سخنگوی وزارت خارجه ایران شامگاه سهشنبه گزارشها درباره ممانعت محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، از معرفی کاظم جلالی، نماینده پیشین مجلس، به عنوان سفیر جدید ایران در مسکو را «نادرست» توصیف کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، عباس موسوی انتشار خبرها در این زمینه در فضای مجازی را «خبرسازی» و «جعلی» نامید و گفت در تماس تلفنی اخیر ظریف با جلالی، دو طرف حتی درباره تاریخ عزیمت آقای جلالی به مسکو هم صحبت کردهاند.
با وجود طرح گمانههایی مبنی بر چانهزنی علی لاریجانی برای انتصاب جلالی به عنوان سفیر ایران در مسکو، خبرهایی هم مبنی بر «تحمیل» وی به محمدجواد ظریف منتشر شده بود و موضعگیری روز سهشنبه عباس موسوی در واقع واکنشی به همین موضوع است.
آقای جلالی، رئیس پیشین مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی که از چهرههای نزدیک به علی لاریجانی، رئیس مجلس، به شمار میرود، همزمان با نزدیک شدن به زمان پایان دهمین دوره مجلس به عنوان سفیر ایران در مسکو انتخاب شد.
آقای موسوی همچنین اضافه کرد که «این گونه خبرسازی»، «وهن اعتبار بینالمللی ایران و سفیر نظام» است.
پرویز اسماعیلی، مشاور رئیس دفتر ریاست جمهوری، نیز در حساب کاربری خود در توییتر با رد اختلاف ظریف و جلالی نوشت که خود در جلسه اخیر ظریف و جلالی «حضور» داشته، جلسهای که در آن به نوشته وی «در منتهای صمیمیت هماهنگیها انجام شده و سفیر به زودی عازم مسکو خواهد شد.»
آقای اسماعیلی همچنین خطاب به افرادی که اخباری درباره مخالفت ظریف با معرفی جلالی به عنوان سفیر ایران در مسکو منتشر میکنند، نوشت: «اگر اعتبار سیاسی و بینالمللی کشور برایتان مهم نیست، لااقل اعتبار رسانه خود را با کذب محض حراج نکنید.»
ماجرای استعفای کاظم جلالی از نمایندگی مجلس و موافقت مجلس با آن در روزهای اخیر در فضای مجازی و رسانههای ایران خبرساز شده است.
شماری از رسانهها از جمله خبرآنلاین معتقدند جلالی امیدی به انتخاب دوباره برای دور بعدی مجلس نداشت و خوب میدانست بهزودی «خانهنشین» میشود و بهترین گزینه برای این «بیخانمانان اسفند ۹۸» مقامی در خارج از مرزهای ایران بود.
آقای جلالی سابقه پنج دوره یعنی ۲۰ سال نمایندگی مجلس را در کارنامه خود دارد.
علی لاریجانی، رئیس فعلی مجلس شورای اسلامی ایران، نیز به تازگی اعلام کرده دیگر برای انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی که قرار است دوم اسفند سال جاری برگزار شود، نامزد نمیشود.
وبسایت خبرآنلاین در این باره نوشته است که با توجه به این که سفیر ایران در مسکو، در کنار نمایندگی ایران در سازمان ملل و سفیر ایران در عراق، یکی از «سه پست مهم دیپلماتیک» ایران در عرصه سیاست خارجی است، «چرا فردی غیرمتخصص و بدون یک روز سابقه سفارت باید سفیر ایران در یکی از مهمترین کشورهای متحد تهران باشد؟»
برخلاف مهدی سنایی که او هم پس از استعفا از نمایندگی مجلس به عنوان سفیر ایران در مسکو انتخاب شد و علاوه بر تسلط به زبان روسی و ترجمه از روسی به فارسی، در روسیه نیز دکترای علوم سیاسی گرفته بود و حتی در دانشگاههای آن کشور تدریس هم میکرد، کاظم جلالی، سابقه دیپلماتیک، سیاسی و پارلمانی جدی در حوزه امور روسیه ندارد و تنها در مجلس هفتم، عضو گروه دوستی پارلمان ایران و روسیه بوده است.
هنگام موافقت مجلس شورای اسلامی با استعفای وی نیز مخالفتهایی برای انتصاب وی به این سمت مطرح شده بود.
از جمله نادر قاضیپور، نماینده ارومیه معتقد بود که جلالی «نمیتواند با ترفندهای روسیه برخورد کند» و وی نگران فعالیتهای «حزب توده» در روسیه است.
به گفته آقای قاضیپور، «نمایندهای به عنوان سفیر روسیه انتخاب شده که رئیس فراکسیون مستقلین و مرکز پژوهشها است و این جای تأمل و تفکر دارد و نقش مجلس و مرکز پژوهشها بسیار بالاتر از فعالیت در سفارت است.»
مهرداد بائوج لاهوتی، نماینده لنگرود، هم شان کاظم جلالی را در حد «وزارت» دانست و سفارت را برای او «کوچک» خواند و جبار کوچکینژاد، نماینده مردم رشت نیز با اشاره به «کوتاه بودن عمر» دولت حسن روحانی، گفت که «انتخاب سفیر برای دو سال در کشور روسیه صحیح نیست».
با این حال مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح یکشنبه، ۱۹ آبان ۹۶، با تقاضای استعفای کاظم جلالی با ۱۴۶ رأی موافق، ۵۸ رأی مخالف و ۹ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۱ نماینده حاضر در صحن علنی موافقت کرد.
آقای جلالی جانشین مهدی سنایی، سفیر ایران در روسیه، خواهد شد که داماد علی یونسی، وزیر اطلاعات دولت خاتمی است.
او پیش از انتصاب به سمت سفیر ایران در روسیه نماینده نهاوند در مجلس هشتم و رایزن فرهنگی ایران در قزاقستان بود.
ماجرای مرگ دختر آقای سنایی که اواخر مهرماه در رسانهها خبرساز شد، بار دیگر نام وی را به رسانهها کشاند.