خبرگزاری رویترز میگوید، آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارشی به کشورهای عضو تایید کرده که ایران نصب سه آبشار «سانتریفیوژ پیشرفته آیآر-۶» را در تاسیسات غنیسازی اورانیوم در نطنز تکمیل کرده است.
بیشتر در این باره: کمالوندی از تزریق گاز اورانیوم به ۵۰۰ سانتریفوژ پیشرفته خبر دادرویترز میگوید یک نسخه از این گزارش را در روز چهارشنبه ۱۲ مردادماه رویت کرده است.
طبق این گزارش، آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین گفته است ایران به این نهاد بین المللی اعلام کرده که در صدد است شش آبشار سانتریفیوژ «آی آر ۲» را در تاسیسات نطنز نصب کند.
این در حالی است که ساعاتی پیشتر در همین روز محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، گفته بود که در راستای «اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران» و در پاسخ به اقدامات تازه آمریکا، جمهوری اسلامی «گازدهی به سانتریفیوژهای پیشرفته» را آغاز کرده است.
در همین زمینه، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران هم روز گذشته از تزریق گاز اورانیوم به ۵۰۰ سانتریفوژ پیشرفته خبر داد.
بهروز کمالوندی تزریق گاز به این سانتریفیوژ ها را در راستای اجرای «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» دانسته و گفته بود: «از هزار سانتریفیوژ آیآر-۶ که باید گازدهی و بهره برداری میکردیم، تعداد ۵۰۰ سانتریفیوژ را قبلا را گازدهی کرده بودیم و ۵۰۰ عدد دیگر نصب شده بودند اما شروع به عملیات آن صورت نگرفته بود که از روز سهشنبه آن را آغاز کردیم و حدود یک هفته زمان میبرد تا نخستین محصول را از آنها دریافت کنیم.»
او همچنین تاکید کرده بود که این اقدام در راستای تامین نیاز کشور «به ۱۹۰ هزار سو » انجام شده است.
«نور نیوز»، وب سایت خبری نزدیک به دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ایران، نیز روز گذشته نوشته بود: «این ماشینها در سالنهای احداث شده در زیرزمین مجتمع نطنز قرار دارند که از نقطه نظر پدافند غیرعامل در وضعیت امنیتی و حفاظتی مناسبی است.»
به دنبال خروج «یکجانبه» آمریکا از برجام در سال ۹۷، دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت ایالات متحده، تحریمهای شدیدی علیه بخش مالی و صادرات نفت ایران وضع کرد. ایران در واکنش یک سال بعد از شماری از تعهدات هستهای خود در برجام عدول کرده و برنامه اتمی خود را توسعه داده است.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارشی در روز شش ژوئن (۱۶ خرداد) ضمن تایید نصب یک آبشار سانتریفیوژ «آی ار ۶» گفته بود٬ ایران در صدد است دو آبشار دیگر نصب کند.
در همین زمینه، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هشدار داده که برنامه هستهای ایران «از لحاظ بلندپروازی و ظرفیت، بسیار بسیار سریع» در حال پیشرفت است.
در حالی ایران خبر نصب وراهاندازی سانتریفیوژهای جدید را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اطلاع داده که قرار است دور جدید مذاکرات برای احیای توافق هستهای موسوم به برجام پس از پنج ماه وقفه روز پنجشنبه ۱۳ مردادماه در وین از سرگرفته شود.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران هم روز چهارشنبه اعلام کرد که عازم وین خواهد شد تا در این مذاکرات به طور غیرمستقیم مشارکت کند. رابرت مالی با این حال تصریح کرد که واشینگتن اگرچه به نتیجه این گفتوگوها امیدوار نیست «اما با حسننیت آماده تلاش برای دستیابی به توافق است».