وزیر خارجه ایران: دستیابی به توافق ظرف کمتر از چند ساعت ممکن است

حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران

وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز یکشنبه اول اسفند در مصاحبه‌ای، دستیابی به توافق نهایی در وین را منوط به رویکرد «واقع‌بینانه» و «منعطف» از سوی آمریکا و اروپا دانست.

حسین امیرعبداللهیان که پس از حضور در کنفرانس امنیتی مونیخ به وین رفته است در گفت‌وگو با یورونیوز مدعی شد که تهران تا همین‌جا نیز ابتکار عمل بالا و انعطاف‌پذیری زیادی بر سر میز مذاکره از خود نشان داده است.

او با بیان این‌که دستیابی به توافق نهایی در کمتر از چند ساعت امکان‌پذیر است، تعیین زمان دقیق توافق را وابسته به انعطاف‌پذیری و ابتکار عمل طرف غربی دانست.

وزیر خارجه ایران تصریح کرد که جمهوری اسلامی پیام خود را از طریق واسطه‌ها به اطلاع مقام‌های آمریکایی رسانده است و سه کشور اروپایی عضو برجام نیز به طور مستقیم در جریان انتظارات تهران قرار دارند.

در روزهای اخیر، مقام‌های اروپایی از جمله اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، و ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، با تاکید بر اینکه برای رسیدن به توافق چند روز بیشتر وقت نمانده است، گفته‌اند که اکنون وقت تصمیم‌گیری از سوی تهران است.

با وجود هشدارهای مکرر مقام‌های غربی درباره پایان زمان لازم برای رسیدن به توافق، مقام‌های دولت ایران کماکان طرف‌های غربی را مسئول وضعیت فعلی می‌دانند.

دور هشتم مذاکرات با هدف احیای برجام با شرکت نمایندگان ایران، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا و آمریکا در وین ادامه دارد. نمایندگان آمریکا به صورت غیرمستقیم در این مذاکرات حضور دارند و مقام‌های ایران می‌گویند حاضر به مذاکره مستقیم با آن‌ها نیستند.

آقای امیرعبداللهیان در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ گفته بود که مذاکره مستقیم با آمریکا نیازمند لغو تحریم‌ها و آزادسازی منابع مالی ایران است.

خبرگزاری رویترز روز ۲۸ بهمن، در یک گزارش اختصاصی از قول «دیپلمات‌های غربی» خبر داد که در پیش‌نویس ۲۰ صفحه‌ای احیای برجام که در وین تهیه شده اقدامات دو جانبه‌ای برای بازگشت گام به گام ایران و آمریکا به اجرای تمامی تعهدات خود در نظر گرفته شده است، ولی معافیت ایران از تحریم‌های نفتی شامل گام‌های اول نمی‌شود.

انتشار این پیش‌نویس خشم مقامات ایرانی را برانگیخته است، تا جایی که وزیر خارجه ایران از کشورهای غربی طرف مذاکره‌ با نمایندگان جمهوری اسلامی خواست تا به گفته او، «اشتباه محاسباتی نکنند» و «مذاکرات را به فضای رسانه‌ای نکشانند».

معاونت سیاسی نمایندگی رهبر جمهوری اسلامی در سپاه نیز روز یکشنبه با اشاره به اخبار منتشره درباره توافق در وین هشدار داد که باید «از هر اقدامی که شائبه عقب‌نشینی تیم مذاکره‌کننده جمهوری اسلامی را تلقی نماید»، جلوگیری شود.

۲۵۰ نماینده مجلس هم با انتشار بیانیه‌ای از دولت ابراهیم رئیسی خواستند که بدون اخذ تضمین برای عدم خروج دوباره آمریکا از برجام و همچنین تعهد اعضای برجام برای عدم استفاده از «مکانیسم ماشه»، زیر بار توافق احیای برجام نرود.

با استفاده از گزارش خبری یورونیوز و گزارش‌های رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر