مرکز آمار ایران طی گزارشی میگوید در سال ۹۷ کمی بیش از ۲۷ میلیون جمعیت فعال (شاغل و افرادی که قابلیت مشارکت در تولید کالا و خدمات دارند) در کشور وجود داشته که کمی بیش از ۲۳٫۸ میلیون آنها شاغل بودهاند.
این گزارش میگوید از میان جمعیت شاغل ۸۱٫۸ درصد مرد و ۱۸٫۲ درصد زن هستند.
به عبارتی، بیش از ۱۹٫۴۶ میلیون مرد و ۴٫۳۴ میلیون زن در ایران شاغل هستند.
مرکز آمار میگوید در سال گذشته، سه میلیون و ۲۶۰ هزار بیکار (فردی که هم دنبال کار است و هم قابلیت مشارکت در تولید کالا و خدمات را دارد) در کشور وجود داشته که ۶۹ درصد آن را مردان و ۳۱ درصد را زنان تشکیل دادهاند.
این آمار بر اساس نتایج طرح آمارگیری از نیروی کار برای جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر تهیه شده و کسی را شاغل حساب میکند که هفتهای حداقل یک ساعت کار کرده باشد.
اطلاق عنوان شاغل به کسی که هفتهای یک ساعت کار کند، مطابق استانداردهای سازمان جهانی کار است که در سال ۱۹۸۲ مورد توافق قرار گرفته است، اما نکته مهم در ارزیابی وضعیت اشتغال کشورها، علاوه بر سطح دستمزدها، در این نکته است که چند درصد از افراد شاغل ساعات کار هفتگی مناسبی داشتهاند؟
مرکز آمار میگوید بیش از ۶ میلیون از افراد شاغل (یک چهارم کل شاغلان) کمتر از ۱۴ ساعت در هفته کار کردهاند و تقریباً ۱٫۷ میلیون نفر نیز بین ۱۴ تا ۲۵ ساعت در هفته کار کردهاند. تنها ۵۶٫۸ درصد از شاغلان هفتهای بین ۴۴ تا بیش از ۵۰ ساعت مشغول به کار بودهاند.
در مجموع، ارزیابی مرکز آمار نشان میدهد که نرخ بیکاری در کشور طی سال ۹۷ حدود ۱۲ درصد بودهاست، اما با همان معیارهای مرکز آمار، ارزیابی صندوق بینالمللی پول نرخ بیکاری ایران در سال ۲۰۱۸ را حدود ۱۳٫۹ درصد ارزیابی کرده و پیشبینی کردهاست که این شاخص در سال ۲۰۱۹ به ۱۵٫۴ درصد برسد و تا سال ۲۰۲۴ بطور مدام افزایش یافته و به رقم بیسابقه ۱۹٫۴ درصد اوج بگیرد.
مرکز آمار نرخ بیکاری مردان را ۱۰٫۴ درصد ارزیابی کرده و میگوید: بیشترین سهم اشتغال در بخش خدمات با ۴۹٫۶ درصد و کمترین مربوط به بخش کشاورزی با ۱۷٫۲ درصد است. همچنین سهم اشتغال در بخش خصوصی با ۸۶٫۱ درصد بسیار بیشتر از اشتغال در بخش دولتی ۱۳٫۹ درصد در بین مردان است.
نرخ بیکاری زنان نیز ۱۸٫۹ درصد ارزیابی شدهاست: بیشترین سهم اشتغال زنان در بخش خدمات با ۵۳٫۴ درصد و کمترین مربوط به بخش کشاورزی با ۱۹٫۷ درصد است. همچنین سهم اشتغال در بخش خصوصی با ۷۷٫۳ درصد بسیار بیشتر از اشتغال در بخش دولتی ۲۲٫۷ درصد در بین بانوان است.
جمعیت غیرفعال کشور نیز (نه قابلیت تولید کالا و خدمات دارد و نه دنبال کار میگردد) نیز ۳۹٫۸ میلیون نفر ارزیابی شده که برابر ۵۹٫۵ درصد از جمعیت بالای ۱۰ سال کشور است. از میان آنها، بیش از ۱۱٫۶ میلیون در حال تحصیل و ۲۰٫۹ میلیون نفر زنان خانهدار هستند.