سازمان دیدهبان حقوق بشر میگوید مقامات جمهوری اسلامی از اعدام «به عنوان ابزاری برای ایجاد وحشت» به ویژه علیه اقلیتهای قومی و مخالفان سیاسی استفاده میکنند.
این سازمان چهارشنبه ۳۰ آبان با اشاره به موج جدید صدور حکم اعدام علیه اقلیتهای قومی، فعالان سیاسی و اتباع خارجی در ایران، در بیانیهای اعلام کرد این افراد «با نقض گستردهٔ قوانین دادرسی مواجه شدهاند».
این بیانیه به حکم صادرشده علیه وریشه مرادی، زندانی سیاسی و عضو «جامعهٔ زنان آزاد شرق کردستان»، اشاره کرد که ۲۰ آبان امسال از سوی شعبهٔ ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست ابوالقاسم صلواتی صادر شد.
بنابر گزارشها خانم مرادی در زمان بازداشت در سلول انفرادی نگهداری و «شکنجه» شده و در جلسات دادگاه به او و وکلایش اجازه دفاع ندادهاند.
بیشتر در این باره: کانون نویسندگان ایران صدور احکام اعدام را محکوم کرددر کیفرخواست اولیهٔ او، صدور حکم حبس برای او درخواست شده بود که میزان آن حداکثر ۱۵ سال حبس است، اما قاضی صلواتی برای این زندانی، حکم اعدام صادر کرد.
ناهید نقشبندی، پژوهشگر امور ایران در دیدهبان حقوق بشر، در این زمینه گفت: «این تاکتیک بیرحمانه از طرف یک دولت خودکامه [جمهوری اسلامی] بهمنظور سرکوب هرگونه مخالفت از طریق ایجاد ترس و وحشت طراحی شده است.»
خانم نقشبندی افزوده: «دادگاههای انقلاب ایران ابزار سرکوب سیستماتیکی هستند که حقوق اساسی شهروندان را نقض میکنند و بدون در نظر گرفتن اصول قانونی، حکم اعدام صادر میکنند.»
در بیانیهٔ دیدهبان حقوق بشر همچنین به صدور حکم اعدام علیه پنج مرد کُرد به اتهام «جاسوسی برای اسرائیل» توسط دادگاه انقلاب ارومیه اشاره شده است.
دیدهبان حقوق بشر با اشاره به گزارش سازمان حقوق بشر کردستان در این زمینه نوشت دادگاه انقلاب ارومیه اواسط آبان امسال ناصر بکرزاده، اهل ارومیه، را به اعدام محکوم کرد. این دادگاه چند روز پس از آن در دو پروندهٔ جداگانه برای ادریس علی و آزادی شجاعی از سردشت، آذربایجان غربی، و شاهین وصاف، از سلماس و رسول احمد رسول، از اقلیم کردستان عراق، هم حکم اعدام صادر کرد.
بیشتر در این باره: شش متهم «پروندهٔ اکباتان» به اعدام محکوم شدنداین سازمان همچنین حکم اعدام صادرشده علیه شش متهم پروندهٔ موسوم به «اکباتان» را در راستای سیاست «ایجاد وحشتِ» جمهوری اسلامی دانسته است.
شعبهٔ ۱۳ دادگاه کیفری یک تهران ۲۳ آبان میلاد آرمون، علیرضا کفایی، امیرمحمد خوشاقبال، نوید نجاران، حسین نعمتی و علیرضا برمرزپورناک را «به قصاص نفس» محکوم کرد.
دیدهبان حقوق بشر در ادامه به خطر اجرای قریبالوقوع حکم اعدام علی مجدم، محمدرضا مقدم، معین خنفری و عدنان غبیشاوی (موسوی) اشاره کرده که از سوی دادگاه انقلاب اهواز به همراه حبیب دریسی و سالم موسوی به اتهام «مشارکت در قتل دو عضو بسیج، یک افسر نیروی انتظامی و یک سرباز» به اعدام محکوم شدهاند.
این سازمان همچنین دربارهٔ اعدام شهروندان افغانستانی در ایران نوشته که بر اساس این گزارش، دستکم ۴۹ شهروند افغان امسال در ایران اعدام شدهاند که ۱۳ مورد آن تنها در ماه گذشته میلادی بوده است.
مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد درباره وضعیت حقوق بشر در ایران، نیز دو هفتهٔ پیش از افزایش تعداد اعدامها در ایران ابراز نگرانی کرد. او تأکید کرد تعداد اعدامها در ایران «قطعاً در چند ماه گذشته افزایش یافته است».