سازمان شفافیت بینالملل در تازهترین گزارش سالانه خود که روز سهشنبه پنجم بهمن منتشر شد، میگوید ایران در میان ۱۸۰ کشور از لحاظ گستردگی فساد مالی، در جایگاه ۱۵۰ قرار گرفته است.
تنها چند کشور انگشتشمار غیرآفریقایی مانند کره شمالی، ونزوئلا، ترکمنستان، عراق، افغانستان، سوریه، لبنان و یمن وضعیت بدتری از ایران دارند.
ایران از لحاظ گستردگی فساد مالی همتراز با گواتمالا، گینه و تاجیکستان است.
از لحاظ ردهبندی شاخص فساد، این نهاد بینالمللی به کشورها امتیازی از صفر تا ۱۰۰ میدهد و هر چه امتیاز بالاتر باشد، کشور از لحاظ شفافیت وضعیت بهتری دارد. امتیاز ایران ۲۵ است و در میان فاسدترین کشورها قرار دارد.
برای دومین سال پیاپی است که سازمان شفافیت بینالملل میگوید تغییرات مثبت چندانی در میزان شفافیت و مبارزه با فساد در جهان مشاهده نمیشود و ۱۳۱ کشور طی یک دهه گذشته موفقیتی در مبارزه با فساد نداشتهاند.
این گزارش به رابطه مستقیم فساد مالی و نقض حقوق بشر و دموکراسی اشاره کرده و میگوید بهبود وضعیت دموکراسی و حقوق بشر منجر به بهبود وضعیت فساد مالی در جهان خواهد شد.
این گزارش با اشاره به امتیازهای بالای کشورهایی نظیر دانمارک، فنلاند، نیوزیلند، نروژ، سنگاپور، سوئد و سوئیس از لحاظ شاخص فساد میگوید کشورهایی که دموکراسی در آنها در سطح بالایی است، موفقیت بیشتری در مبارزه با فساد داشتهاند.
بدترین کشورها از لحاظ فساد مالی به ترتیب سودان جنوبی، سوریه، سومالی، ونزوئلا، یمن و کره شمالی هستند.
این گزارش میافزاید ۶۸ درصد کشورها در سال گذشته میلادی از لحاظ شاخص فساد رتبه کمتر از ۵۰ دارند: از سال ۲۰۱۲ وضعیت ۲۵ کشور از لحاظ شاخص فساد رشد چشمگیری داشته، اما وضعیت ۲۳ کشور بدتر شده است.