خرید و غیره نشان دهنده همین عادیانگاری شرایط و رهاسازی پروتکلهای بهداشتی است.»
وی با هشدار در مورد «طغیان اپیدمی» افزود: «سازمانهایی که در این شرایط باید در کنار وزارت بهداشت باشند نیز دچار خوشخیالی و سادهاندیشی شدهاند و عملا نقش کمرنگتری پیدا کردهاند.»
رئیس تیم واکنش سریع کووید ۱۹ در ایران اضافه کرد: «برخی ارگانها بحث معیشت مردم را بر سلامت آنان ترجیح دادهاند، در حالی که اگر معیشت باعث به خطر انداختن سلامت جامعه و افزایش مرگ و میرها باشد به هیچ عنوان پذیرفته و قابل قبول نیست.»
این اظهارات در شرایطی مطرح میشود که مقامهای ارشد جمهوری اسلامی پیش از این اعلام کرده بودند به دلیل شرایط وخیم اقتصادی کشور تحت تحریمها، نمیتوان تعطیلیهای طولانیمدت در ایران در نظر گرفت.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران پیش از این گفته بود برای جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا، امکان تعطیلی گسترده در کشور وجود ندارد.
آقای روحانی تیرماه سال جاری در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا اضافه کرده بود: «راحتترین کار این است که همهچیز بسته شود، اما بعدش هم مردم از گرسنگی و فقر و بیکاری به خیابان خواهند آمد.»