شکایت علیه ایران؛ گفت‌وگو با پدر یکی از آمریکایی‌های قربانی حملۀ حماس

روبی چِن پدر، ایتای چن، شهروند آمریکایی کشته شده در حملات ۷ اکتبر گروه افراطی حماس به شهرها و شهرک‌های اسرائیلی

ایتای چِن یک شهروند آمریکایی-اسرائیلی ۱۹سالۀ عضو ارتش دفاعی اسرائیل بود که در مرز اسرائیل با نوار غزه خدمت می‌کرد.

۲۲ اسفند پارسال ارتش اسرائیل اعلام کرد که گمان می‌رود ایتای چِن در جریان حملۀ حماس کشته و جسدش به غزه برده شده است. البته او تنها کسی نیست که جسدش به نوار غزه برده شد.

در حملۀ ۱۵ مهر سال گذشتۀ گروه حماس به شهرها و شهرک‌های اسرائیلی، ایتای یکی از افرادی بود که توسط این گروه افراطی گروگان گرفته شد؛ گروهی که آمریکا و اتحادیه اروپا آن را تروریستی می‌دانند.

ارتش اسرائیل اعلام کرده است تا زمانی که اجساد این افراد تحویل داده نشود، همچنان گروگان به شمار می‌آیند.

خانوادۀ ایتای ازجمله خانواده‌های قربانیان آمریکایی حملات ۷ اکتبر حماس و جنگ در غزه هستند که ۲۷ آبان، با ارائه اسناد مربوط به حمایت‌های جمهوری اسلامی از این حملات، از ایران شکایت کرده‌اند.

روبی چِن، پدر ایتای، به رادیوفردا گفته است که خانواده‌ها علاوه بر تلاش برای تحقق عدالت، به دنبال جلوگیری از تکرار چنین حوادثی هستند.

آقای چِن همچنین تأکید دارد که خانواده‌ها به دنبال این هستند تا ثابت کنند که حمایت از «تروریسم» سودی برای هیچ‌کس ندارد.

«بزرگ‌ترین» حمله علیه شهروندان آمریکایی پس از ۱۱ سپتامبر

در حملۀ ۱۵ مهر (۷ اکتبر) حماس حدود ۱۲۰۰ نفر کشته شدند که ۴۶ نفر از آن‌ها شهروندان آمریکایی بودند.

روبی چِن در این باره به رادیوفردا می‌گوید: «پس از ۱۱ سپتامبر، این بزرگ‌ترین حمله تروریستی علیه شهروندان آمریکایی بود. پیش از آن در دهه هشتاد قرن گذشته حملاتی روی داده بود.»

در حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱ به برج‌های دوقلوی سازمان تجارت جهانی در شهر نیویورک، حدود سه هزار نفر کشته شدند. گروه القاعده که از سوی جامعه جهانی تروریستی شناخته می‌شود، مسئولیت آن حملات را بر عهده گرفت.

روبی چِن در ادامه به رادیوفردا چنین می‌گوید: «ما به‌عنوان شهروندان غیرنظامی نیز می‌توانیم برای محقق شدن عدالت تلاش کنیم. ما معتقدیم راه تحقق عدالت، تلاش برای از میان بردن شبکه حامی تروریسم جهانی است که به حماس امکان ساخت ماشین جنگی داده است. آن‌ها به جای این‌که از پول‌ها برای ساخت بیمارستان‌ها و مدارس استفاده کنند، به ساخت سلاح پراختند و از آن نه تنها برای کشتن شهروندان آمریکایی بلکه برای کشتن اتباع ۲۰ کشور علاوه بر اسرائیلی‌ها استفاده کردند.»

ایران یکی از حامیان اصلی حماس

روبی چِن به رادیوفردا می‌گوید خانواده‌های قربانیان آمریکایی حملات ۱۵ مهر حماس اسنادی را به دادستانی آمریکا ارائه دادند که نشان می‌دهد جمهوری اسلامی ایران یکی از حامیان گروه افراطی حماس است.

او با بیان این‌که روزی برای برگزاری محاکمه تعیین خواهد شد، می‌گوید: «به احتمال زیاد، ایران وکیلی برای دفاع از خود نخواهد فرستاد. بنابراین، مجموعه‌ای از اموال و سپرده‌های متعلق به ایران وجود دارد و اگر اموال و سپرده‌های جدیدی هم ضبط شود، میان کسانی که بخشی از خانواده‌های قربانیان حمله بودند، توزیع می‌شود.»

حماس، حزب‌الله، جهاد اسلامی فلسطین، و جبهه آزادیبخش فلسطین، گروه‌هایی هستند که در این شکایت از آن‌ها نام برده شده و همگی از سوی ایالات متحده به‌عنوان «سازمان‌های تروریستی خارجی» شناخته شده‌اند.

این شکایت تا حدی براساس اسنادی تنظیم شده است که چندی پیش ارتش اسرائیل اعلام کرد آن‌ها را در تونل‌های غزه به دست آورده است.

نیویورک‌تایمز با اشاره به این‌که این اسناد را قبلاً بررسی و دربارۀ آن‌ها گزارش داده است، نوشت: «به نظر می‌رسد که وکلای شاکیان به "اصل اسناد" مربوط به جلسه دسامبر ۲۰۲۲ دست یافته‌اند.»

یکی از اسنادی که ارتش اسرائیل در اختیار رسانه‌ها قرار داد، ظاهراً مربوط به جلسۀ مخفی گروه کوچکی از رهبران سیاسی و نظامی حماس در دسامبر ۲۰۲۲ است که در آن یحیی سنوار، رهبر وقت حماس، از سپاه پاسداران می‌خواهد ماهانه هفت میلیون دلارِ دیگر برای تأمین مالی «پروژه بزرگ» اختصاص دهد.

حمایت از «تروریسم» سودی ندارد

روبی چِن با بیان این‌که «تحقق عدالت» تنها هدف از طرح شکایت نیست، می‌گوید: «ما می‌خواهیم هر چه در توان داریم، به کار بندیم تا در آینده دیگر چنین رویدادهایی تکرار نشود و هیچ شهروند آمریکایی مجبور به تحمل درد و رنجی نباشد که من و خانواده‌ام مجبور به تحمل آن هستیم. ما می‌خواهیم بگوییم که حمایت از تروریسم سودی ندارد و امیدواریم اقدام‌مان نه تنها جلوی ایران را بگیرد بلکه در برابر کشورهای دیگری که از شبکه جهانی تروریسم حمایت می‌کنند، نیز سد ایجاد کند.»

حمایت از تروریسم تنها توسط دولت‌ها صورت نمی‌گیرد

آقای چِن در بخش دیگری از مصاحبه با رادیوفردا به مسئله «حمایت از تروریسم» اشاره می‌کند و می‌گوید که این تنها دولت‌ها نیستند که حامی این پدیده هستند.

او با بیان‌ این‌که «پول‌هایی با عنوان خیریه از مردم جمع‌آوری می‌شود»، می‌گوید: «پول‌های انباشته‌شدۀ زیادی در کشورهایی چون ترکیه، کویت و اندونزی وجود دارد که برای حماس جمع‌آوری شده. آن‌ها فقط منتظر انتقال این پول‌ها به غزه هستند.»

روبی چِن درباره همکاری دادستان آمریکا با خانواده‌ها نیز می‌گوید: «با دادستان کل ایالات متحده که اختیار انجام اقداماتی مستقل از دولت را دارد، دیدار کردیم. او کسی است که می‌تواند وکلایی برای رسیدن به گزارش‌ها و اسناد مورد نیاز در اختیارمان قرار دهد.»

بیشتر در این باره: روز هفتم  اکتبر ۲۰۲۳ در اسرائیل چه گذشت؟