نظرسنجی گالوپ: دید ایرانی‌ها از اقتصاد و چشم‌انداز آن هر روز منفی‌تر می‌شود

چشم‌انداز ایرانیان در سال گذشته یک پله کاهش یافته و به رتبه ۴.۹ رسیده است

گالوپ، از معتبرترین موسسات نظرسنجی جهان، در گزارشی که روز سه‌شنبه منتشر شد بر اساس آمار و نتایج یک نظرسنجی از بدتر شدن وضع اقتصادی ایران خبر داد.

بر اساس نظرسنجی که گالوپ از ایرانیان در سال گذشته کرده و نتایج آن روز سه‌شنبه، ۲۱ خرداد، در سایت رسمی آن منتشر شد، اکثر مردم گفته‌اند اقتصاد کشور رو به وخامت دارد و تقریبا همه آنها بر این عقیده بوده‌اند که اکنون زمان مناسبی برای پیدا کردن شغل نیست.

نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد اطمینان ایرانیان به اقتصاد داخلی و (حفظ ارزش) پول ملی با خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت پارسال و اعمال تحریم‌های اقتصادی فروریخته است.

در حالی که اواخر تابستان سال گذشته ارزش پول ملی در حال سقوط بود، همان زمان ۵۷ درصد مردم بر این عقیده بودند که اقتصاد کشور بدتر می‌شود.

این گزارش می‌گوید، از آن زمان تاکنون وضعیت اقتصادی همواره بدتر شده است و هفته گذشته نیز بانک جهانی پیش‌بینی خود از میزان رشد اقتصادی ایران را کاهش داد.

بانک جهانی در نیمه پارسال رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۹ را مثبت ۴.۱ درصد پیش‌بینی کرده بود، اما در ژانویه سال جاری به منفی ۳.۶ درصد تغییر داد و هم اکنون این رقم را منفی ۴.۵ درصد پیش‌بینی کرده است.

گالوپ می‌افزاید بسیاری از مردم امیدوار بودند که با توافق هسته‌ای، موسوم به برجام، چشم‌انداز شغلی آنها بهبود یابد، اما با خروج آمریکا از برجام این چشم‌انداز تیره شده و حتی قبل از وضع تحریم‌های آمریکا علیه ایران تنها ۷ درصد مردم معتقد بودند اکنون زمان مناسبی برای یافتن شغل است.

تنها ۱۶ درصد کسانی که در نظرسنجی شرکت کرده‌اند، گفته‌اند کار تمام‌وقت دارند.

این گزارش می‌افزاید اگرچه این رقم بنا بر نظرسنجی‌های قبلی گالوپ از سال ۲۰۱۲ در سطح بالایی باقی مانده، اما در مقایسه با کشورهای منطقه رقم نازلی است و تنها با وضعیت عراق، فلسطین و مراکش هم‌تراز است و تنها شش درصد از وضعیت بحرانی یمن جنگ‌زده بالاتر است.

در میان جوانان ایرانی ۱۵ تا ۲۹ ساله، تنها ۱۷ درصد تمام‌وقت کار می‌کنند.

گالوپ می‌نویسد در چنین شرایطی، بسیاری از ایرانی‌ها بر این عقیده‌اند که سطح معیشت رو به بدتر شدن دارد و امید کمتری به آینده دارند.

تنها ۱۲ درصد مشارکت‌کننده‌ها در نظرسنجی گفته‌اند سطح زندگی آنها در حدی هست که بتوان بر آن نام «کامیابی» گذاشت، اما ۳۴ درصد مردم گفته‌اند سطح معیشتی آنها به حدی پایین است که با مشقت زندگی می‌کنند.

چشم‌انداز ایرانیان در سال گذشته نسبت به سال قبل آن از آینده پنج‌ساله وضعیت زندگی یک پله کاهش یافته و به رتبه ۴.۹ رسیده است. در نظرسنجی‌های گالوپ، چشم‌انداز زندگی از ۱ تا ۱۰ نشان داده می‌شود که رقم ده بالاترین و بهترین سطح زندگی است.

این موسسه با اشاره به سخنان دونالد ترامپ، رئیس‌ جمهوری آمریکا، مبنی بر بدتر شدن اقتصاد ایران، همچنین سخنان همتای ایرانی وی حسن روحانی که شرایط کنونی تحریم را بدتر از جنگ ایران و عراق عنوان کرده و در عین حال از عدم عقب‌نشینی جمهوری اسلامی خبر داده بود، می‌نویسد احتمالا هر روز دید ایرانی‌ها نسبت به اقتصاد و چشم‌انداز آن در حال منفی‌تر شدن است.

این موسسه هنوز نظرسنجی سال جاری میلادی را انجام نداده است.

منابع: موسسه گالوپ، بانک جهانی، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.