عقب‌افتادگی چشمگیر در رشد تولید برق ایران

در حالی که قطعی‌های برنامه‌ریزی شده برق در شهرهای مختلف ایران اعمال شده و صادرات برق به عراق، بزرگترین مشتری کشور نیز متوقف شده‌است، آمارهای جدید وزارت نیرو حکایت از عقب‌افتادگی چشمگیر رشد تولید برق کشور دارد.

آخرین گزارش هفتگی وزارت نیرو که در وب‌سایت رسمی آن منتشر شده و آمارهای تولید برق تا ۱۵ تیرماه را شامل می‌شود، حاکی است که ظرفیت جدید نصب شده نیروگاهی طی سال جاری تنها ۲۵۰ مگاوات بوده‌است.

این در حالی است که برای کل سال برنامه‌ریزی شده بود که تولید برق کشور ۳۸۵۵ مگاوات افزایش یابد.

ایران برای جلوگیری از قطعی برق و جواب‌گو بودن به رشد مصرف، بایستی هر سال دست‌کم ۵ درصد، یعنی حدود ۴۰۰۰ مگاوات به تولید برق خود اضافه کند. سال گذشته نیز رشد تولید برق ایران تنها ۲٫۸ درصد بود.

از طرفی، صادرات برق ایران طی سال جاری ۱۵ درصد کاهش یافته و به ۲٫۴ تِراوات ساعت رسیده‌است. (وات واحد اندازه‌گیری توان و وات ساعت، واحد اندازه‌گیری انرژی است).

کل تولید انرژی برقی ایران در سال جاری (تا ۱۵ تیرماه) ۹۶ تروات ساعت بوده‌است. البته ایران ۱٫۱۵ تراوات نیز واردات برق داشته‌است.

وزیر نیروی ایران روز سه‌شنبه ۲۶ تیرماه قطع صادرات برق به عراق را تأیید کرد و علت آن را کمبود برق در داخل عنوان کرد.

ایران سال گذشته کلاً نزدیک ۷٫۹ تراوات ساعت صادرات انرژی برقی داشت که ۸۵ درصد آن راهی عراق شده بود.

اوج‌گیری مصرف سوخت‌های ناپاک در تولید برق

آمارهای وزارت نیرو حاکی است که مصرف نفت کوره و گازوئیل در بخش نیروگاهی ایران تا ۱۵ تیرماه حدود ۱٫۳ میلیارد لیتر بوده که نسبت به دور مشابه پارسال ۵۶ درصد رشد داشته‌است. البته تحویل گاز به نیروگاه‌ها نیز با رشدی ۴٫۵ درصدی به بالای ۲۲٫۵ میلیارد متر مکعب رسیده‌است.

علت اوج‌گیری مصرف سوخت‌های مایع بنا به گفته مقام‌های ایرانی، بدهی معوقه برخی نیروگاه‌های خصوصی از بابت تحویل گاز بوده‌است. این نیروگاه‌ها مجبور به خرید و استفاده سوخت‌های آلاینده مایع شده‌اند.

در این میان نیروگاه‌های برق‌آبی ایران به‌خاطر کمبود بارندگی و افت سطح آب سدها، با کاهش تولید برق مواجه شده‌اند. نیروگاه‌های برق‌آبی تا ۱۵ تیرماه کلا حدود ۳٫۲۵ تروات ساعت برق تولید کرده‌اند. این رقم در دور مشابه پارسال ۵٫۸ تراوات ساعت بود.

توان تولید برق ایران از منابع تجدیدپذیر نیز کماکان ۳۶۴ مگاوات است که در سال جاری رشدی نداشته و کلاً سهمی کمتر از نیم درصد در کل تولید برق کشور دارد.