روزهای التهاب؛ ۱۱ بهمن ۵۷ به روایت روزنامه‌ها

در یازدهمین روز از بهمن ۵۷ و در شرایطی که ایران بالاخره در انتظار ورود آیت‌الله خمینی است، روزنامه‌های کیهان و اطلاعات از تعیین مسیر حرکت آیت‌الله خمینی از فرودگاه تا بهشت زهرا خبر دادند.

واکنش به «حمله به شهر نو» و نیز موضوع استعفای گروهی از نمایندگان مجلس از دیگر خبرهای مورد توجه این دو روزنامه در ۱۱ بهمن است.

در این میان اطلاعات نوشت که سفید جدید بریتانیا در این روز وارد تهران شده است.

برخی عناوین اصلی روزنامه‌های کیهان و اطلاعات در روز ۱۱ بهمن را در اینجا مرور کنید:

* فرودگاه بر روی سایر هواپیماها بسته میشود

* مسیر حرکت امام از فرودگاه تا بهشت زهرا اعلام شد

* با ورود امام شورای انقلاب اسلامی تشکیل میشود

* عده‌ای از نمایندگان بنا به «مقتضیات روز» استعفا میدهند

* چماق‌بدست‌های خارجی دستگیر شدند

* حمله به شهرنو بتحریک عمال مزدور بوده‌است

* ۶۰۰ تخت بیمارستانی بلااستفاده مانده‌­است

* در بیمارستانها اسلحه وجودندارد

* چرا همه خبرها چاپ نمیشود؟

* سفیر جدید انگلستان وارد شد

* گروهی از خبرنگاران خارجی از پاریس وارد تهران شدند

* دستور تخلیه امریکائیها از ایران صادر شد

* دانشجویان ایرانی امریکا بعلت بی­پولی در خطر اخراج هستند

* صف­‌بندی گروهها در تهران چگونه است

در نقل عنوان‌ها و مطالب این روزنامه‌ها، تلاش شده رسم‌الخط و شیوه نگارش آنها در زمان انتشار حفظ شود.

فرودگاه بر روی سایر هواپیماها بسته میشود

کیهان از موافقت دولت ایران با پرواز «ارفرانس» حامل آیت‌الله خمینی از پاریس به تهران خبر داد.

در این گزارش به اظهار نظر یک مقام هواپیمایی کشوری اشاره شده که که از بسته بودن فرودگاه به روی سایر هواپیماها در زمان ورود این پرواز «ارفرانس» خبر داد.

زمان بسته بودن فرودگاه با این پیش فرض که هواپیمای ایرفرانس ساعت ۹ بامداد در تهران فرود بیاید، از اول وقت تا ساعت ۱۱ صبح اعلام شده است.

--> بازگشت

مسیر حرکت امام از فرودگاه تا بهشت زهرا اعلام شد

کیهان در کنار گزارشهایی که درباره قطعی شدن ورود آیت الله خمینی به تهران دارد، یک نقشه ساده را منتشر کرده که در آن مسیر حرکت آیت الله خمینی از فرودگاه مهرآباد تا بهشت زهرا مشخص شده است.

در این روز آیت‌الله مفتح سخنگوی روحانیت مبارز تهران به نقل از آیت‌الله خمینی به روزنامه کیهان گفت: «من یک طلبه‌ام و در مراسم استقبال تشریفات باید هر چه کمتر باشد».

آقای مفتح توضیح داده است که در صورتی که مدت اقامت آیت‌الله خمینی در تهران «بنا به مصلحت» تمدید نشود، او به شهرستان قم می‌رود و همچنین افزوده که او اصرار دارد که در جنوب تهران اقامت کند «با وجودیکه خانه‌های متعددی در شمالی تهران مهیای پذیرائی» از اوست.

--> بازگشت

با ورود امام شورای انقلاب اسلامی تشکیل میشود

کیهان یک گزارش تلویزیون فرانسه را درباره حضور «۱۹۰ روزه» آیت‌الله خمینی در نوفل لوشاتو بازتاب داده است. در این گزارش به کوچک بودن این دهکده اشاره شده و آمده است که با حضور آیت‌الله خمینی این مکان «شهرت جهانی» پیدا کرده و در همین حال دنیا «فهمید که کلید حل مشکل ایران در دست» آیت‌الله خمینی است.

کیهان همچنین به گزارش روزنامه «لوماتن» اشاره کرده که می‌گوید آیت‌الله خمینی «در نظر دارد با ورود به تهران تشکیل شورای انقلاب» را اعلام و «دولت موقت را معرفی کند و اگر بختیار استعفا ندهد، موجبات سقوط حکومت او را فراهم سازد».

در نگاهی به یک رسانه فرانسوی دیگر، روزنامه لیبراسیون، به این گفته آیت‌الله خمینی اشاره کرده که «امروز هنوز وقت مبارزه مسلحانه نرسیده است».

--> بازگشت

عده‌ای از نمایندگان بنا به «مقتضیات روز» استعفا میدهند

کیهان به نقل از نمایندگانی که تصمیم به استعفا گرفته‌اند می‌گوید این افراد پیش از طی مراحل رسمی برای این اقدام خود، در تماس با روزنامه، علت استعفای خود را «مقتضیات روز و خواست موکلان خود» اعلام می‌کنند.

«یک مقام مجلس» در این‌باره گفته است نمایندگانی که در تماس با روزنامه‌ها استعفای خود را اعلام می‌کنند، «تنها برای آنکه در افکار عمومی و بین موکلان خود موضع خویش را مشخص سازند» این کار را انجام می‌دهند. این مقام که نامش فاش نشده افزوده است که چون نمایندگان «۱۵ روز فرصت دارند که استعفای خود را پس بگیرند و این فرصت را در هرحال یک«فرج» میدانند» از همین رو «منتظر حوادث آینده خواهند نشست تا در موقع مناسب تصمیم «نهایی» را بگیرند».

این گزارش به نقل محافل پارلمانی آورده است که تا هفته آینده تعداد نمایندگانی که استعفا خواهند داد «تا مرز ۴۰» تن خواهد رسید که «تقریبا برابر همان میزان نمایندگانی است که بدولت بختیار رای عدم اعتماد دادند».

در همین حال گزارش می شود که ۱۷۲ تن از نمایندگان همچنان «مصرا اعلام کرده‌اند که همچنان در سنگر پارلمان باقی خواهند ماند و استعفا نخواهند داد».

--> بازگشت

چماق‌بدست‌های خارجی دستگیر شدند

روزنامه کیهان می‌نویسد روز دهم اسفند «۱۰ افغانی که با سرقت و آتش‌زدن خانه‌ها و مغازه‌های مردم در ارتباط بودند» در منطقه آریاشهر توسط اهالی این منطقه دستگیر شدند. بنا بر این گزارش «برای کسب تکلیف در مورد مجازات این افراد» آنها به خانه آیت‌الله طالقانی منتقل شدند.

یکی از اهالی آریاشهر که در این دستگیری نقش داشته به کیهان گفته است: «یکی از افراد در بازجویی اعتراف کرد به اتفاق ۹ هموطن دیگر خود، با بدست گرفتن چماق و چاقو به مردم حمله میکرده و دست به سرقت میزده‌اند».

در این گزارش آمده که در کنار «چماق، چاقو» در منزل این افراد مقداری هم «حشیش» پیدا شده است. در همین حال بنا بر این گزارش از آنجا که آیت‌الله طالقانی در زمان مراجعت این افراد به منزل او،‌ حضور نداشته، نزدیکان او خواستار انتقال دستگیرشدگان به« دادسرا» شده است.

--> بازگشت

حمله به شهرنو بتحریک عمال مزدور بوده‌است

پس از آنکه روزنامه‌های تهران از حمله به شهرنو خبر داده بودند، روزنامه کیهان اطلاعیه‌ای از سوی دفتر آیت‌الله طالقانی منتشر کرده است که در آن او این حمله را «تقبیح» کرده و از مردم خواسته «تسلیم توطئه‌ها نشوند».

در این اطلاعیه این روحانی حمله به شهرنو را به «عمال مزدور و کثیف رژیم» نسبت داده که «براداران معصوم و بی‌خبر مسلمان را به تهاجم به قلعه شهرنو واداشته اند».

آیت‌الله طالقانی همچنین ساکنین این قلعه را «از محکومین نظام فاسد استعمار و استبدادی طولانی جامعه » خوانده که باید «از هرگونه تعرضی مصون باشند». او تاکید کرده که این افراد باید «در فرصت‌های مناسب با الهام از مکتب رحمت و کرامت انسانی اسلام هدایت وارشاد شوند و بزیور توبه آراسته و بجامعه برگردند».

--> بازگشت

۶۰۰ تخت بیمارستانی بلااستفاده مانده­‌است

روزنامه اطلاعات می‌­نویسد در بیمارستان­‌های یک و دو و سه «کمک» ۶۰۰ تخت خالی وجود دارد و «مقامات این بیمارستان از پذیرفتن­بیماران خودداری می­کنند». این موضوع را کارکنان این بیمارستان­ها در اطلاعیه‌­ای اعلام کرده و می­گویند آماده پذیرفتن مجروحین و بیماران هستند.

در این گزارش به بیانیه «رزیدنت­ های مراکز پزشکی» دانشگاه ملی هم اشاره شده که آنها «در جهت‌­تامین هر چه بیشتر خدمات‌­بهداشتی و درمانی با تمام وجود در تمام ساعات شبانه روزآماده پذیرفتن بیماران هستند».

اطلاعات همزمان در گزارشی دیگر به کاهش دارو در داروخانه­‌های تهران به دلیل «هجوم بی‌رویه» مردم برای خرید دارو «جهت کمک به مجروحین تظاهرات اخیر» خبر داده است.

مدیر داروخانه تخت جمشید به این روزنامه گفته است با توجه به نحوه و میزان خرید دارو و لوازم پزشکی توسط مردم تهران، «با توجه به اعتصاب ها تا چند روز دیگر داروخانه‌های تهران با کمبود اینگونه لوازم درمانی مواجه خواهند شد».

--> بازگشت

در بیمارستانها اسلحه وجود ندارد

سازمان ملی پزشکان و دندانپزشکان در بیانیه­ای به تندی به اظهارات تازه شاپور بختیار، نخست‌وزیر، تاخته است. روزنامه اطلاعات این بیانیه را بازتاب داده که می­گوید بختیار تلاش کرد تا کشته شدن معترضان در روز ششم بهمن را به «دخالت عناصر اجنبی» نسبت دهد و برای این منظور «از دروغ­پردازی هائی مانند وجود اسلحه در بیمارستان­ها» سخن گفت.

این سازمان در اعلامیه خود با محکوم کردن حمله به معترضان از دولت بختیار خواسته «دست از این جنایت بردارد» و هشدار داده «این یورش ها بی­جواب نخواهند ماند و خلق قهرمان ایران جواب آنرا آنطور که شایسته این ملت مبارز است­خواهدداد».

--> بازگشت

چرا همه خبرها چاپ نمیشود؟

اطلاعات در گوشه پایینی یکی از صفحات خود پاسخ گروهی از مخاطبان خود را داده که درباره پوشش ندادن اخبار در شهرهایشان ناراضی هستند.

این روزنامه می­نویسد «همه روزه ، صدها نفر از خوانندگان عزیز روزنامه اطلاعات در شهرستانها بوسیله تلفن، تلگراف و نامه از روزنامه گله میکنند که چرا اخبار وقایع و حوادث شهر آنها در روزنامه چاپ نمیشود؟»

اطلاعات در توضیح گفته است این مشکل «بعلت­کثرت اخبار واصله و محدود بودن صفحات روزنامه» بروز کرده و ابراز امیدواری کرده است «بابرطرف شدن مشکل تامین کاغذ و افزایش صفحات» این «نقیصه» برطرف شود.

--> بازگشت

سفیر جدید انگلستان وارد شد

روزنامه اطلاعات در روز یازدهم بهمن به اختصار از ورود جان الکساندرنوبل گراهام سی.ام.جی سفیر جدید انگلستان در ایران خبر داده است.

بنا بر این خبر جان گراهام جانشین سرانتونی پارسونز سفیر پیشین انگلستان شده که ایران را در روز اول بهمن «بمنظور بعهده گرفتن سمت دیگری» ترک کرده بود.

--> بازگشت

گروهی از خبرنگاران خارجی از پاریس وارد تهران شدند

با قطعی شدن بازگشت آیت‌الله خمینی به تهران، گروهی از خبرنگاران پیش از او با پروازی از پاریس وارد تهران شدند. اطلاعات در گزارشی درباره آمدن این خبرنگاران به تهران می­نویسد «در تمام مدت بعدازظهر دیروز (دهم بهمن) فرودگاه وضع غیرعادی داشت و مسافران خارجی از دیدن انبوه گاریهای دستی پر از چمدان­های فلزی خبرنگاران محتوی دستگاه­های فیلم­برداری ، دوربین های عکاسی و دستگاههای ضبط صوت دچار حیرت شده بودند».

این گزارش می‌­افزاید وقتی خبر بازگشت آیت‌الله خمینی به تهران قطعی شد «عده­ای شتابزده چمدان­هایشان را در صندوق عقب اتومبیل­ها قرار داده و رهسپار فرودگاه میشدند».

بنا بر گفته برخی خبرنگاران که با اطلاعات گفتگو کرده­اند، قرار است گروه دیگری از خبرنگاران با هواپیمای اختصاصی «آیت‌­الله» و گروهی هم با پروازی عادی پس از آن به تهران بیایند.

اطلاعات می‌نویسد اگرچه خبری مبنی بر احتمال حضور برخی نزدیکان آیت­الله خمینی در هواپیمای اول خبرنگاران منتشر شده بود اما فقط امیر قطب‌زاده، برادر صادق قطب‌زاده در میان مسافرین هواپیما بود.

--> بازگشت

دستور تخلیه امریکائیها از ایران صادر شد

وزارت خارجه آمریکا دستور تخلیه کارکنان غیرنظامی و همه اعضای خانواده کارکنان نظامی را صادر کرد. این دستور پس از آن صادر شده که سفارت امریکا در تهران «درباره حمله به امریکائی­های مقیم ایران» گزارش­هایی را به واشنگتن فرستاده بود.

وزارت خارجه به سایر اتباع آمریکایی هم هشدار داده که «باید هرچه زودتر ایران را ترک کنند».

یک مقام وزارت دفاع آمریکا گفته است «هواپیماهای حمل‌­ونقل نظامی امریکا طی دوماهه اخیر ، چندهزار تبعه امریکا را به وطن­شان بازگردانده‌­اند».

در این گزارش همچنین به هشدار یک مقام وزارت امور خارجه بلژیک به اتباع خود در ایران اشاره شده است و آمده است که «در ایران اکنون حدود ۲۰۰ بلژیکی مشغول به کار هستند».

این روزنامه همزمان گزارش کرده که سازمان خبرگزاری پارس تصمیم گرفت «به خدمت کارکنان خارجی خود پایان دهد». در این ­باره به پایان کار پنج تن از کارکنان خارجی واحد بین­المللی این سازمان از روز نهم بهمن اشاره شده است.

اطلاعات می­نویسد «وظایف این عده را مترجمان و نویسندگان ایرانی گروه بین‌المللی تقبل کرده‌­اند».

--> بازگشت

دانشجویان ایرانی امریکا بعلت بی ­پولی در خطر اخراج هستند

آسوشیتدپرس از واشینگتن گزارش داده «آن­دسته از دانشجویان ایرانی که به علت اعتصابهای پست و تلگراف و بانک و هواپیمایی ملی در ایران، در دوماه گذشته نتوانسته‌­اند از والدینشان پول دریافت دارند در خطر اخراج شدن از امریکا قرار گرفته­اند».

آسوشیتدپرس تخمین می زند پنجاه هزار ایرانی با ویزای تحصیلی در امریکا هستند که «بزرگترین رقم دانشجویان خارجی­در امریکا است که عده کلی آنها ۲۴۴ هزار نفر است».

یک مقام اداره مهاجرت آمریکا که وابسته به وزارت دادگستری این کشور است به آسوشیتدپرس گفته است: «اگر مدارس به ما اطلاع دهند که یک دانشجوی دارای ویزای تحصیلی ترک تحصیل کرده است، فورا برای اخراج او به پلیس دستور می­دهیم و این یک قانون‌­فدرال است و استثناء پذیر نیست».

--> بازگشت

صف‌­بندی گروهها در تهران چگونه است

روزنامه اطلاعات به نقل از رادیو لندن، ارزیابی رسانه­های بریتانیایی از اوضاع ایران را بازتاب داده که در مجموع «مایوسانه» توصیف شده است. روزنامه «تایمز مالی» و همچنین اسکاتلند پیش­بینی کرده­اند که هرج­ومرج در ایران به سوی بروز یک جنگ داخلی می­رود.

در این گزارش همچنین به بررسی گرو­ه­‌های «نامتجانس و گوناگون» عرصه سیاسی ایران اشاره شده است. از جمله این گروه­‌ها از «طرفداران قانون اساسی و سوسیال دمکراسی» نام برده شده که اعضای آن «افراد تحصیل کرده حرفه­ای وابسته به طبقه متوسط» توصیف شده­اند که با آنچه از سوی آیت‌الله خمینی و اطرافیانش پیشنهاد شده مخالفند.

این گزارش همچنین به هواداران شاه اشاره می‌کند که اگرچه تعدادشان کم نیست اما «بجز ارتش هیچ قطب دیگری برای متشکل ساختن و اظهار وجود کردن» ندارند.

در این گزارش همچنین تلاش جناح چپ سیاسی ایران برای به دست گرفتن قدرت زیر سؤال برده شده چرا که «جناح کمونیست در ایران خود بگروه های کوچکتری تقسیم»شده است. نویسنده می‌گوید در مجموع ۱۰ گروه مارکسیستی و لنینیستی در جناح چپ ایران فعالند.

--> بازگشت