هشدار درباره سیلاب در برخی مناطق؛ ورود نیروهای حشد الشعبی به ایران

گل و لای به جا مانده از سیل در معمولان در استان لرستان

سازمان هواشناسی ایران با پیش‌بینی بارندگی برای جنوب، جنوب غرب، شرق و شمال شرقی کشور در روزهای شنبه و یکشنبه، نسبت به وقوع احتمالی سیل در برخی مناطق کشور هشدار داد.

از سویی ورود شماری از نیروهای حشد الشعبی از عراق به ایران نیز با واکنش‌هایی روبه‌رو شده است.

سازمان هواشناسی ایران با پیش‌بینی بارندگی برای جنوب، جنوب غرب، شرق و شمال شرقی کشور در روزهای شنبه و یکشنبه، نسبت به وقوع احتمالی سیل در در مناطقی از استان هرمزگان و همچنین پر شدن برخی آب‌بندهای دست‌ساز در مناطق سیل‌زده هشدار داد.

احد وظیفه، مدیرکل پیش‌بینی و هشدار سازمان هواشناسی، به خبرگزاری فارس گفت بارش‌ها در جنوب ایران آغاز شده و بتدریج به استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان، یزد، اصفهان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی خواهد رسید.

به گفته این مقام سازمان هواشناسی، شدت بارش‌های این دو روز به ویژه در دو استان خراسان رضوی و خراسان جنوبی بیشتر است‌ و «احتمال طغیان رودخانه‌ها و آبگرفتگی معابر در این استان‌ها بسیار زیاد است».

۴ وزیر به مجلس می‌روند

از سوی دیگر گزارش شده است که چهار تن از وزیران کابینه حسن روحانی روز یکشنبه با حضور در مجلس، گزارشی از سیل ارائه خواهند داد.

علی‌اصغر یوسف‌نژاد، عضو هیأت رئیسه مجلس، به خبرگزاری خانه ملت گفت قرار است روز یکشنبه وزیران کشور، نیرو، راه و جهاد کشاورزی با حضور در مجلس گزارشی از سیل در استان‌های مختلف و عملکرد دستگاه‌های زیر نظر خود ارائه کنند.

بنا بر همین گزارش، قرار است رئیس سازمان مدیریت بحران و رئیس سازمان هواشناسی نیز در این جلسه حضور یابند.

آب آشامیدنی در ۱۵ درصد از مناطق پلدختر همچنان قطع است

به گفته معاون استاندار لرستان، شهرهای پلدختر و معمولان تا دو روز دیگر از گل و لای ناشی از سیل اخیر پاک می‌شود.

احمد مرادپور، معاون استاندار لرستان، روز شنبه به خبرگزاری صدا و سیما گفت آب ۱۵ درصد پلدختر، راه ارتباطی ۱۶۷ روستا، برق ۶۹ روستا و آب آشاميدنی ۸ روستا همچنان قطع است.

بازداشت ۲۴ کاربر شبکه‌های اجتماعی در استان خوزستان

در حالی که عملکرد سازمان مدیریت بحران و همچنین تلویزیون دولتی ایران در جریان سیل اخیر موجی از انتقادها را برانگیخته است، رئیس پلیس سایبری در استان خوزستان از بازداشت ۲۴ نفر به اتهام «پخش شایعات» درباره سیل خبر داده است.

شاهین حسنوند، رئیس پلیس فتا استان خوزستان، به خبرگزاری فارس گفت که این نهاد، ۲۴ نفر از کاربرانی را که «با پخش اخبار منحرف و شایعات مربوط به سیل موجب تشویش اذهان عمومی شده بودند» شناسایی و به مرجع قضائی معرفی کرد.

این مقام پلیس اشاره‌ای به هویت بازداشت‌شدگان یا جزئیات دیگر نکرده است.

هفته گذشته شماری از رسانه‌های ایران، از جمله روزنامه ایران، وبسایت فرارو و روزنامه شهروند، گزارش داده بودند که در سیل اخیر «شبکه‌های اجتماعی گوی سبقت را از سازمانی که در تمام استان‌های کشور دفتر و دستک دارد ربودند».

به نوشته رسانه‌ها، در برخی از موارد مربوط به سیل «هیچ گزارش دقیقی از صدا و سیما منتشر نشد» و «خبرنگاران صدا و سیما گزارش‌های خود را منحصر به گفت‌وگو با مقامات کردند» یا «گزارش‌های اغراق‌آمیز» از مواردی بی‌نتیجه مانند انفجار خط آهن در استان گلستان ساختند.

سیل خوزستان بر ترانزیت ریلی تأثیر منفی گذاشت

سعید رسولی، مدیرعامل شرکت راه آهن ایران، گفته است سیل خوزستان بر ترانزیت ریلی، به ویژه انتقال فولاد، از «بندر امام» به سایر مقاصد تأثیر منفی داشت و چند بار به مسدود شدن خط آهن و همچنین جاده اهواز - اندیمشک منجر شد.

آقای رسولی در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، با اشاره به اینکه «در تلاشیم تا این محور را بازگشایی کنیم» گفت: «اگر روند تخلیه آب از سطح محورهای استان به درازا بکشد، تمهیداتی اندیشیده شده تا بار مهم فولاد خوزستان از طریق حمل و نقل ترکیبی ریلی - جاده‌ای منتقل شود».

بنا بر همین گزارش، در حال حاضر تنها یک محور در خط آهن گرگان (محدوده آق قلا) و دو محور در استان خوزستان (بامدژ- آهودشت و نظامیه) مسدود است و سایر محورهای ریلی باز است.

از ۲۹ اسفند تاکنون ۲۴ استان ایران با وقوع سیل، به راه افتادن سیلاب‌ها و آب‌گرفتگی معابر روبه‌رو بوده‌اند.

پیرحسین کولیوند، رئیس اورژانس ایران، روز سه‌شنبه ۲۰ فروردین، گفت شماری جا‌ن‌باختگان سیل و حوادث مرتبط به آن به ۷۷ تن رسیده است و بیش از هزار تن نیز مصدوم شده‌اند.

محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی، نیز گفته است خسارات سیل اخیر به زیر ساخت‌های کشور حدود ۳۰ هزار میلیارد ریال برآورد می‌شود.

ورود نیروهای حشد الشعبی از عراق به ایران

سفیر ایران در بغداد تایید کرده است که شماری از شبه‌نظامیان عراقی، موسوم به حشد الشعبی، «برای کمک به سیل‌زدگان» به استان‌های غربی ایران رفته‌اند.

ایرج مسجدی، سفیر جمهوری اسلامی در بغداد، روز شنبه به خبرگزاری ایسنا گفت: طی دو روز گذشته صدها عراقی، «از جمله اعضای حشد الشعبی» با اخذ ویزا «برای کمک به سیل‌زدگان عازم استان‌های لرستان و خوزستان شده‌اند».

به گفته سفیر جمهوری اسلامی، عراقی‌ها در قالب «موکب‌های مردمی و خودجوش» از شهرهایی مانند بصره به ایران اعزام شده و «در شهرهای لرستان وخوزستان جهت کمک به سیل‌زدگان مستقر شده‌اند».

ایرج مسجدی تعداد دقیق اعضای حشد الشعبی را که وارد ایران شده‌اند ذکر نکرد و تنها گفت: «روز گذشته ۲۰۰ نفر از جوانان و رؤسای عشایر عراق» عازم ایران شدند.

خبر ورود نیروهای حشد الشعبی عراق به داخل ایران با موجی از انتقادها در شبکه‌های اجتماعی روبه‌رو شده است.

با این حال به گزارش خبرگزاری عراقی سومریه، حشد الشعبی در بیانیه‌ای که روز جمعه منتشر شد اعلام کرد اعزام «یگان مهندسی‌اش به همراه برخی ماشین آلات سنگین» به ایران «برای جلوگیری از ورود سیلاب به داخل عراق» صورت گرفته است.

حشد الشعبی زیر نظر نیروی قدس سپاه پاسداران تأسیس شده است.

منابع: رسانه‌های ایران و رادیوفردا/ ج/ ف. دو.