«افت چشمگیر» تجارت چهار‌ماهه ایران و اروپا

کارگران در بندر چابهار

تازه‌ترین گزارش ماهانه کمیسیون اروپا حاکی از افت چشمگیر تجارت دوجانبه ۲۸ عضو اتحادیه با جمهوری اسلامی طی چهار ماه ابتدایی سال جاری میلادی است.

این آمار در حالی است که ایران ۱۸ اردیبهشت ماه به اعضای برجام مهلتی ۶۰ روزه داده بود که منافع اقتصادی ایران از توافق هسته‌ای را تامین کنند. ایران مشخصا از اروپا خواسته بود ساز و کار مالی تجاری با ایران، موسوم به اینس‌تکس، را راه‌اندازی کند.

هم اکنون حدود دو هفته از این مهلت باقی مانده و ایران می‌گوید مهلتی که داده را تمدید نخواهد کرد.

گزارش جدید نهاد آماری کمیسیون اروپا، یورواستات، نشان می‌دهد ایران در چهار ماه ابتدایی سال تنها ۲۶۰ میلیون یورو به اتحادیه اروپا صادرات داشته، در حالی که این رقم در دور مشابه پارسال سه میلیارد و ۷۹۰ میلیون یورو بوده است.

بخش عمده‌ای از صادرات ایران به اروپا نفت خام بود؛ از نیمه دوم پارسال، شرکت‌های اروپایی کلا خرید نفت ایران را به‌خاطر تحریم‌های آمریکا متوقف کردند.

صادرات اروپا به ایران نیز از بالای ۲.۶ میلیارد یورو به یک میلیارد و ۱۲۰ میلیون یورو سقوط کرده است.

جزئیات آمارهای کمیسیون اروپا نشان می‌دهد که تجارت ایران با شرکای اصلی اروپایی به شدت دچار افت شده است.

تجارت ایران با شرکای اقتصادی (میلیون یورو):

ایران در کل تجارت خارجی اروپا سهمی کمتر از نیم درصد دارد. در مورد دیگر شرکای تجاری ایران نیز وضعیت عمدتا مشابه اروپا است.

آمارهای جدید چین، بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران نشان می‌دهد که در پنج ماه ابتدایی سال، صادرات ایران به چین با افتی ۴۶٫۶ درصدی به ۷ میلیارد و ۱۶۷ میلیون دلار رسیده‌است. صادرات چین به ایران نیز با ۲۶ درصد کاهش به ۳ میلیارد و ۷۳۷ میلیون دلار سقوط کرده‌است.

ایران سهمی ۶ دهم درصدی در تجارت خارجی چین دارد.

با این‌حال، آخرین آمار گمرکی هند نشان می‌دهد که صادرات سه ماهه این کشور به ایران دو برابر شده و به ۱.۳ میلیارد دلار رسیده، اما واردات آن از جمهوری اسلامی تقریبا ۴۰ درصد کاهش یافته و به کمی بیشتر از ۲ میلیارد دلار رسیده است.

در مورد ژاپن، آخرین آمارهای رسمی این کشور حاکی است صادرات ایران به ژاپن در چهار ماهه ابتدایی سال با ۱۵ درصد کاهش به حدود یک میلیارد دلار رسیده، اما صادرات ژاپن به ایران با افتی ۹۵ درصدی به زیر ۱۵ میلیون دلار سقوط کرده است.

صادرات کره جنوبی به ایران نیز با ۸۳ درصد کاهش به ۹۹ میلیون دلار رسیده، اما وارداتش از ایران تنها ۱۵ درصد کاهش یافته و حدود ۱.۲ میلیارد دلار شده است.

منابع: یورواستات، گمرکات چین، هند، ژاپن و کره جنوبی. ف.ق/ت