موج گرمای شدید در هند جان ده‌ها نفر را گرفته است

طی هفته‌های اخیر حدود ۲۵ هزار مورد مشکوک به گرمازدگی در هند ثبت شده است

با وجود وقوع توفان و باران‌های سیل‌آسا در مناطق شمال و شمال شرقی هند، مقامات و رسانه‌های این کشور هشدار داده‌اند که این کشور با گرمای شدید و غیرعادی روبرو شده که احتمالا موجب کشته شدن بیش از ۱۰۰ نفر و بیماری ده‌ها هزار نفر دیگر شده است.

رویترز به نقل از سازمان مدیریت بحران ایالت اودیسا، در شرق هند روز دوشنبه ۱۴ خرداد ماه اعلام کرد که دست کم ۳۰ نفر بر اثر گرما جان خود را بر اثر گرمازدگی از دست داده اند. همچنین ۹۷ مورد مشکوک به گرمازدگی نیز در حال بررسی هستند.

روزنامه اینترنتی «دِ پرینتِ» هند، در گزارشی به نقل از داده‌های دولتی نوشته گرمای تابستانی که بین ماه‌های مارس و مه آغاز شده، ۲۵ هزار مورد مشکوک به گرمازدگی ثبت شده و این آمار در ماه مه به اوج خود رسیده است.

گزارش‌ها حاکی است که شمار روزهای به شدت گرم‌تر از حد معمول امسال در شمال غرب و شرق هند، بیش از دو برابر سال‌های پیش بوده است. دلیل اصلی آن هم کاهش بارش‌های رگباری خارج از فصل «مونسون» و وزش بادهای گرم از مناطق خشک همسایه به سمت هند است.

«مونسون» (مانسون)، یا باران موسمی در تعریف سنتی، به بارش ماه‌های ژوئن، ژوئیه، اوت و سپتامبر گفته می‌شود و علت عمده شکل‌گیری آن، تغییر سالانه بسیار زیاد دما در مناطق بزرگ خشکی در مقایسه با سطوح اقیانوس‌های مجاور است.

گزارش‌های مرگ و میر ناشی از گرما در مناطق شمال و غرب هند نیز منتشر شده است؛ جایی که هوا به ویژه در ماه مه و همزمان با انتخابات ملی این کشور به شدت گرم بود و حرارت موجب شد شیرهای آب در دهلی تقریبا خشک شود و حیوانات نیز در مزارع از گرما بیهوش شدند.

با این وجود تلفات مربوط به آب و هوا در هند در تابستان امسال تنها مربوط به گرمای شدید هوا نبود و در نقطه مقابل، برخی مناطق شرقی هند بر اثر توفان موسوم به «رِِمال» در هفته گذشته آسیب دیدند و باران های شدید در ایالت آسام در شمال شرقی این کشور از روز سه‌شنبه هشتم خرداد ماه تا کنون جان ۱۴ نفر را گرفته است.

در جنوب نیز ایالت‌های کارناتاکا و کرالا شاهد بارش‌های شدید باران بوده‌اند.

همزمان مرکز مدیریت بحران سریلانکا، همسایه جنوبی هند نیز، روز یکشنبه ۱۳ خرداد ماه اعلام کرد سیل و رانش زمین، ناشی از باران‌های شدید موسمی، جان دست کم ۱۵ نفر را گرفته است.

گرمای شدید که از ماه مارس آغاز شده، در ماه مه به ۵۰ درجه سانتیگراد در دهلی پایتخت هند و ایالت راجستان در همسایگی آن رسیده است.

دانشمندان این گرمای طاقت‌فرسا را ناشی از عوامل مختلفی می‌دانند که تغییرات اقلیم ناشی از فعالیت‌های انسانی آن را دو چندان کرده است.

انتظار می‌رود با بارش زودهنگام باران‌های موسمی (مونسون) به ایالت کرالا در هفته گذشته، تا حدودی از شدت گرما کاسته شود، اما اداره هواشناسی هند پیش‌بینی کرده است که احتمالا موج گرما در شمال و شرق این کشور در پنج روز آینده نیز ادامه داشته باشد.