تهدید پلیس به برخورد با «شاخ‌های اینستاگرام» در پی پخش «اعترافات» تلویزیونی

شبکه یک تلویزیون دولتی ایران، در برنامه‌ای با عنوان «بی‌راهه» اعترافات چند شهروند جوان را پخش کرد

در پی پخش گسترده «اعترافات» تلویزیونی چند زن جوان فعال در شبکه اجتماعی اینستاگرام، رئیس پلیس «فتا» در تهران تهدید کرد که نیروی انتظامی با کسانی که از آنها با عنوان «شاخ‌ اینستاگرام» یاد کرد «به‌شدت برخورد می‌کند».

سرهنگ تورج کاظمی، رئیس پلیس فضای مجازی در تهران، ۱۶ تیر ماه به خبرگزاری ایلنا گفت: «وقتی صفحات شاخ‌های اینستاگرام توسط فتا شناسایی می‌شوند، مدیران این صفحات در هر کدام از استان‌ها که باشند به آن استان اعلام می‌شود، استان نیز طی هماهنگی با مرجع قضایی و اخذ مجوز قضایی اقدامات لازم را انجام می‌دهد».

آقای کاظمی افزوده «در مواردی هم که از مسئولیت فتا خارج باشد، حتما با استفاده و همکاری پلیس امنیت اخلاقی موارد اعلام شده بررسی و به شدت با آنها برخورد می‌شود».

این مقام پلیس ایران از وجود «پرونده‌هایی در این زمینه» خبر داده و بدون ارائه جزئیاتی می‌گوید شماری «احضار شده‌اند»، بخشی از این «پرونده‌ها، به نتیجه رسیده» و «اقدامات لازم» انجام شده‌است.

مقام پلیس ایران در مورد آن‌چه «شاخ‌های اینستاگرام» توصیف کرده، توضیحی نداده است.

این سخنان پس از آن است که شبکه یک تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی برنامه‌ای به‌نام «بی‌راهه» پخش کرد و در آن «اعترافات» شماری از کاربران اینستاگرام را نمایش داد.

بنا بر گزارش‌ها، شهروندانی که برای انجام «اعتراف» به تلویزیون دولتی جمهوری اسلامی برده شده‌اند، ویدئوهای رقص خود را در اینستاگرام منتشر می‌کردند. پخش این «اعترافات» با واکنش‌های انتقادی و اعتراضی در فضای مجازی همراه شده‌است.

در اردیبهشت ماه برخی صفحات پرطرفدار شماری از مربیان رقص ایرانی، در اینستاگرام، به دلیل آن‌چه «انتشار محتوای مجرمانه» توصیف شد، «با حکم قضایی» مسدود شد. رئیس پلیس فتا در ایران نیز تهدید کرده نیروهای انتظامی در حال «شناسایی» گردانندگان صفحاتی که آن‌ها را «مستهجن و مبتذل» توصیف کرده، هستند.

در میانه تیر ماه دادستانی کل کشور اعلام کرده بود فیلترینگ اینستاگرام، به دلیل آن‌چه «سوءاستفاده از احساسات پاک مردم» توسط «سلبریتی‌ها» توصیف شده، در دستور کار قرار دارد. اندکی بعد وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات این موضوع را تکذیب کرد. با این حال امین ثابتی، یک کارشناس فضای مجازی، در یادداشتی برای رادیو فردا می‌نویسد: با توجه به سابقه ایران در زمینه فیلترینگ سرویس‌های آنلاین می‌توان خبرهای چند روز اخیر را مقدمه‌چینی برای فیلتر کردن اینستاگرام دانست.

Your browser doesn’t support HTML5

گزارش رادیویی درباره زمزمه‌های مسدودسازی اینستاگرام در ایران

سال‌هاست که سازمان‌ها و نهادهای ناظر بر آزادی بیان، ایران را یکی از «دشمنان اصلی» فضای مجازی و اینترنت توصیف می‌کنند. برای نمونه سازمان گزارشگران بدون مرز که حکومت ایران را در کنار چند حکومت دیگر «دشمن اینترنت» توصیف کرده‌است. خانه آزادی در یکی از تازه‌ترین گزارش‌های خود جمهوری اسلامی را در رتبه چهارم انتهای جدول «آزادی اینترنت» قرار داده‌است.

سازمان خانه آزادی آبان سال پیش گفته بود ده‌ها کاربر ایرانی، از جمله مدیران کانال‌ها در شبکه‌های اجتماعی، به خاطر فعالیت‌های آن‌لاین بازداشت شده‌اند، مقام‌های ایرانی دسترسی به ده‌ها هزار وب‌سایت، به‌ویژه وب‌سایت‌های خبری را مسدود کرده‌اند، خودسانسوری شدیدی حاکم است و بسیاری از روزنامه‌نگاران، کنشگران و شهروندان دیگر هدف آزار و اذیت قرار گرفته یا بازداشت شده‌اند. سازمان گزارشگران بدون مرز نیز بارها تشدید سانسور بر اینترنت و سرکوب شهروندخبرنگاران و کاربران فضای مجازی در ایران را محکوم کرده است.

منابع: ایلنا، شبکه‌های اجتماعی و رادیوفردا|ت.ت