تب و تاب دوباره در بازار خودروی ایران

بازار خودرو ایران دوباره دچار نوسان شده‌است این بازار در برخی خودروها با افت و خیز شدید قیمت روبه‌رو شده‌است پیش‌بینی می‌شود با ریزش بازار بورس برخی سرمایه‌ها به سمت بازار خودرو حرکت کنند.

براساس گزارش خبرگزاری‌های ایران قیمت برخی خودروها مانند سمند رو به گرانی گذاشته و قیمت خودرویی ماند رنو ساندرو استپ وی به ۴۰۰ میلیون تومان رسیده است.

قیمت داچیا ساندرواستپ وی نسل اول که در ایران با نام رنو ساندرواستپ وی شناخته می‌شود، در زمان عرضه در بازار جهانی حدود ۱۰ هزار یورو بود این خودرو مدت‌هاست دیگر تولید نمی‌شود و قیمت دست دوم آن در بازار جهانی حدود پنج هزار یورو است.

خبرگزاری تسنیم گزارش داده در حال حاضر سراتو ۶۴۰ میلیون تومان، پژو ۲۰۰۸ با قیمت ۷۵۰ میلیون تومان و‌ هایما اس هفت با قیمت ۵۹۰ میلیون تومان مورد معامله قرار می‌گیرد.

در بخش خودروهای داخلی هم محصولات سمند و پژو با رشد ۵۰۰ هزار تومانی قیمت‌ها روبه‌رو شده اما همچنان رونقی در خرید و فروش نیست.

سایت تجارت نیوز هم در اواخر مرداد گزارش داده که با وجود امیدهای اولیه، اما با روند افزایشی قیمت دلار و نبود یک سیاستگذاری روشن مدیریت بازار، قیمت انواع خودرو هر روز بالاتر می‌رود.

اما قیمت‌ها در حالی رو به افزایش است که فروشنده نمی‌فروشد و خریدار هم منتظر است که قیمت‌ها کاهش پیدا کند. به گفته تجارت نیوز در این شرایط معامله‌ای هم انجام نشود. در چنین شرایطی کارشناسان بازار خودرو معتقدند «تنها راه‌حل افزایش تولید و عرضه آن به بازار است».

در حالی بازار خودرو ایران با مشکل روبه‌رو شده است که خودروسازان و دولت وعده تزریق خودرو به بازار را داده بودند.

برخی رسانه‌های ایران گزارش داده‌اند که خودروسازان ایرانی دوباره در حال فشار به دولت ایران برای دادن مجوز افزایش قیمت کارخانه‌ای هستند.

خودروسازان معتقدند قیمت تمام شده تولیداتشان به دلایل مختلف از جمله تولید خودرو با استاندارد یورو پنج افزایش یافته و به همین دلیل باید قیمت فروش محصولاتشان را بالاتر ببرند.

خودروسازان ایرانی همچنین مدعی هستند تحریم هزینه تولید آنها را بالا برده است.

فرشاد مقیمی، مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو در این باره گفته است طی دو سال گذشته خودروسازان «برای جلوگیری از هدر رفت ظرفیت‌های تولید و توان نیروی انسانی، با وجود کسری برخی قطعات، تولید را متوقف نکرده‌اند».

او می‌گوید «برخی قطعات ‌‌های‌تک و الکترونیکی به دلیل مشکلات ارزی با تاخیر از گمرک ترخیص شد و در این مقطع برای استفاده حداکثری از ظرفیت‌های تولید و زمان، ناچاریم خودروها را با وجود کسری قطعات تولید کنیم. اگر خودرویی با تاخیر به دست مشتریان برسد، خودروساز بابت تاخیر در تحقق معوقات خود، جریمه تاخیر نیز می‌پردازد، بنابراین زیان نگهداری خودرو در وهله اول متوجه خودروساز است.»

بر اساس گزارش روزنامه اعتماد در حال حاضر پول‌های سرگردان در بورس فعال شده‌ و سود خوبی هم در اين مدت دريافت كرده‌اند و در صورتی كه سود اين بازار كاهش پيدا كند شايد به سمت بازارهای ديگر حركت كند.

اما اينكه اين سرمايه‌ها به سمت بازار خودرو بيايد هنوز مشخص نيست.

عليرضا پورحسنی، عضو اتحاديه فروشندگان و نمايشگاه‌داران خودرو در گفت‌وگو با روزنامه اعتماد در مورد وضعيت خريد و فروش خودرو در بازار پس از افزايش قيمت‌ها می‌گويد: «قيمت خودرو در بازار به قدری‌ بالا رفته كه بازار دچار ركود تورمی شده و كسی جرات خريد و فروش خودور در بازار را ندارد».

آقای پورحسنی افزوده «افزايش قيمت‌ها در حالی هر روز در بازار اتفاق می‌افتد كه تقريبا كمتر معامله‌ای انجام می‌شود و فقط فروشندگان برای سود بيشتر قيمت‌های بالاتری را برای محصولات خود پيشنهاد می‌كنند. هيجانی كه در بازار وجود دارد به دليل همين مساله است درحالی كه توليد كم نشده، قيمت مواد اوليه افزايش نيافته و قيمت ارز نيز تغييری نداشته است، اما قيمت خودرو افزايش يافته است.»