در پی انتشار گزارشهایی از توقف تحویل گاز به صنایع پتروشیمی، فولاد، سیمان و نیروگاههای برقی، رسانههای رسمی ایران از قطع گاز بیش از ۸۰۰ سازمان و مراکز دولتی و عمومی خبر دادند.
در همین زمینه خبرگزاری ایسنا روز شنبه سوم دیماه گزارش داد که جریان گاز بیش از ۸۴۰ سازمان و نهاد دولتی و عمومی در پی اخطارهای صادرشده قطع شده است.
طی روزهای گذشته گزارشهایی از تعطیلی ادارات و بانکهای گیلان به خاطر کسری گاز تا قطع گاز استانداری و فرمانداری یزد به خاطر عدم رعایت الگوی مصرف زمستانی منتشر شده بود.
ایران برای چندمین سال پیاپی است که به خاطر عدم توسعه میادین گازی و تلفات گسترده گاز در مرحله تولید، انتقال و توزیع با کسری شدید گاز در فصول سرد مواجه است؛ بهطوری که پارسال ایران با متوسط تولید روزانه ۷۲۸ میلیون متر مکعب گاز، ۲۵۰ میلیون متر مکعب کسری گاز در زمستان داشت.
چنین میزان هنگفتی از کسری گاز، معادل یک و نیم برابر کل مصرف گاز ترکیه است. در همین حال، مقامات ایران میگویند کسری گاز سال جاری ایران بیشتر از پارسال خواهد بود.
خبرگزاری ایسنا همچنین به نقل از قول مسلم رحمانی، مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران گزارش داده است که همزمان با فرا رسیدن ایام سرد سال و لزوم صرفهجویی مشترکین در مصرف گاز طبیعی، شرکتهای گاز استانی از ابتدای آذرماه، اقدام به پایش مصرف تمامی سازمانها، ادارات و مراکز دولتی و عمومی کردهاند.
بر اساس اظهارات این مقام شرکت ملی گاز، «در این ارتباط، از حدود بیش از ۷۲ هزار پایش انجامشده تاکنون، بیش از ٦٣٠٠ مورد اخطار قطع گاز، ۸۴۱ مورد قطعی گاز و ۸۰۲ سازمان از ورود به داخل سازمان، ممانعت به عمل آوردهاند».
بیشتر در این باره: کسری روزانه «۱.۲ میلیون» لیتر بنزین در ایران برخلاف سالهای گذشتهآمارهای شرکت ملی گاز ایران و شرکت «بیپی» نشان میدهد که متوسط مصرف مصرف گاز ایران در سال گذشته خورشیدی حدود ۶۵۲ میلیون متر مکعب بوده و روزانه ۴۸ میلیون متر مکعب نیز صادرات گاز داشته است.
با مقایسه حجم تولید گاز ایران با مصرف و صادرات، روزانه بیش از ۲۰ میلیون متر مکعب گاز تولیدی کشور در شبکه فرسوده انتقال و توزیع به هدر میرود.
بهعلاوه آمارهای بانک جهانی، آژانس بینالمللی انرژی و وزارت نفت ایران حاکی است روزانه نزدیک ۵۰ میلیون متر مکعب گاز تولیدی ایران در همان مرحله تولید به خاطر عدم نصب تجهیزات جمعآوری «گاز همراه» میادین نفت در مشعلها سوزانده و به هدر داده میشود.
ارزش سالانه تلفات گاز ایران (با توجه به قیمتهای کنونی گاز در جهان) در مرحله تولید حدود ۲۰ میلیارد دلار و در مرحله انتقال و توزیع حدود ۸ میلیارد دلار است.
پیشتر بیژن نامدار زنگنه، وزیر سابق نفت ایران، از نیاز به فقط «پنج میلیارد دلار» برای جلوگیری از مشعلسوزی سالانه ۱۸ میلیارد متر مکعب گاز (روزانه نزدیک ۵۰ میلیون متر مکعب) خبر داده بود.
ایران بیش از دو دهه است که بعد از روسیه بیشترین تلفات گاز در مرحله تولید در جهان را دارد.
مقامات ایران همچنین از لزوم سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری برای نوسازی شبکه گاز کشور جهت جلوگیری از تلفات نشت گاز در مرحله انتقال و توزیع خبر داده بودند.
ارقام یاد شده برای سرمایهگذاری، مجموعا ۱۵ میلیارد دلار است که معادل دو ماه صادرات نفت ایران با قیمتهای کنونی در شرایط بدون تحریم است.