دو روز مانده به زمان اعلام شده برای بازگشت آیتالله خمینی به تهران، روزنامههای کیهان و اطلاعات از محاصره و اشغال نظامی فرودگاه مهرآباد خبر دادند.
روز چهارشنبه چهارم بهمن ۵۷، روزنامه اطلاعات عنوان اصلی خود را به «اشغال نظامی مهرآباد برای جلوگیری از پرواز انقلاب» اختصاص داد و از قول آیتالله خمینی نیز نوشت که «برای بازگشت جنگ میکنم».
کیهان نیز در همین باره نوشت که از پرواز ایرانایر که قرار بود برای بازگشت آیتالله خمینی به پاریس برود «جلوگیری شد» و عنوان اصلی صفحه نخست خود را به این اختصاص داد که «تانکها مهرآباد را محاصره کردند».
برخی از اخبار و گزارشهای بازتاب یافته در دو روزنامه پرتیراژ ایران در گرماگرم انقلاب، در روز چهارشنبه چهارم بهمن به این شرح است:
* تانکها مهرآباد را محاصره کردند
* مجاهدین خلق سفارت ایران در فرانسه را اشغال کردند
* سازمان پاسداران شب مقررات منع عبورومرور اجرا میکند
* امام خمینی خواستار عدم مداخله سیا در ایران شد
* مردم بابلسر بجای گل، حبوبات میکارند
* تلگرام مجاهدین زاهدان به ژیس کاردستن
* گرایش کارتر به حمایت از امام خمینی شاه را از سفر به امریکا منصرف کرد
* افتتاح دفتر نمایندگی الفتح در تهران
* داروخانههای تهران در آستانه تعطیل قرار گرفتهاند
* ۵۰۰۰ دانشجوی آبادانی در خارج بیپول ماندهاند
در نقل عنوانها و مطالب این روزنامهها رسمالخط و شیوه نگارش آنها در زمان انتشار حفظ شده است.
تانکها مهرآباد را محاصره کردند
روزنامه کیهان در گزارشی به جزئیات بسته شدن فرودگاه مهرآباد توسط نظامیان پرداخته و نوشته است «نظامیان با تانک و زرهپوش در اطراف فرودگاه مستقر شدند».
این گزارش میافزاید این تحولات در حالی انجام شده که «کارکنان اعتصابی هواپیمایی ملی ایران تمام امکانات خود» را برای پرواز هواپیمای «ایران ایر» به منظور بازگرداندن آیتالله خمینی از پاریس آماده میکردند.
کیهان با اشاره به ممنوعیتهایی که نیروهای نظامی برای فعالیت فرودگاه ایجاد کردند، به نقل از خبرنگار خود آورده که «با پخش خبر اشغال فرودگاه مهرآباد مردم دستهدسته بطرف فرودگاه در حرکت هستند و هر دقیقه بر تعداد آنها افزوده میشود».
در همین باره کیهان اطلاعیه فرمانداری نظامی تهران را منتشر کرده که می گوید «عدهیی از عناصر فرصت طلب و اخلال گر قصد دارند که در روز چهارشنبه چهارم بهمن در فرودگاه مهرآباد اجتماع نموده و ایجاد بینظمی و اخلال نمایند». این اطلاعیه افزوده است «با توجه به اینکه عمل آنان برخلاف مقررات میباشد» ماموران مربوطه از «هیچگونه کوششی در جلوگیری از عملیات اخلالگرانه و اعاده نظم فروگذاری» نکنند.
در همین گزارش روزنامه کیهان به حضور آیتالله طالقانی در فرودگاه اشاره شده است. همچنین خلبان پروازی که باید برای بازگرداندن آیتالله خمینی به پاریس برود به خبرنگاران گفت: «برخلاف آنچه که اعلام کردهاند بخاطر بدی هوا امکان پرواز وجود ندارد، به عنوان یک خلبان اعلام می کنم که این هوا، هوای ایدهآل برای پرواز است». این خلبان در همین زمینه به فرود آمدن یک هواپیمای ارتش آمریکا در فرودگاه مهرآباد اشاره میکند.
روزنامه اطلاعات در خبری کوتاه در پایان گزارش خود از اشغال نظامی مهرآباد و به نقل از خبرگزاری فرانسه گزارش داد «با اینکهفرودگاه تهران بسته شده است آیت الله العظمی خمینی هنوز هم قصد دارند روز جمعه به ایران بازگردند و تا این لحظه (ساعت ۱۰و ۲۰ دقیقه) تصمیم خود را تغیر ندادهاند و قبلا اشاره کردهاند اگر ارتش بخواهد مانع این بازگشت شود وی با آنانخواهد جنگید».
مجاهدین خلق سفارت ایران در فرانسه را اشغال کردند
روزنامه کیهان در روز چهارم بهمن گزارشی کوتاه درباره اشغال کنسولگری و سفارت ایران در پاریس منتشر کرد. بنا بر این گزارش «اشغالگران سفارت خود را وابسته به سازمان مجاهدین خلق معرفی نمودهاند». کیهان می نویسد سفیر ایران در پاریس که قبلا از این رخداد مطلع شده بود « بعنوان اینکه مرا به تهران احضار کردهاند ونمیتوانم مداخلهئی بکنم از پلیس تقاضا مداخله نکرد».
بنا بر این گزارش اشغالکنندگان سفارت که پرچم سازمان خود را بر بام سفارت افراشتهاند، اعلام کردهاند «تازمانیکه سفیر امام خمینی در پاریس معرفی نشود سفارت را تخلیه نخواهد کرد».
سازمان پاسداران شب مقررات منع عبورومرور اجرا میکند
روزنامه کیهان مینویسد سازمان پاسداران شب با «سه هزار عضو و بصورت یک سازمان شبه نظامی» مقررات منع عبور و مرور اجرا میکند. این خبر میافزاید این تصمیم پس از «دیدن بینظمیهای اربعین» و برای «انتظامات روز جمعه با توجه به احتمال راهپیمائی در مسیر آیزنهاور» گرفته شده است.
در این خبر آمده «برای تقویت پاسداران منطقه، ۳ واحد کمکی از مناطق نازی آباد به محل می آیند».
کیهان در توضیح سازمان پاسداران شب میگوید این سازمان که شبهنظامی و «برای همکاری با برادران ارتشی فعالیت میکند «از ۱۷ کمیته تشکیل شده و حدود ۳۰۰۰ عضور دارد. که از این تعداد ۸ واحد مرکب از ۵۰۰ نفر انتظامات روز جمعه مسیر آذربایجان را به عهده دارد».
امام خمینی خواستار عدم مداخله سیا در ایران شد
خبرنگار کیهان به نقل از یکی از همراهان رمزی کلارک وزیر سابق دادگستری آمریکا که به پاریس رفته مینویسد «امام خمینی در پیامی که توسط رمزی کلارک برای دولت آمریکا فرستاده» سه درخواست را مطرح کرده است.
بنا بر این گزارش این خواستهها شامل این موارد است: «آمریکا در ایران مداخله نکند. سیا از مداخله در ایران خودداری کند. آمریکا از شاه حمایت نکند».
مردم بابلسر بجای گل، حبوبات میکارند
کیهان در خبری کوتاه مینویسد «برای مقابله با کمبود احتمالی مواد غذائی، ساکنان بابلسر در خانههای خود، امسال بجای کلگاری در محوطه باغچهها، باقلا، ذرت، سیبزمینی و لوبیا میکارند».
بنا بر این گزارش این اقدام مردم بابلسر مورد تأیید و توصیه روحانیون شهر هم قرار گرفته و در بازار «انواع بذر و تخم حبوبات بمعرض فروش درآمده است».
تلگرام مجاهدین زاهدان به ژیس کاردستن
در یکی از اعلانهایی که توسط روزنامه کیهان در روز چهارم بهمن منتشر شده گروهی که «مجاهدین زاهدان و ۱۲۱۶ - امضای دیگر» معرفی شدند، تلگرامی خطاب به والری ژیس کاردستن رئیسجمهور فرانسه نوشته و درباره حضور آیتالله خمینی در آن کشور ابراز نظر کردند.
در این پیام اقامت آیتالله خمینی در فرانسه «سرزمین آزادی» یکی از افتخاراتی خوانده شده که نصیب «ملت آزادمنش فرانسه» گردیده است. آنها در این پیام همچنین آمده با تشکر از این مهماننوازی گفته شده که «ملت مبارز ایران» این موضوع را «در تاریخ مبارزات ملی خویش جاویدان خواهد ساخت».
گرایش کارتر به حمایت از امام خمینی شاه را از سفر به امریکا منصرف کرد
در میانه گمانهزنی پیرامون احتمال سفر شاه به آمریکا، کیهان گزارشی از خبرگزاری آسوشیتدپرس را بازتاب داده است که میگوید سفر شاه به آمریکا به تعویق افتاده و «قرار است اردشیر زاهدی سفیر ایران در امریکا فرزندان شاه را هفته آینده به مراکش ببرد».
این گزارش به نقل از منابع ایرانی میگوید شاه تصمیم به تمدید اقامت خود در مراکش به مدت یک هفته دیگر گرفته است. همچنین «منابع نزدیک به شاه در مراکش گفتند وی به اینسبب سفرش را به امریکا به تعویق میاندازد که پی بردهاست جیمی کارتر ، رئیس جمهوری امریکا، ظاهرا قصد دارد از آیتالله خمینی حمایت کند».
در همین حال وزارت خارجه امریکا «تاکید کرده اگر شاه به امریکا بیاید با استقبال روبرو خواهد شد».
گزارش کیهان همچنین به برگزاری اعتراضی با شرکت «حدود ۱۰۰ دانشجو» در رباط پایتخت مراکش اشاره کرده است.
همچنین آمده است که انور سادات از شاه دعوت کرده تا «برای گذراندن تعطیلات خود و انجام آزمایشهای پزشکی به مصر برگردد». سخنگوی ریاست جمهوری مصر در این باره گفته است «شاه این دعوت را تنها با این شرط که شخصا مخارج اقامتش در مصر را بپردازد پذیرفته است زیر وی نمیخواهد که باری بر دوش مصر باشد».
در این گزارش روزنامه کیهان درباره بلاتکلیفی شاه در خارج از ایران همچنین آمده که او «با فسخ عزیمت به آمریکا» سه روز مانده به بازگشت آیت الله خمینی «به دولت کارتر خدمت میکند».
افتتاح دفتر نمایندگی الفتح در تهران
اطلاعات به نقل از آسوشیتدپرس از سفر قریبالوقوع «یکی از اعضای کمیتهاجرایی سازمان آزادیبخشفلسطین» به تهران خبر داد که به منظور تأسیس دفتر این سازمان در تهران انجام میشود.
بنا بر این گزارش این شخصیت فلسطینی روز جمعه با آیتالله خمینی وارد تهران میشود.
اطلاعات یادآور شده که «دولت های زمان گذشته ایران هرگز اجازه ندادند دفتر هیئت نمایندگیفلسطین در تهران گشوده شود».
«سخنگویالفتح» در تهران هم گفته «درپی خروج شاه از ایران به جنبش ها و نهضت های ضد سلطنت در ایران یاری داده است».
اطلاعات مینویسد دولت شاپور بختیار هم «قول داده است پشتیبانی های موثرتری از آرمان فلسطین به عمل آورد». جزییات این پشتیبانی فاش نشده است.
داروخانههای تهران در آستانه تعطیل قرار گرفتهاند
در مضیقه مالی قرار گرفتن داروخانهها دیگر موضوعی است که روزنامه کیهان در گزارشی کوتاه به آن پرداخته است.
در این گزارش به نقل از محمدباقر صدیقی سرپرست داروخانههای تهران و حومه آمده که «داروخانهها در مدت این چهارماه علاوه بر سرمایه در گردش خود، مقدار زیادی پول نزولی از اشخاص گرفته و صرف خرید دارو و مواد غذائی کودکان کرده اند».
آقای صدیقی تأکید کرده «با اینحال در چنین موقعیتی بسیاری از تجار دارو که سابقا فرآوردههای داروئی خود را به صورت وعدهای با مدت ۲ تا ۳ ماه در محل داروخانه تحویل میدادند، دیگر بجز پول نقد از داروخانهها قبول نمی کنند و داروخانهها را در موقعیت مالی بسیار بدی قرار دادهاند .»
این مقام دارویی درباره احتمال تعطیلی داروخانهها و یا «امتناع از پیچیدن نسخههای بیمه» هشدار داده است.
۵۰۰۰ دانشجوی آبادانی در خارج بیپول ماندهاند
روزنامه اطلاعات مینویسد در روز سوم بهمن «بیش از ۵۰۰ نفر از خانوادههای آبادانی که فرزندانشان در خارج از ایران تحصیل میکنند» به نمایندگی این روزنامه در آبادان رفته و گفتهاند «بعلت اعتصاب در بانک ملی و تلکس، موفق به ارسالپول برای بیش از ۵۰۰۰ دانشجوی آبادانی مقیم در خارج از کشور نشدهاند».
از جمله مشکلاتی که این خانوادهها به آن اشاره کردهاند این بوده که دانشجویان «مدتهاست اجاره مسکن خود را نپرداختهاند و بسیاری از آنها بعلت نرسیدن پول از شرکت در ترمهای جدید دانشگاهی محروم ماندهاند».
در ادامه تغییر نام نهادها و مراکز مختلف، روزنامه اطلاعات در روز چهارم بهمن از تغییر نام «بیمارستان مرکز پزشکیرضا شاه کبیر» به «مرکز پزشکی شهیددکتر حسینفاطمی» خبر داد.
تغییر نام این بیمارستان طی مراسمی «با حضور کلیه کارمندان پزشکان و پرستاران انجام شد».
اطلاعات در مطلبی به قلم یک «عضو از هیات تحریریه اطلاعات» و از سوی «مادری که به علت تالم، خود قادر به نوشتن نیست» میگوید این مادر به دنبال کیف گم کرده خود است.
این خانم «پس از ۲سال دوریاز فرزندتنهادلخوشیاش بهعکسی بود که همیشه درون کیف خود نگهمیداشت». بنا بر این مطلب در «روزی که روزنامه ها پس از ۶۲روز اعتصاب منتشر شدند، اینمادر هنگام خرید روزنامه در ساعت ۷شب در خیابان مهناز کیف خود را گمکرد» و عکس پسرش در این کیف بود.
عضو هیئت تحریریه اطلاعات مینویسد در کیف مبلغی بیش از یک هزار و سیصد تومان پول نیز بوده است. پیشنهاد نویسنده به کسی که کیف را پیدا کرده این است که «این مبلغ را بهعنوان پاداش بردارد و فقط آن عکس را (که پسر نوجوانی را در یونیفورم سبز رنگ مدرسه نشان میدهد) پس بدهد.