پدر پوریا جواهری: پسرم در حالی متهم به قتل و محاربه شد که در کامیاران نبود

حسن جواهری، پدر پوریا جواهری در گفت‌و‌گو با رادیوفردا می‌گوید که فرزندش در حالی متهم به «محاربه و قتل یک بسیجی» در کامیاران در استان کردستان شده که به گواه شاهدان عینی در روز کشته شدن آن بسیجی، در روستا و در حال کار بوده است.

آقای جواهری می‌گوید که از وضعیت جسمانی فرزندش اطلاعی ندارد و او تنها دو بار تماسی کوتاه با خانواده‌اش گرفته است.

پوریا جواهری، ۳۰ ساله، روز هشتم آذر از سوی اطلاعات سپاه بازداشت شده است. حسن جواهری، پدر او به رادیوفردا می‌گوید که فرزندش در اعتراضات حضور نداشته است. او توضیح می‌دهد: «به من گفت که چند بار به او زنگ زده و گفته‌اند که باید به اطلاعات کامیاران برود. من، خودم، او را بردم و تحویل دادم و دیگر هیچ خبری از او ندارم.»

Your browser doesn’t support HTML5

گفتگوی رادیو فردا با پدر پوریا جواهری که به محاربه متهم شده است

آقای جواهری می‌گوید که ۲۷ روز است جز دو تماس تلفنی کوتاه هیچ خبری از وضعیت پسرش ندارد: «بعد از ۲۵ روز دادستان کامیاران گفت یک بسیجی را کشته و اعتراف کرده است. گفتم که پسر من اصلاً در تظاهرات نبوده و من قسم می‌خورم که نبوده. پسر من در روستا سر آسفالت کار می‌کرد و شاهد هم داریم.»

رسانه‌های حکومتی ۲۴ آبان از کشته شدن یک بسیجی به نام رضا آذربار در کامیاران خبر داده‌اند. منابع رادیو فردا می‌گویند که پوریا جواهری، متهم به قتل این بسیجی شده اما او به گفته‌ خانواده‌اش و شاهدان عینی در آن زمان در کامیاران نبوده و در روستا در حال کار بوده است.

پدر پوریا جواهری می‌گوید که معنی محاربه را نمی‌داند: «شعبه اول بازپرسی به من گفتند که محاربه. من نمی‌دانم محاربه یعنی چی. پسر من بی‌گناه است. کارگر شهرداری است. کارگر ساده ساده ساده است. به من گفتند که با گروهک‌ها که بیرون هستند تماس تلفنی گرفته و با گلوله یک بسیجی را کشته. گفتم پسر من اهل این چیزها نیست. اهل هیچ برنامه‌ای نبود.»

پی‌گیری‌های خانواده پوریا جواهری تاکنون به نتیجه‌ای نرسیده و پدرش می‌گوید: «رفتم دادگاه به من گفتند سنندج است. رفتم سنندج گفتند کامیاران است.»

پوریا جواهری از داشتن وکیل محروم است و پدرش می‌گوید که نمی‌داند حتی که دادگاه او را برگزار کرده‌اند یا نکرده‌اند.

پدر و مادر پوریا جواهری روز سه‌شنبه با انتشار ویدئویی خواستار آزادی فرزند خود شده بودند.

بررسی‌های رادیو فردا نشان می‌دهد که تنها در سه ماه گذشته، اعتراضات به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، بیش از ۴۴ معترض، به محاربه، فساد فی‌الارض و مقابله با حکومت متهم یا به اعدام محکوم شده‌اند.

براساس همین بررسی‌ها، تاکنون حداقل ۱۴ معترض از سوی ۶ شعبه دادگاه انقلاب در تهران، کرج، مشهد و زاهدان به اعدام محکوم شده‌اند. حکم اعدام دو تن از آنها اجرا شده و حکم اعدام یک نفر هم در مرحله اعاده دادرسی نقض شده است.

شعبه اول دادگاه انقلاب استان البرز، قاضی سیدموسی آصف‌الحسینی، حکم اعدام ۵ معترض را صادر کرده است. شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران، قاضی صلواتی برای ۴ معترض حکم اعدام صادر کرده و شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران قاضی عموزاد، شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب تهران قاضی مظلوم ، شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران قاضی افشاری، شعبه ۴ دادگاه انقلاب مشهد قاضی سیدهادی منصوری و دادگاه شهید نوری زاهدان هر کدام برای یک معترض حکم اعدام صادر کرده‌اند.

بیش از ۳۰ معترض در شهرهای مختلف ایران، از تهران تا کرج ، مشهد، زاهدان، ارومیه، کامیاران، سنندج، لنگرود، ساری و اصفهان، در دادگاه‌های انقلاب و بدون برخورداری از وکیل انتخابی و حقوق قانونی و شهروندی با اتهام محاربه و یا فساد فی‌الارض و مقابله با حکومت مواجه شده‌اند که در قوانین جمهوری اسلامی، مجازات اعدام را به دنبال دارد.

آنچه در همه این پرونده‌ها مشترک است عدم دسترسی به وکیل اختیاری در جریان دادرسی و محاکمه، صدور کیفرخواست بر مبنای اعترافات اجباری و عدم رعایت آیین دادرسی، حتی بر اساس قوانین خود جمهوری اسلامی است.

هیچ آمار دقیقی از تعداد کسانی که با اتهام‌های محاربه و فساد فی‌الارض در جریان اعتراضات اخیر بازداشت شده‌اند و یا با همین اتهامات در ۴۴ سال گذشته توسط جمهوری اسلامی اعدام شده‌اند، وجود ندارد.