واکنش مقامهای جمهوری اسلامی به گزارش اخیر آژانس اتمی درباره وجود سه سایت اعلام نشده در ایران ادامه دارد. در تازهترین مورد، سخنگوی وزارت خارجه ایران آژانس را به پیروی از «سیاسیکاری برخی رژیمها» متهم کرد.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، روز چهارشنبه، ۲۱ اسفند، گفت: «آژانس، برای حفظ اعتبار خود، نباید هر ادعای پوچی را دنبال کند.»
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، آقای موسوی در نشست خبریاش با ویدئوکنفرانس گفت: «ایران به سوالات پاسخ داده است، اما سوالات آژانس باید فنی و حقوقی باشد و نباید سیاسیکاری برخی رژیمها را دنبال کند.»
آژانس بینالمللی انرژی اتمی هفته گذشته، ۱۳ اسفند، از وجود سه سایت اعلامنشده در ایران خبر داد که احتمالا محل ذخیره اورانیوم یا فعالیتهای هستهای است و تهران را متهم کرد که درخواستها برای دسترسی به این سه سایت را بیپاسخ گذاشته است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، نیز چند روز پیش با اشاره به گزارش اخیر خود درباره این سه سایت، از ایران خواست که فوراً اجازه دسترسی به مراکز مشکوک را صادر کند.
گزارش آژانس و اظهارات مدیرکل این نهاد واکنش مقامهای جمهوری اسلامی را به دنبال داشت.
از جمله بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، گفت: ایران «دلایلی قوی» برای پاسخ ندادن به سؤالات و «درخواستهای غیرمبنایی آژانس» دارد.
ابوالفضل حسنبیگی، نماینده مجلس شورای اسلامی، نیز آژانس را متهم کرد که «تحت تأثیر» آمریکا وارد «سیاسیکاری» و «عملیات روانی» علیه جمهوری اسلامی شده است.
در همین زمینه رسانههای ایران نیز ۱۴ اسفند گزارش دادند که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، درباره «گزارش جهتدار آژانس» با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مکالمهای تلفنی داشته است.
عباس موسوی در نشست خبری روز چهارشنبهاش به این گفتوگوی تلفنی اشاره کرد و گفت: «ما ابراز نگرانی خود را بیان کردهایم و در تماس تلفنی ظریف با بورل، این مسئله و همکاریهای ایران با آژانس مطرح شده» است.
وی همچنین گفت: گزارش آژانس ارتباطی به اروپاییها ندارد. این در حالی است که با توجه به خروج آمریکا از برجام، هماکنون سه کشور اروپایی طرفهای اصلی ایران در این توافق اتمی هستند.
سخنگوی وزارت خارجه نیز همچون سخنگوی آژانس انرژی اتمی ایران مسئله مطرحشده در گزارش اخیر آژانس را «یک موضوع فنی» خواند و بدون ارائه توضیحی مدعی شد: «ادعای آنها در مورد سایت نیست.»
گزارش اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره وجود سه سایت اعلامنشده در ایران با واکنش مقامهای آمریکایی نیز روبهرو شده است.
از جمله مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، این گزارش را نشاندهنده نقض آشکار توافقنامههای پادمانی از سوی جمهوری اسلامی خواند و از کشورهای جهان خواست که ایران را در زمینه پایبندی به تعهداتش ذیل معاهده عدم اشاعه هستهای (انپیتی) پاسخگو کنند.