مقام ارشد آمریکایی: ایران با بیش از ۱۰ موشک کروز و ۲۰ پهپاد به تأسیسات نفتی عربستان حمله کرده است

تصویر ماهواره‌ای از سوختن تأسیسات نفتی عربستان

یک مقام ارشد آمریکایی که نام او ذکر نشده روز یک‌شنبه، ۲۴ شهریور، به شبکه خبری ای‌بی‌سی گفت که معتقد است ایران با استفاده از بیش از ۱۰ موشک کروز و بیش از ۲۰ پهپاد از خاک خود باعث تخریب بخشی از تأسیسات نفتی در مرکز عربستان شده است.

تاسیسات نفتی در بقیق و میدان نفتی خریص، روز شنبه هدف حملات گسترده پهپادی قرار گرفت که باعث شد ظرفیت تولید نفت عربستان از آن روز حدوداً‌ نصف شود.

با این‌که حوثی‌های شیعه مورد حمایت ایران مسئولیت این حمله را برعهده گرفته‌اند، این مقام ارشد آمریکایی به ای‌بی‌سی گفته است که این حمله «کار ایران است. حوثی‌ها می‌خواهند آن را به اسم خود تمام کنند اما این کار آنها نبوده است.»

به گفته این مقام آمریکایی، رئیس جمهور آمریکا «کاملاً آگاه است که ایران مسئول این حملات است اما می‌خواهد در صورتی که سعودی‌ها خواستار کمک هستند خودشان این امر [مسئول بودن ایران] را به‌رسمیت بشناسند.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، نیز روز دوشنبه در واکنش به حملات پهپادی اخیر به تأسیسات نفتی عربستان گفت کشورش آماده اقدام نظامی است اما منتظر است که «پادشاهی [سعودی] بگوید به باور آنها چه کسی عامل حملات بوده، و این‌که تحت چه شرایطی باید اقدام کرد».

در همین حال، دولت آمریکا تصاویری ماهواره‌ای منتشر کرده که دست‌کم ۱۹ نقطه برخورد در دو منطقه از تأسیسات نفتی عربستان را نشان می‌دهد. کارخانه مهم فرآوری نفت بقیق یکی از آنها است.

مقام‌های آمریکایی می‌گویند بررسی این تصاویر نشان می‌دهد جهت حمله از سوی ایران یا عراق بوده است و نه از سوی جنوب یعنی یمن.

روز یک‌شنبه خبرگزاری رویترز نیز خبر داد که یک مقام ارشد آمریکایی به این خبرگزاری گفته است قلمرو و دقت حملات صورت گرفته به تأسیسات نفتی عربستان در روز شنبه نشان می‌دهد که این حملات از سمت حوثی‌ها و یمن نبوده بلکه از جانب غرب و شمال غربی عربستان بوده است.

تاسیسات نفتی مورد حمله در روز شنبه در نزدیکی خاک بحرین و شمال آب‌های خلیج فارس است.

این مقام که نامش فاش نشده به خبرگزاری رویترز گفته است: «تردیدی نیست که ایران مسئول این حمله است. مهم نیست این کار چطور انجام شده، مسئله این است که راه فرار از آن نیست. پای هیچ کس دیگری در میان نیست. شواهد هیچ جهت دیگری را نشان نمی‌دهد جز ایران، که مسئول این حملات است».

شنبه شب هم مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا انگشت اتهام را به سوی ایران نشانه رفت ولی تهران این اتهام را تکذیب کرد و حتی عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، گفت: «اظهارات پومپئو زمینه‌سازی برای اقداماتی در آینده است».

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز از مقام‌های اطلاعاتی آمریکایی نوشته که تجهیزات دیگری کشف شده‌اند که نتوانستند به اهداف مورد نظر خود برای حمله برسند و سازمان‌های اطلاعاتی عربستان و آمریکا آنها را ارزیابی کرده‌اند.

این مقام‌ها که نخواستند نام‌شان فاش شود، افزوده‌اند: «این نوع حملات سنخیتی با مواردی که پیشتر از جانب یمن صورت گرفته بود ندارند. ضمن اینکه حملات از سمت ایران صورت گرفته است و نه یمن.»

روز شنبه، لیندسی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه ایالات متحده، خواستار حمله نظامی آمریکا به تاسیسات نفتی ایران به تلافی حملات انجام‌شده به تأسیسات نفتی آرامکو در عربستان سعودی شد.

روز دوشنبه عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در نشست خبری خود در پاسخ به این پرسش که یکی از سناتورهای آمریکایی با طرح این اتهام که ایران در حمله به آرامکو نقش داشته و در همین چارچوب باید به پالایشگاه‌های نفتی ایران حمله شود، گفت: «پالایشگاه نفتی عربستان سعودی را یمنی‌ها زده‌اند این موضوع چه ربطی به ایران دارد. حرفی که در این زمینه مطرح شده‌است حرفی بی‌ربط و نادرست است.»

منابع: رویترز، آسوشیتدپرس، ایسنا و رادیو فردا / پ.پ