فرمانده مرزبانی خراسان رضوی از اخراج ۶٠ هزار و ٣٨٠ نفر از «اتباع غیرمجاز» افغانستان از طریق مرزهای خراسان رضوی به کشورشان خبر داد.
مجید شجاع روز جمعه، هشتم دی، به خبرنگاران گفت این اتباع غیرمجاز از طریق مرز دوغارون «طرد» و تحویل نماینده طالبان شدند.
مقامات ایران رقم دقیقی از کل اتباع افغانستانی که طی ماههای گذشته از کشور اخراج شدهاند، منتشر نکردهاند، اما عبدالرحمن راشد وزیر امور مهاجران طالبان ۱۹ آذرماه اعلام کرد که طی سه ماه گذشته ایران ۳۴۵ هزار افغانستانی را اخراج کرده است.
بر اساس ارزیابی سازمان ملل، حدود ۳.۵ میلیون افغانستانی در ایران زندگی میکنند که بخش عمدهای از آنها حق اقامت قانونی ندارند.
به قدرت رسیدن دوباره طالبان در اوت ۲۰۲۱ موج جدیدی از ورود پناهجویان افغانستانی به ایران را دامن زد.
نهادهای رسمی جمهوری اسلامی هنوز آمار دقیقی از شمار پناهجویان افغانستانی در کشور منتشر نکردهاند، اما برخی مسئولان میگویند که قبل از روی کار آمدن طالبان، دو و نیم میلیون افغانستانی در ایران زندگی میکردند و بعد از قدرتگیری طالبان این رقم به پنج میلیون نفر رسیده است.
مقامات جمهوری اسلامی طی ماههای گذشته مواضع سختگیرانهای نسبت به پناهندگان افغانستانی اتخاذ کرده و گزارشها حاکی از اخراج گسترده آنها از ایران است.
پاکستان، دیگر کشور همسایه افغانستان، نیز از ابتدای پاییز طرح اخراج گسترده ۱.۷ میلیون تبعه افغانستان از کشور را آغاز کرد و تا نیمه ماه گذشته خورشیدی ۴۹۰ هزار افغانستانی را از این کشور اخراج کرد. هنوز گزارش جدیدی از شمار افغانستانیهای اخراج شده از پاکستان منتشر نشده است.
پاکستان سوم اکتبر امسال طی ضربالاجلی کوتاهمدت به شهروندان افغانستان اعلام کرد که تا اول ماه نوامبر داوطلبانه خاک این کشور را ترک کنند، وگرنه بازداشت و به اجبار به کشورشان بازگردانده خواهند شد.
کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل اول آذرماه هشدار داد که در آستانه زمستان، بسیاری از افغانستانیهای اخراج شده از پاکستان خانه و سرپناهی برای بازگشت ندارند.