علیرغم نقش حکومت در ایجاد محدودیتهای اینترنتی در ایران، سخنگو و معاون حقوقی و امور مجلس مرکز ملی فضای مجازی از آغاز فعالیت کارگروه «رسیدگی به کندی اینترنت» و «نارضایتی کاربران از نحوه استفاده از اینترنت» به دستور ابراهیم رئیسی خبر داد.
امیر خوراکیان روز چهارشنبه، ۱۴ تیرماه، در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفت که کاربران و به خصوص کسبوکارها نباید در استفاده از اینترنت با مشکل روبرو شوند.
آقای خوراکیان در اظهارات خود به این نکته اشاره نکرد که بهدلیل محدودیتهای حکومت ایران است که کسبوکارها در ایران با مشکل مواجه شدهاند.
به گفته او، شیوه ساز و کار این کارگروه احتمالاً بر اساس «نظر سنجیهای مستقیم و غیر مستقیم از کسب و کارها و از عموم مردم» و «گزارشهای فنی از مراکز مرتبط در کشور در اپراتورها و وزارت ارتباطات» خواهد بود.
ابراهیم رئیسی هفته گذشته در شورای عالی فضای مجازی برای رسیدگی به «گلایههای مردم درباره کندی اینترنت» کارگروهی متشکل از مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، را مأمور رسیدگی به این مسئله کرد.
بیشتر در این باره: نماینده مهاباد: دولت مستقیم در چشم مردم نگاه میکند و دروغ میگویدبا این وجود این دستور، او بر «اقدامات خوب صورت گرفته برای توسعه شبکه ملی اطلاعات و سکوهای ایرانی و توسعه زیرساختهای ارتباطی» تأکید کرد.
این اظهارات ابراهیم رئیسی در حالی صورت گرفته که گزارشات متعدد مردمی حاکی از کندی اینترنت و فیلترینگ شبکههای اجتماعی و پیامرسانهایی چون اینستاگرام، توئیتر، واتساپ و تلگرام به ویژه پس از اعتراضات اخیر است.
در همین زمینه نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی دو روز پیش با اشاره به از بین رفتن ۹ میلیون شغل در فضای مجازی به خاطر اعمال محدودیت بر شبکههای اجتماعی گفت که «دولت مستقیم در چشم مردم نگاه میکند و دروغ میگوید».
آقای رئیسی در جلسه هفته گذشته دستور داد که این کارگروه «تا یکماه آینده نتیجه بررسی و راهکارهای رفع دغدغههای مردم را ارائه نمایند».
بیشتر در این باره: نامه «خیلی محرمانه» فرمانده سپاه به ابراهیم رئیسی: اینترنت و شبکههای اجتماعی را ببندیداما آقای خوراکیان در صحبتهای روز چهارشنبه در خصوص زمان ارائه نتیجه به ابراهیم رئیسی و مردم اعلام کرد: «زمان مشخصی در مصوبه وجود ندارد».
این مطالب در حالی از سوی مقامات دولتی بیان میشوند که ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم، خود، بارها بر ادامه فیلترینگ و تشدید آن تأکید کرده است.
او در یک برنامه تلویزیونی در اوایل بهمن سال گذشته به صراحت اعتراضات در ایران را دلیل فیلترینگ اینستاگرام عنوان کرد و گفت که «در بحث محدودیت پلتفرمهای خارجی، این سکوها تبدیل به بستر ناامنی در کشور شده است و الا این پلتفرمها تا قبل از شروع اغتشاشات در دسترس بود».
از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» از ۲۶ شهریور ماه ۱۴۰۱ تاکنون علاوه بر مسدود شدن همه شبکههای اجتماعی و پیامرسانهای خارجی، دسترسی کاربران به فیلترشکن برای استفاده از اینترنت نیز بسیار محدود شده و در برخی روزها و برخی نقاط کانونی اعتراضات، اینترنت بهکلی قطع شده است.
علی خامنهای نیز بارها از «ول» و «رها» بودن فضای مجازی در ایران انتقاد کرده است.