شبکه تلویزیونی آمریکایی سیانان گزارش داد که رزمایش نظامی بزرگ ایران در خلیج فارس «آغاز شده است».
این گزارش با اظهارات یک مقام امنیتی آمریکا همراه است که میگوید، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مانور دریایی بزرگ خود را از روز پنجشنبه ۱۱ مرداد در آبهای منطقه آغاز کرده است.
این مقام آمریکایی افزوده که بر اساس ارزیابی پنتاگون، ایران در مرحله نخست این رزمایش دهها ناوچه را به آب انداخته است.
بر اساس این گزارش، رزمایش در خلیج فارس، آبراه هرمز و دریای عمان در جریان است.
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشی این خبر را تایید کرده است.
آغاز رزمایش دریایی ایران یک روز بعد از آن است که کاپیتان ویلیام اوربان، سخنگوی ستاد ارتش آمریکا، گفته بود که نیروهای نظامی ایران این روزها تحرکات گستردهای داشتهاند و همه شواهد نشان میدهد که بسیار زود یک رزمایش دریایی را آغاز میکنند.
سخنگوی ستاد ارتش آمریکا احتمال داده بود که ایران ظرف ۴۸ ساعت آینده مانور را آغاز کند اما به نظر میرسد که این رزمایش زودتر شروع شده است.
کاپیتان اوربان روز چهارشنبه همچنین گفته بود که آمریکا «از نزدیک این فعالیتها را زیر نظر دارد و به همکاری با متحدان خود برای تضمین آزادی دریانوردی و ترابری تجاری در آبهای بینالمللی ادامه میدهد».
سخنگوی نظامیان آمریکا تلویحا به ایران توصیه کرده بود که «مطابق قوانین و مقررات بینالمللی رفتار کند».
سپاه پاسداران یا ارتش ایران به گزارش سیانان در خصوص آغاز رزمایش ایران واکنش نشان نداده و این خبر را تایید یا رد نکردهاند.
ایران در برابر اظهارات روز چهارشنبه سخنگوی ستاد ارتش آمریکا نیز سکوت کرده بود.
برخی از رسانههای عربی همسو با عربستان سعودی مدعی شدند که ایران در رزمایشی که آغاز شده، «بستن آبراه هرمز را تمرین خواهد کرد».
قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، و پیش از او، حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، هفته گذشته به طور تلویحی از اقداماتی از سوی ایران سخن گفتند که از آنها به احتمال بستن تنگه هرمز و حتی آبراه باب المندب در دریای سرخ تعبیر شد.
ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، جمعه گذشته در حالی که گفت «ایران در گذشته نیز تهدید به بستن تنگه هرمز کرده بود»، هشدار داد که عملی کردن این تهدید، تعرضی به کشتیرانی بینالمللی خواهد بود.
ژنرال متیس گفته بود، چنین اقدامی واکنش بینالمللی را به دنبال خواهد داشت چرا که جامعه بینالملل میخواهد خطوط کشتیرانی «به هر بهایی» باز باشد و اقتصاد جهان به تامین انرژی از این منطقه بستگی دارد.
مقامات آمریکا در همین حال گفتهاند که در حال حاضر «نیات مغرضانه» از سوی ایران را تشخیص نداده اما قدرتنمایی سپاه پاسداران ایران میتواند نگرانی عمیق آمریکا و همپیمانانش در منطقه را در پی آورد.
بر اساس گزارش سیانان، موعد رزمایش دریایی ایران «غیر عادی» است زیرا نظامیان ایران، بویژه سپاه پاسداران، چنین رزمایشهایی را معمولا در ایام دیگری در سال انجام میدادند.
رزمایش ایران در شرایطی است که دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا روز هشتم مرداد، مذاکره «بدون شرط» با ایران را مطرح کرد و یک روز بعد نیز گفت: «احساس میکند» که ایران بزودی وارد مذاکره با آمریکا میشود.
نگاهها به آبهای منطقه در حالی دوخته شده که در پی دو حمله اخیر منتسب به حوثیهای همپیمان با ایران به نفتکشهای سعودی در آبراه باب المندب، عربستان مسیر عبور نفتکشهایش را تغییر داد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، شامگاه چهارشنبه گفت اگر ایران تنگنه بابالمندب را ببندد، اسرائیل «با همه بازوان نظامی خود» بخشی از یک «ائتلاف بینالمللی قاطع» برای تامین امنیت منطقه در برابر ایران خواهد بود.
وضعیت خلیج فارس و دریای سرخ در حالی در کانون گزارشهای جهانی قرار گرفته که دونالد ترامپ دو ماه پیش با استناد به گزارش نیروی دریایی آمریکا، در توئیتر خود نوشته بود که مزاحمتهای دریایی ایران در خلیج فارس به «صفر» رسیده است.
فرماندهان نظامی ایران در پاسخ گفته بودند که رفتار ناوگان آمریکا در منطقه حرفهایتر شده است.