در تمامی خطوط هوایی جهان تاخیر وجود دارد اما به نظر میرسد این تاخیرها در صنعت هوایی ایران بیشتر از بسیاری دیگر از نقاط جهان است.
جمع کنسلی ۲۲ خط هوایی در سال ۹۶ فقط در پروازهای داخلی تقریبا هشت هزار پرواز است و از سه هزار و ۲۹۱ کنسلی تا ۳۰۰ کنسلی در یک سال برای هر خط هوایی متغییر بوده است.
برای نمونه کافیست نگاهی بیاندازیم به اظهارات سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس؛ بهرام پارسایی به ایسنا گفته طی یک سال گذشته «کنسلی هشت هزار پرواز داخلی و هفت میلیون و ۹۰۰ هزار دقیقه تاخیر پرواز گزارش شده است».
به گفته آقای پارسایی کمیسیون اصل نود در مورد افزایش بیرویه قیمت و کنسلی و تاخیر پروازها «استعلامی از سازمان هواپیمایی کشوری داشته که پس از مهلت یک ماهه برای پاسخگویی سازمان هواپیمایی با وزیر راه در این رابطه جلسهای را برگزار خواهیم کرد».
این تاخیرها در حالی رخ میدهد که بهای بلیت هواپیماها نیز به شدت افزایش داشته است.
با وجود افزایش قیمت، اما شرکتهای هوایی در برابر تاخیرهای زیاد، چندان پاسخگو نیستند.
جمع کنسلی ۲۲ خط هوایی در سال ۹۶ فقط در پروازهای داخلی تقریبا هشت هزار پرواز است و از سه هزار و ۲۹۱ کنسلی تا ۳۰۰ کنسلی در یک سال برای هر خط هوایی متغییر بوده است.
به عنوان نمونه ایرنا ۲۳ مرداد ماه ۱۳۹۸ گزارش داد که پرواز ایران ایر اهواز-تهران با تاخیری هفت ساعته روبهرو شده است.
بر اساس قانون، خط هوایی موظف است در پروازهایی که بیش از سه ساعت تاخیر داشته باشند امکانات پذیرایی، حملونقل و اسکان مسافران را فراهم کند. اما در این مورد گفته شده اگر مسافر خارجی در پرواز وجود داشت ما مسئول ارایه این خدمات بودیم اما در مورد مسافران ایرانی این کار انجام نمیشود.
آنگونه که ایرنا گزارش داده است بر اساس قانون، خط هوایی موظف است در پروازهایی که بیش از سه ساعت تاخیر داشته باشند امکانات پذیرایی، حملونقل و اسکان مسافران را فراهم کند. اما در این مورد گفته شده اگر مسافر خارجی در پرواز وجود داشت ما مسئول ارایه این خدمات بودیم اما در مورد مسافران ایرانی این کار انجام نمیشود.
طبق گزارش سایت سازمان هواپیمایی کشوری، مرتضی دهقان، معاون هوانوردی و امور بينالملل سازمان هواپيمايی کشوری گفته است «انعکاس آمار افزایش تاخیرها بدون توجه به افزایش قابل توجه تعداد پرواز و مسافر حمل شده قابلقبول نیست. در سال ۹۵ بالغ بر ۲۰۵ هزار ساعت پرواز داخلی در قالب نزدیک به ۲۰ هزار پرواز در بیش از ۵۰ فرودگاه کشور انجام شده و بیش از ۲۳میلیون مسافر در پروازهای داخلی از خدمات حمل و نقل هوایی استفاده کردهاند.»
وی یکی از دلایل افزایش تاخیر در پروازها را «تحریمهای» صنعت هوانوردی دانسته است. با وجود اینکه این تحریمها میتواند یکی از علتهای افزایش تاخیرها باشد اما بخش زیادی از آمار ارائهشده در بازهای از زمان رخ داده، که تحریمها از صنعت هوانوردی ایران برداشته شده بود.
بسیاری از کارشناسان یکی از دلایل تاخیرها را گذشته از فرسوده و تحریم بودن ناوگان هوایی ایران به مدیریت و برنامهریزی غلط و سیستمهای کنترل قدیمی مرتبط میدانند.
فرودگاهای ایران هم دارای معایب بسیاری هستند که در تشدید تاخیرهای پرواز، تاثیر مستقیم دارند.
پس از خروج آمریکا از برجام و بازگشت بسیاری از تحریمها فعلا بازسازی بسیاری از فرودگاههای ایران یا متوقف شده یا بسیار کند پیش میرود.
نوسازی ناوگان هوایی ایران هم عملا متوقف شده است.