دولت جمهوری اسلامی ایران تأیید کرد چچیلیا سالا، گزارشگر ایتالیایی که با روادید خبرنگاری به تهران سفر کرده بود، از ۱۲ روز پیش در ایران بازداشت شده است.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت مسعود پزشکیان در بیانیهای در روز دوشنبه ۱۰ دی «نقض قوانین جمهوری اسلامی» را عامل بازداشت اعلام کرده اما توضیحی نداده است.
دستگاه قضایی جمهوری اسلامی یا سایر نهادهای اطلاعاتی و نظامی ایران که معمولاً در بازداشت اتباع خارجی دست دارند، در مورد دستگیری و بازداشت این خبرنگار ۲۹ ساله سکوت کرده بودند.
وزارت فرهنگ در بیانیه خود نوشته که پرونده خانم سالا «در مرحله تحقیقات است» و «در صورت صلاحدید نظام قضایی، جزئیات بیشتر، متعاقباً اطلاعرسانی خواهد شد».
این بیانیه تأیید کرده که خانم سالا روز ۲۹ آذر، شش روز پس از ورود به ایران، بازداشت شده است.
پس از انتشار خبر بازداشت خانم سالا در روز ۷ دی از سوی وزارت خارجه ایتالیا، جرجیا ملونی، نخستوزیر و سایر مقامات آن کشور خواهان آزادی فوری این شهروند خود شدند.
با این حال، آنتونیو تایانی، وزیر خارجه ایتالیا، گفته است نمیتواند ارزیابی کند این شهروند چه هنگام به کشور بازگردد زیرا مذاکره در این زمینه «بسیار حساس» و کاری دشوار است.
مقامات ایتالیا معامله با جمهوری اسلامی ایران برای آزادی خانم سالا را ظاهراً رد کرده اما از رسانههای کشورشان خواستند در انتشار مطالب در این زمینه محتاط باشند چون جان یک شهروند در خطر است.
رسانههای ایتالیا گمانهزنی کردهاند که بازداشت چچیلیا سالا واکنش فوری جمهوری اسلامی ایران به بازداشت محمد عابدینی نجفآبادی در ایتالیا به اتهام دور زدن تحریمهای آمریکایی بود.
بیشتر در این باره: واکنشها به بازداشت خبرنگار ایتالیایی در تهران؛ رم میگوید مسئله «پیچیده» استمحمد عابدینی همراه با مهدیمحمد صادقی متهم هستند که فناوری حساس را از آمریکا به ایران منتقل کردند که کاربرد آن در پهپادی که به یک پایگاه آمریکا در اردن اصابت کرد، سال گذشته سه سرباز آمریکایی را کشت. پهپاد از سوریه به سوی پایگاه آمریکا در اردن گسیل شده بود.
موعد بازداشت خانم سالا در تهران سه روز پس از بازداشت محمد عابدینی در ایتالیا است.
مرزبانی ایتالیا روز ۲۶ آذر محمد عابدینی را که تابعیت دوگانه ایرانی و سوئیسی دارد، پس از پروازی از استانبول در ترکیه در حالی که به فرودگاه میلان رسید، بازداشت کرد.
آمریکا آقای عابدینی را یکی از عوامل تأمین قطعات پهپاد برای سپاه پاسداران میداند و با درخواست برای محاکمه او، حکم جلب بینالمللی برایش صادر کرده بود.
ایتالیا متحد سرسخت آمریکا است و جرجیا ملونی روابط حسنهای با دونالد ترامپ دارد که به زودی قرار است به کاخ سفید بازگردد. آقای ترامپ تبادل افراد میان دولتهای دموکرات آمریکا با جمهوری اسلامی ایران را به شدت محکوم کرده است.
در همین حال، وزیر خارجه ایتالیا گفته است محمد عابدینی از طریق وکیل در این کشور خواهان آزادی خود شده است.
وزارت خارجه دولت جو بایدن یکشنبه ۹ دی با محکوم کردن بازداشت خانم سالا در ایران، آن را اقدامی تلافیجویانه از سوی تهران دانست.
پیشتر وزارت خارجه ایران سفیران سوئیس و ایتالیا را برای اعتراض به بازداشت محمد عابدینی فرا خوانده بود.
چچیلیا سالا در گفتوگوی تلفنی با خانواده خود در ایتالیا به آنها گفته است برای نجاتش «عجله کنند».
نسرین ستوده، وکیل سرشناس زندانی در جمهوری اسلامی ایران که در مرخصی از زندان بسر میبرد، در گفتوگو با روزنامههای ایتالیا بازداشت خبرنگار آن کشور در ایران را «شرمآور» نامید.
خانم ستوده گفت تصمیم شجاعانه خانم سالا برای سفر به ایران جهت اطلاعرسانی از وضعیت مردم ایران را تحسین میکند.
شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، نیز در روزهای گذشته گفت گروگانگیری جمهوری اسلامی برای اخاذی در راستای منافع خود، یک شیوه دیرینه نظام حاکم بر ایران است.
جمهوری اسلامی ایران در بیش از ۴۶ سال حکومت خود دهها روزنامهنگار و شهروند خارجی را که بسیاری از آنها تابعیت ایرانی نیز داشتهاند، گروگان گرفته و آنها را با دولتها معامله کرده است.