کرونا در ایران: تست موارد مشکوک «ادامه دارد»، مراکز آموزشی قم شنبه تعطیل است

تصویری از روز اول اسفند که شماری از شهروندان تهرانی را با ماسک نشان می‌دهد

وزیر بهداشت ایران می‌گوید آمار قطعی افراد مبتلا به ویروس کرونای جدید، کووید-۱۹، در ایران پنج نفر است که یکی از آن‌ها پزشک است. سعید نمکی همچنین اظهار کرده که تست موارد مشکوک هنوز ادامه دارد.

استاندار قم در عین حال تعطیلی مراکز آموزشی، از جمله مدرسه‌ها و دانشگاه‌های شهر را تا روز شنبه تمدید کرده است.

وزیر بهداشت نیز گفته «در نشست روز شنبه ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا، اگر ضرورتی وجود داشته باشد برای نقاط خاص و آسیب‌پذیر تعطیلی‌هایی اعلام خواهد شد».

بیشتر در این باره: مرگ دو فرد مبتلا به ویروس کرونا؛ مدارس و دانشگا‌ه‌های قم تعطیل شد 

«تست موارد مشکوک ادامه دارد»

آقای نمکی اول اسفند ماه به خبرنگاران در ایران گفته «شمار مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در ایران پنج نفر است که شامل دو فوتی، دو بیمار بستری در قم و یک پزشک که از اراک به قم رفته است».

وزیر بهداشت در عین حال گفته از آن‌جایی که موارد مشکوک دیگری نیز ارائه شده، آزمایش‌ها برای تشخیص این‌که آیا مربوط به ویروس کرونا می‌شود یا نه ادامه دارد.

آقای نمکی همچنین اظهار کرده طی ساعت‌های گذشته و پس از آن‌که مقام‌‌ها به‌طور رسمی از وجود ویروس در کشور خبر دادند، شمار مراجعات «به‌شدت» افزایش یافته است و «به نوعی با انفجاری از مراجعات روبه‌رو شدیم».

توصیه‌های معمول پزشکی

شیوع ویروس کرونای جدید با نام «کووید-۱۹» از ماه دسامبر گذشته (نزدیک به سه ماه پیش) از شهر ووهان چین آغاز شد. برخی توصیه‌ها برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری:

دست‌های خود را با آب پاکیزه و مواد شوینده مانند صابون بشویید و بر تعداد شستن‌ دست‌ها بیفزایید.

در صورت در دسترس نبودن صابون، از مواد ضدعفونی‌کننده حاوی الکل استفاده کنید.

هنگام عطسه و سرفه حتما دهان خود را بپوشانید؛ اگر دستمالی در دست ندارید این کار را با حائل کردن بازو انجام دهید و نه کف دست که تماس بیشتری با محیط و دیگران دارد.

دستمال‌های استفاده‌شده را نگه ندارید و بلافاصله دور بیندازید.

از دست زدن به صورت خود، به‌ویژه دهان، بینی و چشم، خودداری کنید.

از دست دادن و روبوسی پرهیز کنید.

از حضور در اماکن عمومی و شلوغ که احتمال شیوع ویروس در آنها هست تا جای ممکن پرهیز کنید.

«تحقیقات در مورد منشا ویروس»

در اظهارات این مقام دولتی مشخص نیست منشا انتقال ویروس به افرادی که تا کنون شناسایی شده‌اند چیست.

سعید نمکی گفته «اگر مواردی از آنفولانزا و شبه آنفولانزا در کشوری بروز کرد و این موارد افرادی بودند که از مناطق آلوده نیامده بودند و یا اینکه با فردی که از این مناطق آمده تماسی نداشتند، بر اساس پروتکل مشکوک به کرونا تلقی نمی‌شوند و ما نیز بر همین اساس عمل کرده‌ایم».

او همچنین اظهار کرده «هنوز به منشاء بیماری دست پیدا نکردیم و تیمی از کارشناسان اپیدمولوژی در حال بررسی در خصوص منشاء اصلی بیماری هستند».

ویروس کرونای جدید، اواخر سال میلادی گذشته به‌طور مشخص در شهر ووهان در استان هوبئی چین شیوع پیدا کرد. پس از آن دولت چین تمهیدات شدیدی را اعمال کرد، از جمله رفت‌وآمد و حمل‌ونقل در ووهان و بسیاری از شهرهای بزرگ استان هوبئی متوقف شد و تعطیلات سال نوی چینی، تعطیلی اداره‌ها، شرکت‌ها و مدارس و دیگر مراکز نیز تمدید شد.

با این حال در حال حاضر نیز مواردی از ویروس کرونا در آسیا ثبت شده که بیماران نه به چین سفر کرده‌اند و نه با شهروندان چینی در ارتباط بودند. این موار مربوط به شیوع بیماری در محل می‌شود.

برای نمونه یک بیمار در شهر دگو در کره جنوبی که برای مدت‌ها علائمی از بیماری از خود نشان نمی‌‌داد، اما طی روزها به دلیل تماس با دیگر شهروندان این ویروس را انتقال داده‌است.

بیماری ناشی از ویروس کرونا، در اکثر موارد پیامدهای شدیدی ندارد و در برخی موارد ممکن است چندان توجه بیمار را جلب نکند. اما این ویروس می‌تواند به عفونت‌ ریوی، سینه‌پهلوی شدید، مشکلات حاد تنفسی و حتی مرگ منجر شود.

بیشتر در این باره: چین نخستین گزارش جامع خود در مورد ویروس کرونای جدید را منتشر کرد

در حال حاضر تحقیقات در مورد خود ویروس، که یک نمونه تازه از خانواده کروناویروس‌ها است، ادامه دارد. آمار منتشرشده فعلی از سوی مقام‌های چینی، بر پایه تحقیقات بر ۴۴ هزار بیمار و موارد رسمی ابتلا به بیماری، نشان می‌دهد تلفات انسانی در چین در حدود ۲ درصد است.

پیامدهای ویروس با افزایش سن بیمار و همچنین بیماری‌های زمینه‌ای مانند مشکلات قلبی، دیابت یا نارسایی‌های سیستم ایمنی، شدت می‌گیرد.

ویروس کرونای تازه هنوز واکسن و روش قطعی درمان ندارد، اما برخی مراکز تحقیق و داروسازی در نقاط مختلف جهان آزمایش برخی داروها را آغاز کرده‌اند.

بیشتر در این باره: هشدار مدیرکل سازمان جهانی بهداشت در مورد پیامدهای اجتماعی و انسانی کروناویروس

مدیرکل سازمان جهانی بهداشت تاکید کرده که در مسیر مقابله با ویروس تازه به یک اتحاد بین‌المللی، اتکا بر دانش و علم، و پخش اخبار درست و قابل اعتماد نیاز است.

دکتر گبریسوس روز پنج‌شنبه نیز با اشاره به کاهش آمار مبتلایان در چین هشدار داده هنوز این احتمال وجود دارد که ویروس در دیگر کشورها شیوع پیدا کند.